Nu știu când a început. Și nici de ce. Nu am trăit nici o experiență traumatizantă legată de foc. Din contră, am amintiri frumoase care se leagă de el: copilăria la bunici, cu povești la gura sobei și Moș Ene venit pe la gene în trosnet de lemn uscat, taberele care se încheiau întotdeauna cu un grandios foc de tabără în jurul căruia ne strângeam toți și cântam și plângeam pentru ca nu voiam să plecăm acasă…

În copilărie focul era căldură și lumină și veselie și culoare. Am învățat ca toți copiii să nu pun mâna în foc pentru că…”uff” (”uff” = ”arde” pe limba părinților mei în încercarea de a găsi un limbaj comun cu copilul care eram). Am aflat că ”uff” arde tot prin experimentare directă, când m-am ars prima dată la deget și am constat că doare.

Adolescentă fiind însă, am dezvoltat o adevărată teamă față de foc ca element distrugător: focul care transformă în cenușă, care ucide, care desfigurează, care anihilează. Am făcut o fobie pentru surse deschise de foc: un ochi de aragaz aprins trebuie să fie mereu supravegheat, nu contează cât durează să se facă mâncarea, fie că e o oră sau cinci. O candelă aprinsă îmi insuflă credință doar atât timp cât este sub ochii mei, dacă ies din cameră credința se transformă în teamă – dacă o să cadă, dacă se aprinde ceva din jur, dacă se întâmplă o catastrofă. Lumânările aprinse, fie ele și parfumate, sunt cea mai sigură modalitate de a distruge o seară romantică pentru mine. Nu am nici o șansă să îmi privesc partenerul în ochi atâta vreme cât în preajma mea e o sursă de foc – fascinația și teama sunt mult mai puternice.

E o fobie care, fără să îmi afecteze în mod radical viața, îmi creează mai degrabă disconfort și mă face să mă tem că pot să par ridicolă în ochii celorlalți. De aceea am acceptat provocarea Storia – pentru a le spune și altora că toți avem temeri, uneori întemeiate, alteori de neînțeles pentru cei din jur, dar toate sunt ale noastre și trebuie să învățăm să trăim cu ele, să le acceptăm mai întâi pentru ca apoi să le putem înfrunta.

Și tot de aceea, lansez tuturor provocarea de a vorbi deschis, fără teamă, despre temerile lor, pentru că numai așa ele își pierd din puterea pe care o au asupra noastră. Deci…Fără Teamă!

 

#FărăTeamă

#ÎnvingeFrica

#StoriaBooks