Romanul „Enigma Otiliei”. Autor George Călinescu

Cine nu a citit „Enigma Otiliei”? Nu poți să nu fii fascinat de personajul Otilia Mărculescu, poate cel mai complex, misterios personaj feminin al literaturii române. George Călinescu a înconjurat-o pe Otilia de o adunare pestriță, chiar grotească de personaje: Constantin Giurgiuveanu (tatăl adoptiv) și familia care locuia vizavi, Tulea (Simion, Aglae, Titi, Aurica, Olimpia și „soțul” acesteia din urmă, Stănică).

Când mă gândesc la Otilia, o văd ca pe un nufăr într-o mlaștină, o artistă într-o adunare burgheză care nu percepe arta, un tablou de Botticelli între desene grosiere pe asfalt; excepțiile sunt Leonida Pascalopol și Felix Sima, alte două personaje complexe și rafinate, ambii fascinați de personalitatea Otiliei.

Înainte de a vorbi mai mult despre Otilia, aș vrea să vă spun cum aș reciti eu această carte: ascultând romanțe, lungită pe o canapea lângă o fereastră pictată cu vitralii… sau fără.

Pentru că am recitit de mai bine de zece ori această carte, mi-am conturat în minte portretul Otiliei, deși autorul descrie cu zgârcenie portretul ei fizic, în afara câtorva detalii.

Ecranizarea cărții m-a dezamăgit, acea Otilie nu avea zburdălnicia, temperamentul fin și nici gesturile largi descrise cu acuratețe de George Călinescu:

„Fata părea să aibă optsprezece-nouăsprezece ani. Fața măslinie, cu nasul mic și ochi foarte albaștri, arăta și mai copilăroasă între multele bucle și gulerul de dantelă, însă în trupul subțiratic, cu oase delicate de ogar, de un stil perfect, fără acea slăbiciune suptă și pătată a Aureliei, era o mare libertate de mișcări, o stăpânire desăvârșită de femeie”.

Pentru mine, Otilia arată cam așa:

kinopoisk.ru

kinopoisk.ru

Pentru Felix, Otilia este un ideal feminin, o artistă, o fată superioară, Pascalopol spune despre ea că este „o mare ștrengăriță, […] ca o rândunică […] suferă dacă este constrânsă”, Otilia este „fe-fetița” lui moș Costache, un obstacol pentru Aglae și Aurica, „o zănatecă […] copii fără părinți și fără căpătâi”.

Otilia este iubită cu pasiune, adorată și disprețuită în aceeași măsură, dar nu este indiferentă nimănui, toată suita de personaje gravitând în jurul ei, evidențiind-o în acest tablou pitoresc al Bucureștiului la începutul secolului 20.

George Călinescu a creat un personaj feminin încântător, o prezență diafană, o fată inteligentă mistuită de pasiuni și raționamente care intimidează pe tânărul Felix și chiar pe boemul Pascalopol.

Otilia este total lipsită de ranchiună, nu cunoaște invidia, uită repede orice răutate, hrănindu-și firea exuberantă cu preocupări artistice, cântă la pian, citește romane și cărți de poezii franțuzești, călătorește cu Pascalopol…

Maturitatea și profunzimea analitică a Otiliei reiese din însăși autocaracterizarea ei „fetele sunt superficiale […], sunt capricioasă, mă plictisesc repede”. Otilia este la fel de naturală atunci când fuge prin iarbă, când visează să doarmă într-o căpiță de fân, ca și atunci când interpretează piese muzicale complicate la pian, fascinând audiența.

În Otilia mocnesc gânduri și judecăți care le scapă celorlalți, așa se explică de ce fata surprinde pe toată lumea cu gesturile ei, plecând și revenind în viețile lor după bunul ei plac. Ea nu cere nimic nimănui și „este foarte mândră, nimeni nu se atinge de ea”, așa cum o caracterizează studentul la Medicină, Weissmann.

Deși nehotărâtă în privința iubirii ei pentru Felix, Otilia spune cu sinceritate „Eu sunt o zapacită, nu știu ce vreau, eu sunt pentru oamenii blazați, care au nevoie de râsetele tinereții, ca Pascalopol”.

Cu toate că este o fire liberă, fata declară că „oricât de independenta aș fi, simt nevoia unei ocrotiri”.  Imprevizibilitatea Otiliei produce drame, firea ei deconcentrează pe Felix și pe Pascalopol, doar moș Costache acceptă încântat orice decizie a fetei.

Otilia rămâne până la sfârșitul acestui superb roman, o enigmă.

Va invit să citiți această carte fără a va lăsa descurajați de lungile sale descrieri, descrieri care pe mine m-au fascinat, la fel ca și capacitatea scriitorului de a nuanța portretele psihologice ale celorlalte personaje într-o manieră atât de minuțioasă și de intuitivă.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022