Am acceptat provocarea lansată de Bookster prin Campania “Joacă leapşa de lectură” cu mare drag, dar înainte să fac recomandări vreau să vă spun în două cuvinte de ce Bookster.  Pentru că sunt atenți, prompți, implicați, diversificați şi interesați să mulțumească cât mai multe categorii de cititori, să convingă cât mai multă lume să deschidă o carte şi au toată susținerea mea.

Revenind la provocare, trebuie să recunosc că sunt incapabilă să fac un top al cărților preferate. Sunt foarte multe şi aş simți, alegând trei, că nedreptățesc multe altele. Aşa că o să promovez chiar cărțile pe care le-am luat săptămâna trecută de la Bookster.

Am ales  trei cărți cu teme grele, lipsite de optimism şi speranță, ce redau răutatea, cruzimea şi lăcomia lumii, dar şi alegerile imposibile pe care viața ne obligă, câteodată, să le facem. Numai citind putem afla istoria, putem cunoaşte omul cu toate defectele şi scăparile sale, şi, doar ştiind şi fiind conştienți de puterea răului, îl putem evita, ne putem autoperfecționa, depăşi şi deveni mai buni.

#1 Ferma animalelor 

de George Orwell

Nu ştiu câți au citit-o, dar sunt sigură că-s foarte puțini cei care n-au auzit de ea, măcar din cauza filmului de animație ce are la bază cartea. Este o alegorie ce militează împotriva comunismului. Deși o poți citi și ca pe o simplă poveste fără analogii, eu care m-am născut și mi-am trăit primii ani din viață sub comunism, n-am cum să nu fac comparație între carte și realitatea trăită. E o carte ce poate fi citită în doua ore și care merită tot timpul. Este despre egalitate și modul în care egal poate deveni foarte inegal dacă ochii care fac măsurătoarea își pierd obiectivismul și devin interesați material. Este despre începuturi și promisiuni frumoase ce se transformă în coșmaruri, asuprire și discriminare. Este despre cei puternici și șireți care, uitând de empatie și de omenie și urmărindu-și confortul, trăiesc pe spinarea celor slabi și creduli. Ipocrizia dictatorilor are ca justificare celebra replică:

toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele.

#2 Șoareci și oameni

de John Steinbeck

A doua alegere și recomandare de lectură este Șoareci și oameni. Steinbeck n-are nevoie de prezentare sau de recenzii. Este recunoscut de o lume întreagă și opera lui a trecut deja proba timpului, rămând actuală și înglobând probleme de care ne lovim zilnic. Și, chiar dacă cartea lui de căpătâi este La răsărit de Eden, azi o recomand pe aceasta. Nu este o lectură ușor de digerat. Este o poveste ce disecă sufletul omenesc și scoate la lumină tot ce-i mai negru și mai instinctual în el. Sunt două moduri în care poți explica acțiunile personajului principal: teama pentru restul oamenilor, un rău mic pentru un bine general, o izbăvire pentru prietenul său, al cărui viitor nu arată bine, sau egoism, saturație și dorința de a se elibera de ceea ce îi creează probleme și îl trage în jos. A făcut el oare ce se cuvenea sau doar a comis o faptă îngrozitoare? Oricare ar fi scuza lui, fapta este greu de acceptat și te obligă să-ți iei la întrebări conștiința sau măcar să ai cu ea o discuție prietenească.

Guys like us got nothing to look ahead to.

#3 Abatorul cinci sau Cruciada copiilor

de Kurt Vonnegut

Ultima recomandare este o carte ce face parte din colecția Cult de la Art, una dintre colecțiile mele de suflet care nu m-a dezamăgit niciodată. Autorul are un stil dificil, metaforic și greu de urmărit, dar plin de substanță și cu implicații profunde. Vonnegut scrie Abatorul cinci sau Cruciada copiilor într-un stil original, ironic și atipic, punând pe tapet una dintre tragediile mai puțin mediatizate ale celui de al doilea razboi mondial: genocidul din Dresda. Este o pledoarie anti-război și un roman document, plin de sarcasm și umor acid, bombardamente și moarte împletite cu ceva sciene-fiction ce vorbește de călătorii în timp și întâlniri de gradul patru cu o specie de extratereștrii pacifiști. Bombardarea Dresdei de către americani și britanici a însemnat moartea a peste o sută treizeci și cinci de mii de oameni, aproape dublu față de cât a ucis bomba atomica de la Hiroshima. Este o pagină mai puțin cunoscută din istoria WWII și tocmai din cauza aceasta ar trebui să  fie lectură obligatorie.

When everything was beautiful and nothing hurt.

 

Pentru a putea evita tragedia și răutatea e mai bine să știm dinainte toate scenariile posibile și imposibile, trebuie să fim capabili să vedem lumea din mai multe perspective, să ne putem face o imagine de ansambu asupra situației. Și numai așa putem îndrepta și aduce lucrurile pe drumul cel bun, putem găsi cea mai bună soluție sau rezolvare a unei probleme, putem acționa practic și eficient în interesul binelui comun.

Lectura e o forma de cunoaștere, de dezvoltare, de îmbogățire și îmbunătățire a mentalității și gândirii. Iar campania Bookster e un pas înainte spre renunțarea la prejudecăți și claritatea gândurilor și ideilor.

Susține și promovează lectura pentru că nu citim ca să devenim deștepți, ci pentru a face lucruri deștepte. Combate spiritul de turmă și oferă-ți posibilitatea să-ți depășești limitele. Pentru o minte deschisă nu există sprijin mai bun decât cititul.

Care sunt acele trei titluri pe care le-ai recomanda altora, cărțile care te-au făcut să vezi viața diferit? Campania “Joacă leapșa de lectură” se găsește aici și vă invit la recomandări.

Provocarea mea merge mai departe la inefabil.ro.

 

 

Avatar
Autor: Angela
Angela e Erou Booknation.ro
Redactor de 498 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Angela