Recenzie “Oameni mari” de Maria Orban

de | iun. 16, 2022 | Dragoste, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA OAMENI MARI ARE REDUCERE PE:

Cum ar fi ca într-o bună zi să-ți faci curățenie generală în lădița cu temeri, griji și deziluzii? Cu ar fi să le analizezi pe toate pe rând și să le cureți de praful regretelor și al speranțelor deșarte? Iar apoi să le închizi la loc cu un lacăt puternic, iar cheița s-o arunci la fundul mării? Să înveți în sfârșit să te accepți și să trăiești în pace cu tine însuți.

Eroina acestui roman este Rucsandra, o tânără profesoară de 36 ani. O cunoaștem într-un moment deloc plăcut al vieții ei, este vorba de cele 24 de ore rămase până la semnarea actelor de divorț. Și dacă la început credem că romanul va fi despre suferința despărțirii și a iubirii ratate, cu cât avansăm în filele sale descoperim un subiect cu mult mai complex.

Rucsandra nu este doar o tânără în prag de divorț, ea este o femeie dezechilibrată, cu un trecut plin de traume și eșecuri neasumate. Mai mult de-atât, ea are o relație defectă cu toți cei din jur, deși vrea să dea impresia unei existenți care nu iese din tipare. Cu un tată absent, o mamă posesivă, Rucsandra este suma eșecurilor trecute, dar și a ideilor preconcepute și a percepțiilor sociale moștenite.

Ea este cea care mereu este percepută drept o femeie comodă, trece pentru cei din jur neobservată, ștearsă. Și abia acum ajunsă la această cotitură a vieții ei, își analizează trecutul și începe adevărata conștientizare, descătușarea de temeri. Abia acum începe să se cunoască pe sine însuși prin prisma trăirilor și al rănilor rămase deschise prea mult timp.

Deși este un roman de debut, autoarea are o scriere promițătoare. Nu veți găsi aici metafore întortocheate și un curs al acțiunii greoi. Veți fi atrași de stilul realist, sincer și direct. Veți aprecia simplitatea frazelor și ritmul alert.

Dacă ar fi ceva de reproșat, este probabil multitudinea semnelor de întrebare cu care ne lasă autoare atunci când cartea se termină parcă prea brusc. Cunoaștem personalitatea eroinei prin prisma trecutului său, însă ne este greu să intuim viitorul ei. Cu toate acestea vedem o mică speranță spre sfârșit, o maturitate a eroinei care se acceptă în sfârșit. Căci doar când faci pace cu trecutul, te poți concerta pe viitor.

Și ciuda mea cea mai mare acum, că nu reușesc să mă adun și să-i înfrunt pe toți, că nu pot să fiu calmă și fermă. Fermă. Fermă. Și curajoasă. Să spun ce gândesc. Să nu mai fie viața asta a mea doar o probă de rezistență, de anduranță, o sumă de situații de-astea în care trebuie să suport mai mult decât să acționez. Vreau să am curaj să spun ce gândesc.

Ți-a plăcut recenzia cărții OAMENI MARI?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Maria Orban

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA OAMENI MARI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Oameni Mari
Autor: Maria Orban
An apariție : 2020
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 16.06.2022
Nota recenzorului: 8.5 / 10
Vizualizari recenzie: 3056

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 312 zile și a scris până acum 155 articole. Se află pe poziția 6 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments