Sursa foto: tion.ro

Sursa foto: tion.ro

Trilogia „Orbitor”, scrisă de autorul contemporan Mircea Cărtărescu, va primi prestigiosul premiu de „cea mai bună carte” la Târgul de Carte de la Leipzig 2015, informează Mediafax.

Distincţia literară va fi decernată în 11 martie 2015, cu ocazia deschiderii Târgului de carte de la Leipzig, Germania. Evenimentul va avea loc în Sala de Concerte a oraşului, iar discursul de laudatio va fi susţinut de scriitorul german Uwe Tellkamp, precizează şi agenţia de presă HotNews.

„«În motivaţia juriului se pune accent pe faptul că titlul «Orbitor» lasă deja să se întrevadă întreaga anvergură a acestei trilogii ce înfăţişează şi circumscrie un întreg univers de forme. Este vorba despre un roman universal, ce face să se nască nenumărate lumi ale cunoaşterii şi rostirii şi care debordează în metafizic, fantasmagoric şi apocaliptic. Metafora fluturelui, sub care stă întreaga trilogie, reprezintă însăşi imaginea metamorfozei şi a transfigurării neîntrerupte a lumii», se arată în comunicatul editurii vieneze Zsolnay, editorul austriac al romanelor lui Mircea Cărtărescu”, potrivit Mediafax.

Trilogia scrisă de Cărtărescu primeşte acest premiu important la doar câteva luni  de la apariţia în limba germană a volumului „Orbitor. Aripa dreaptă” („Die Flügel”), în traducerea lui Ferdinand Leopold.

Mircea Cărtărescu

Autorul român s-a născut  s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. Mircea Cărtărescu „a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literară a numit „generaţia optzecistă”. Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din „Nostalgia” le-au urmat un scurt roman („Travesti”, 1994) şi apoi unul în trei volume, „Orbitor” (1996 – 2007), privit de critică drept un reper al prozei româneşti contemporane. Volume de publicistică completează chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului românesc.”, se notează în comunicatul de presă.

Târgul de Carte de la Leipzig, Germania

Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung (premiul pentru carte de la Leipzig pentru armonie europeană) a fost decernat pentru prima oară în 1994. Acesta este o „recunoaştere  a personalităţilor care prin cărţile lor au avut o contribuţie importantă la înţelegerea între popoarele Europei.”, potrivit ZF.ro.  Printre autorii distinşi cu acest premiu se numără şi Imre Kertész, Claudio Magris, Peter Nàdas, Slavenka Drakuliç, Svetlana Aleksievitj, Hugo Claus, Ryszard Kapuściński.