QUIZ: “Viaţa lui Mihai Eminescu” de George Călinescu

de | feb. 5, 2021 | Quiz-urile Booknation | 0 comentarii

Cât de bine cunoști viaţa lui Mihai Eminescu? Te invităm să faci Quizul nostru și să ne scrii într-un comentariu rezultatul tău 🙂

Results


Felicitări! Ai trecut testul!

Descoperă și alte quiz-uri interesante.


Oups! Din păcate nu ai trecut testul!

Descoperă și alte quiz-uri interesante.

#1. “Eşti un părinte nenorocit – adevărat. Dar eşti nenorocit mai mult pentru că vrei ca fiecare să trăiască şi să-şi măsure paşii după cum doreşti dumneata” îi scria Eminescu tatălui său. De ce era Gheorghe Eminovici nefericit? Ce le cerea fiilor săi?

#2. Ce revistă publică prima poezie a poetului, prilej cu care redactorul îi schimbă numele în Eminescu, “dând astfel, fară să-și dea seama, numele celui mai mare poet român”?

#3. La 15 -16 ani este bibliotecar în biblioteca gimnazială a lui Aron Pumnul, profesorul poetului la liceul german din Cernăuți. Ce citește poetul?

#4. In 1868, Mihai Eminescu este recomandat la Teatrul National de M. Pascali drept "un strein, român din Moldova... foarte cult, foarte studios, cu cunoștințe minunate de literatură germană și romană... sărac și pe drumuri". Pe ce post este angajat Eminescu?

#5. "La 15 aprilie 1870 poezia Venere și Madona apărea în Convorbiri literare, și odată cu ea începea reputația de poet al lui Eminescu." Înainte de publicare, poezia este citită de Titu Maiorescu în cadrul cenaclului. Cum se numește cenaclul?

#6. ...”un tânăr slab, palid, cu ochii vii și visători totodată, cu părul negru, lung, ce i se cobora aproape până la umeri, cu un zambet blând și melancolic, cu fruntea înaltă și inteligentă, îmbrăcat în haine negre, vechi și cam roase." Cine îl descrie astfel pe poet?

#7. În perioada iulie 1875 - iunie 1876, Eminescu este revizor şcolar pentru judeţele Iaşi şi Vaslui. Poetul leagă o trainică prietenie cu un viitor scriitor, învatator într-una din aceste școli. Cine este acesta?

#8. ..."sigurul om care l-a înteles cât putea să-l înteleagă de la inceput", "unul din puținii oameni cu care putea avea un dialog pe toată întinderea vieții sale spirituale". La cine se referă Călinescu?

#9. „Trăind în cercul vostru strâmt/ Norocul vă petrece/ Iar eu în lumea mă simt/Nemuritor și rece.” Care poezie eminesciană se încheie cu aceste versuri?

Finalizează Testul

Distribuie Quiz-ul ca să îl completeze și prietenii tăi 🙂

Ai făcut și aceste Quiz-uri?

QUIZ: Cine a scris cartea? Asociază cartea cu autorul său corect.

QUIZ: Cine a scris cartea? Asociază cartea cu autorul său corect.

Acest quiz literar unic îți oferă șansa de a testa și îmbunătăți cunoștințele despre autori celebri și operele lor remarcabile. Cu o selecție variată de cărți clasice, te provoacă să asociezi corect fiecare titlu cu autorul său. De la romane clasice, la capodopere ale...

5 6 votes
Article Rating
Alexandra Mircea a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments