Ce ascultăm când citim?

Eu citesc tot timpul. Am învățat, în timp, să-mi dezvolt capacitatea de a citi chiar dacă în jur sunt zgomote și oameni care fac gălăgie. Cel mai mult îmi place să citesc pe un fundal muzical, motiv pentru care am zeci (nu, nu exagerez) de playlist-uri în laptop, potrivite pentru mai multe genuri literare. Cred că, alături de muzica potrivită, romanul capătă mai mult realism, devine mult mai intens și dramatic în același timp. Ce ascultăm, așadar, când citim?

  1.     Când citesc SF-uri, ascult:

–  Space Oddity, David Bowie – când ascult melodia asta, mereu mă gândesc la fantastic, la ireal, la Star Wars și Furia Roșie.

The Battle of Evermore, Led Zeppelin – Melodia asta mă introduce de fiecare dată în universul cărții pe care o citesc. Mi se pare că e ca negrul; merge cu orice! 

Monsters, Ruelle – Din coloana sonoră a serialului Shadowhunters, cântecul ăsta e pur și simplu sublim. L-am avut pe repeat de vre șase ori, cred, în timp ce citeam Născută din fum și os.

Spirits, The Strumbellas – Știu că melodia nu are neapărat treabă cu SF-ul sau irealul, dar mă duce cu gândul la cărțile pe care le citeam când eram mică, precum cele cu spirite și fantome.

       2. Când citesc Young-Adult, ascult:

Renegades, X Ambassadors – Trupa asta reușește să-mi schimbe starea de spirit prin fiecare melodie. Am ascultat Renegades cât am citit Eleanor și Park, Și am privit cu toții spre cer și Fangirl 😀

 Colors, Halsey – Varianta asta a cântecului îmi place mai mult decât originalul. O ascult cam de fiecare dată când citesc ceva lacrimogen și dramatic din literatura pentru adolescenți, și nu-mi dau întotdeauna seama dacă plâng din cauza cărții sau din cauza cântecului.

Give me love, Ed Sheeran – Am ascultat numai piesa asta cât am citit Ugly love, de Colleen Hoover. S-a potrivit de minune.

Closer, Conor Maynard (cover) – Altă melodie care parcă-mi place mai mult decât originalul, și pe care o ascult mereu când recitesc John Green sau Cecilia Ahern.

Damn your eyes, Alex Clare – Quasar-ul Anei Mănescu a fost citit pe muzica asta. Nu știu de ce, dar mereu când ascult piesa asta îmi amintesc fragmente din carte și parcă-mi vine să o citesc din nou.

      3. Când citesc cărți istorice, ascult:

Cel mai frumos loc de pe pământ, Coma – În general când citesc cărți istorice ascult Coma. E una dintre puținele formații românești pe care le ador.

Meet me on the Battlefield, Svrcina – Titlul cred că deja spune tot, nu? 🙂

7 years, Lukas Graham – Când citesc biografii istorice (în special) ador să ascult melodia asta. Răscolește fiecare centimetru din mine.

Welcome to the black parade, My Chemical Romance – Recunosc că am abuzat de piesa asta. Cărțile lui Dan Brown tot pe melodia aceasta le citesc 🙂

        4. Când citesc cărți de dezvoltare personală, ascult:

Too Good, Connor Maynard – Tot un cover care cred că poate inspira pe oricine. Mie mereu îmi ridică moralul 😀

Goddess, Banks – Poate fi ușor clișeică piesa asta, dar am ascultat-o cât am citit Nu genul ăla de fată și s-au completat ca două piese de puzzle.

Oh No!, Marina and the Diamonds – #Girlboss de Sophia Amoruso a fost citită pe melodia asta, și a intensificat toate lucrurile transmise de autoare.

Cu siguranță lista melodiilor pe care le ascult în timp ce citesc continuă cu alte sute de piese. Dar voi, dragi goodreaderi? Voi pe ce fundal muzical citiți? Sau preferați coloana sonoră a liniștii?

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. simona
    Reply

    Buna, eu prefer muzica instrumentala cand citesc, versurile ar putea sa ma faca sa uit de carte si sa ma concentrez pe muzica. Muzica instrumentala indiferent de genul cartii, oricum prefer muzica celtica, asa ca, acolo in fundal, e perfect…In afara de asta, de cele mai multe ori lecturile mele au loc seara, iar atunci…the sound of silence 🙂

POST A COMMENT.