Oameni din spatele cărților – Claudiu Komartin

Într-o lume în care marea majoritate a românilor sufocă spațiul virtual cu creații în versuri, Casa de Editură Max Blecher oferă alternativa prin intermediul promovării adevăratei poezii, acel suflu nou care încearcă resuscitarea artei versificatoare.

Această ”resuscitare” nu înseamnă neapărat intubarea poeziei clasice cu firimituri de efemeră inovație doar de dragul de a ține în viață un cadavru viu, ci mai degrabă încercarea de reconstrucție a poeziei noi pe scheletul poeziei vechi. Nu poți crea ceva din nimic, și aici nu vreau să mă refer la filosofia lui nublli esse, pentru că nu este cazul și nici locul propice.

Claudiu Komartin

Claudiu Komartin, în calitate de redactor-șef aș editurii Max Blecher, promovează poezia și poeții care au curajul și simțirea necesare pentru remetamoforizarea versificației, în încercarea de a da un nou stil de amprentare a parnasului, unul care să reflecte conexiunea cu noul vuiet al realității cotidiene, jalonând cu abilitate printre tentațiile șablonarde ale zămislitorilor de cuvinte care scriu doar de dragul de a așterne în șubreda matriță rima aparent potrivită.

Editura Max Blecher reușește să evite poezia lipsită de mesajul cotropitor

Cu siguranță că editura Max Blecher reușește să evite poezia lipsită de mesajul cotropitor, de acel revigorant cordon ombilical care leagă o frumoasă legătură prietenie între autor și cititor, gravând sinceritatea, directă și penetrantă, în freamătul versificator.

Poate că într-adevăr lumea numai caută poezie, și asta doar datorită falsului concept că poetul este doar un vânzător de iluzii frumos ferchezuite, de trăiri trecute cu abilitate prin sita unei caligrafieri lăuntrice.

Poeții dăruiesc simțiri și vibrații lăuntrice care adeseori se agață, într-un dans ancestral, de recreionarea vechiului Gendankenlyryk, de ”maravigliosa”, acea serafică uimire, de grație și de înfățișare într-o lumină scuturată de redundanța prafului non-valoric. Poetul, încă prins între destin și opțiune, se eliberează prin intermediul versificației, dăruindu-ne o felie, mai mare sau mai mică, din felul său de a fi.

Vezi cărțile publicate de Editura Max Blecher 

Editura Max Blecher este alternativa, spinul înfipt în mercantilismul anumitor edituri apărute ca ciupercile după ploaie care, în goana lor după cele ”treizeci de monezi de argint” promovează o artă costelivă, plină de mucegaiul epatării nejustificate și de o melodicitate anostă născută din dorința de a ieși cu orice preț în evidență, scuipând peste memoria poeților sacri prin intermediul unor latrinare înșiruiri de trăiri banale.

casa de editura max blecher

Găsim în volumele publicate la Max Blecher, o altfel de îngemănare a cuvintelor, care nu leagă noianul trăirilor cu ajutorul lipicioaselor conjuncții justificative, pentru că Ars Poetica nu este justificare sau pledoarie în fața celor care se grăbesc să azvârle cu piatra din pricina unei presupuse nepătări interioare, ea este simțire și șlefuire, evitarea truismelor strangulatorii prin încercarea de îmblânzire a perfidei goane spre nicăieri, acea duce în neștire de care ne vorbea odinioară poetul din Lancrăm.

Poezia care este promovată la editura Max Blecher, pare a reuși cumva să transforme imposibilul în posibil, depășind odată cu fiece apariție editorială granițele unei false claustrofobii creative, mizând pe avântul unor trăiri ce nu vor cunoaște vreodată mirosul naftalinei din sipetul uitării.

Vezi cărțile publicate de Editura Max Blecher 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.