Nuvelistica lui Gottfried Keller

Crescut în spiritul pre-pașoptist și apoi maturizat în cel pașoptist, Gottfried Keller a ridicat umanismul german de factură helvetă pe o treaptă greu de ajuns de ceilalți.

Având anumite corespondențe în scriitori precum Buchner, Heine și Borne, acesta a avut ca tematică principală educarea individului spre a deveni folositor umanității. gottfried-keller100-_v-img__3__4__xl_-f4c197f4ebda83c772171de6efadd3b29843089fNăscut la 19 iulie 1819, la Zurich, Gottfried Keller trece prin furcile caudine ale unui trai precar, pășind, uneori semeț, alteori gheboșat, peste și prin avatarurile unei vieți deprinse cu biciuirea celor nevoiași.

Dispariția prematură a tatălui său îi va afecta pentru totdeauna felul de a fi, mai mereu negăsindu-și locul, atât în lumea oamenilor obișnuiți cât și pe plan literar.

Poate că așa se explică și crunta îndârjire a stilului său literar care, odată cu fiece rând încustat cu cerneala unei sudori care nu etalează osteneala ci strigătul de luptă, scriitorul elvețian ne oferă o indubitabilă probă de lucru în educarea spiritului și trupului omului de rând. Discipol al filosofului Ludwig Feuerbach, frecventând cu asiduitate prelegerile acestuia,maestrul helvet ne oferă cu o sinceră generozitate, dovada unui geniu care bea nectar din sudoarea lui Titan.

În ciclurile de nuvele Heinrich cel verdeNuvele din Zurich și Cele șapte legende, Gottfried Kelled despoaie straiele ponosite ale săracului prin intermediul etalării unor destine greu încercate. Astfel descoperim oameni cu meserii oneste sau mai puțin oneste care, alegând o cale nepotrivită atunci când s-au trezit la răscruci de destine, luptă pentru făurirea sau cârpirea idealurilor, mereu în funcție de oportunități sau de talerul îndrăznelii.

Prototipul personajului la Gottfried Keller este genul de om deprins cu aura împovărării, genul de ființă care știe să primească pe ușa sufletului bucuria lucrurilor mărunte, acel homo sapiens care știe să împartă moneda din buzunar în mod egal puilor săi.

În nuvelistica lui Gottfried Keller nu este loc de trișări, ferchezuiri și poleieli literaro-estetice impuse de rigiditatea celor puternici, purtători ai unor incomozi ochelari de cal. Aici, pe un teren asfaltat doar de onestitatea unor existențe greu încercate, descoperim toate laturile vieții, care nu are nevoie de vreo renovare, ci doar de simțire și de puțină atenție, iar restul vine de la sine.

Primiți-l, vă rog, pe Gottfried Keller în sufletele voastre!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.