Oameni de lângă noi- Nuța Istrate Gangan

Știți acele ploi subite de vară care răsfiră pretutindeni un parfum acaparator de renaștere și nostalgie? Cam așa este poezia Nuței Istrate Gangan. O oază de liniște într-un loc unde sacrul și profanul se amestecă într-un cordon ombilical ce leagă pe ieri de mâine prin intermediul unei adevărate generozități versificatoare. Verva creatoare a poetei, stabilită pe meleaguri nord-americane de ceva vreme, nu este una redundantă, ba dimpotrivă, asemeni unui spadasin redutabil, mesajul lovește întotdeauna fix în centrul țintei, ceea ce evidențiază o împletire a sărutului muzelor cu o amplă și justă elaborare, o îmbinare armonioasă între didacticism și frenezie.

nuta-276x300

Lovitura de spadasin este bine plasată, taman în zonele cețoase ale simțirii pure, un soi de Gendankenlyryk suprarealist, care eliberează un soi de murmur de harpă tânguindu-se în ritmul unui dans șchiop:

la capătul fiecărei nopţi
te aşteaptă o dimineaţă sticloasă
ca o cobra în aşteptare
își ascute veninul
pe sabia sângelui tău
nu
nu poţi muri liniştit
viaţa îşi repetă delirantele greşeli
desigur
sau:
din corpul acesta trecut prin flagelări inutile
mă desprind fantomă
cu ochi trişti
şi zâmbet melancolic
mă preling
pe trupul tău
umedă și catifelată
uneori tresari
mă simţi dar nu mă vezi
alteori mă prinzi într-o respiraţie prelungă…
41sN+F9KR8L._UY250_
După ce citești poeziile Nuței Istrate Gangan cu siguranță că o să privești viața altfel, sau cel puțin nu neapărat altfel, ci aproape la fel, doar că o să ai curaj să îți scuturi dioptriile felului de a fi de bruma prefăcătoriei și de tentația evadării în păienjenișul unui zbor spre nicăieri.
Este un soi de analgezic, care nu bravează în panaceice tentații cu iz hilar de dribling în offside. Este simțire neșlefuită care capătă aureola strălucirii taman prin faptul că face dintr-un cărbune negru un ametist strălucitor.
images (3)
Poezia nu mai are secrete pentru Nuța Istrate Gangan, care stăpânește foarte bine tainele versificației care știe să strecoare în sufletele cititorilor precum un musafir elegant care știe când să ciocăne la ușă, știind că întotdeauna va fi bine primit.
Citiți-o pentru că merită!
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.