Cititul este probabil activitatea cu cel mai înalt nivel de satisfacție spirituală, or datorită lui avem posibilitatea de a călători în diverse timpuri, istorii și alături de diferite personaje. Așa se face că în ultimul timp lectura a pierdut teritoriul în favoarea altor activități, precum jocuri online, filme sau procrastinare. Totuși, mai există inițiative de bun aug, grație cărora cărțile revin la loc de cinste, acolo unde merită să fie, și anume în atenția tinerilor. O astfel de inițiativă este este Leapșa de Lectură, inițiată de cei de la Bookster. Așa că am pus umărul de îndată, căci ador cărțile și îmi place să împart cu mai multă lume preferințele mele livrești. Deci iată top 3 al cărților care m-au inspirat și pe care le pot recomanda la nesfârșit:

  1. Imago – Ludmila Ulițkaia (editura Humanitas)

Romanul ăsta este cea mai impecabilă cronică a perioadei sovietice, fiind un soi de saga de familie, scrisă cu deosebită atenție și meticulozitate. Include în sine o amplă perioadă de la funeraliile lui Stalin până la perioada dezghețului comunist. Având în prim plan trei cei mai buni prieteni Sania, Ilia și Miha, romanul urmărește evoluția vieților lor pe fundalul unor realități sociale, politice și economice, aducând cititorul în avant-scena unor evenimente diferite, impregnate de emoții și simțăminte. Descrierile cu care Ulițkaia umple paginile romanului nu au nimic din habotnicia scriitorului rus tipic, ci sunt expresia unui talent deosebit care te poate efectiv cuceri. Cu ce m-a inspirat această carte? Cu credibilitatea și empatia profundă pe care o transmite, mai ales pentru că reușește să te absoarbă fenomen tot mai rar întâlnit în ficțiunea contemporană.

  1.  Regândirea infidelității – Esther Perel (editura Curtea Veche)

Cartea asta e de pus la icoană. Da, mai ales pentru fetele care au trăit cel puțin o dezamăgire amoroasă. Scrisă fără pic de gingășie, dar echidistantă, lucrarea semnată de Esther Perel încearcă, în primul rând, să definească noțiunea de „adulter” și „adulterin”, iar ulterior să elucideze care este motivul pentru care persoanele decid să caute fericirea în paralel. Pregătirea profesională a autoarei se simte, deoarece aceasta nu încearcă să scuze apatia emoțională sau lașitatea romantică, ci mai ales să descopere care sunt greșelile care dau naștere unui astfel de fenomen. Perel încearcă să descopere punctele slabe și forte ale unor relații interumane, pornind de la copilărie și terminând cu maturitatea în care se regăsesc momente dureroase și experiențe de impact. Cu ce m-a cucerit? Cu limbajul franc și analiza atentă a problemei, mergând pe formatul „de la simplu – la complicat” sau  „de la început – la sfârșit”.

  1. Feminist(ă). Feminiști – Chimamanda Nigozi Adiche (editura Black Button Books)

Această mică, dar încărcată carte este de facto un discurs extins TED, prin care naratoarea Chimamanda Nigozi Adiche încearcă să transmită un mesaj important: necesitatea unei educații feministe corecte. Fără pic de emfază ideologică, cartea încearcă să reliefeze astfel de probleme precum: educația fetelor, masculinizarea forțată, diminuarea empatiei, sărăcia spiritului. Venită dintr-o societate africană foarte tradiționalistă, autoarea diseacă la rece realitatea, punându-ne în fața unor semne de întrebare continue. Cui aș recomanda această carte? În primul rând, tuturor femeilor. Mai mici sau mai mature, acestea au obligația să se perfecționeze și adapteze într-o lume dominată de bărbați.

Evident lista cărților care m-au inspirat poate fi continuată, mai ales pentru că piața editorială cunoaște un crescendo al calității. Apar tot mai multe istorii bune și tot mai mulți autori își consolidează rolul formatorilor de opinie. Sper că am reușit să vă conving să le adăugați în listele de lecturi, dar mai ales să le împărțiți cu cei dragi.

Lecturi plăcute!

Avatar
Autor: Corina Moisei
Corina e Redactor Activ
Redactor de 1373 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Corina Moisei