Provocare Storia Books – Frica de moarte

Accept provocarea celor de la Storia privind propriile temeri și încadrez în acest subiect un concept vechi, dar des întâlnit – ”Frica de moarte”. Îți sună cunoscut, așa-i? Ei bine, nu ești singura persoană care se confruntă cu așa ceva. Ai fi surprinsă dacă ai afla că marea majoritate a oamenilor suferă conștient / subconștient de această teamă. Ca să exemplificăm mai bine, hai să ne întoarcem la ”rădăcinile” care au dus la formarea acesteia, și anume, regretele.

Cum aș putea să te fac să înțelegi ceva, dacă nu ți-aș da exemple concrete, și, cum anume aș reuși dacă ți-aș vorbi din cărți și nu m-aș da exemplu tocmai pe mine?

Fără a-mi face o autobiografie, mă prezint ca fiind o fire simplă, care gândește prea mult și acționează prea puțin. Am preferat să amân lucrurile importante și să regret apoi. De ce? Datorită faptului că îmi era teamă de toate evenimentele negative care ar putea apărea pe parcurs.

De mic copil ai tendința să faci lucruri nebunești, ca mai apoi să crești și să îți ascunzi voința / curajul / inițiativa într-o carcasă pe care o arunci departe, tocmai pentru a nu te pune singur în pericol. Ceea ce tu nu înțelegi este faptul că te autosabotezi. Da, exact! Te autosabotezi din toate punctele de vedere, psihic, fizic, moral, renunțând voit să te bucuri de viață. Hai să facem un exercițiu, gândește-te la viața ta (cu bune și cu rele, inevitabil ai parte de amândouă). Dacă ți-ai schimba direcția de mers la 180 grade și ai acționa așa cum ți-ai dori fără a mai avea rețineri, unde ai ajunge? Mintea ta rațională te dă înapoi pentru că e obișnuită să îți pună ”piedici”, iar sufletul te îndeamnă să încerci. Pe cine asculți?

Dacă acum iei o decizie sunt șanse mari ca în 5 minute să renunți. De ce? Pentru că teama ia amploare în mintea ta subconștientă și vei găsi ”n” motive să abandonezi.

”Frica de moarte” poate fi ”acceptată” dacă reușești să o ții sub control și nu îți întrerupe activitățile pe care le ai, dar ce faci în momentul în care îți este teamă să ieși din casă ca nu cumva să te calce o mașină, nu mănânci un anumit aliment pentru că îl vezi atât de nociv, încât și o singură înghițitură poate fi fatală asemenea mărului din Albă ca Zăpada : ) . Dacă ajungi în acest punct, înseamnă că teama se încadrează ca fiind o fobie patologică.

Vrând-nevrând am trecut prin această etapă, și nu doar o dată. Personal, frica de moarte se rezumă la diferite boli, iar pentru mine și cea mai mică durere resimțită în corp mă alarmează, ca mai apoi emoțiile să îmi întunece rațiunea, gândindu-mă la cele mai grave afecțiuni.

Pentru a scăpa de această fobie am ales să ”vorbesc” cu mine însămi și să văd care sunt cauzele care au dus la apariția ei. Mi-am pus întrebări și am încercat să-mi răspund cât mai sincer, pentru a mă înțelege și a-mi găsi adevăratele probleme.

După un ”dialog” lung, în care mă simțeam ca la psiholog, am ajuns la concluzia că nu teama de moarte mă sperie cu adevărat, ci gândul că nu aș mai fi lângă copilul meu. Regretul și pierderea sa sunt cele care mă îndeamnă să îmi fie teamă de moarte. Bineînțeles, și ”necunoscutul” joacă un rol important, simțindu-mă străină de o viitoare ”lume”. Nu știu unde m-aș duce, ce aș vedea, cum m-aș simți, dar, toate aceste lucruri pălesc în fața adevăratei temeri, și anume, gândul că nu aș mai fi lângă sufletul pe care îl iubesc cel mai mult.

Dacă privesc situația mai amplu, îmi dau seama că bolile pe care le ”văd” sunt doar mijloace care m-ar îndepărta de copil, iar moartea este ”funia” ce se rupe și ne despart pentru totdeauna.

Înțelegând problema astfel, am reușit să-mi creez argumente logice care m-au adus cu picioarele pe pământ și m-au făcut mai ”curajoasă”. Realizând că azi poate fi ultima zi de care am parte, reușesc să mă bucur de fiecare moment, fără a mai trăi în umbra grijilor și a evenimentelor aparent banale.

Atunci când găsești echilibrul, vei reuși să te bucuri cu adevărat de propria viață.

Nu te rezuma la exemplul meu. Privește-te pe tine în mod rațional, gândește-te ce ți-ai dori, unde ai vrea să ajungi și, cel mai important, ce te reține din a acționa? Miile de motive te dau înapoi sau gândurile inutile pe care ți le creezi? Nu mai pierde timpul, ci ia-ți inima în dinți și fă primul pas. Restul vor veni de la sine. Mesajul meu sper că a ajuns la cât mai mulți dintre voi. Sper să deveniți oameni puternici și încrezători. O provoc pe Angela să ni se alăture și să vorbească despre temerile ei.

#FărăTeamă

#ÎnvingeFrica

#StoriaBooks

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.