IMG_8510

Cu mare interes am primit propunerea de a citi și de a scrie despre cartea Sfaturi pentru tinerii muribunzi scrisă de Raluca Oana Ciceu. Nu mai citisem de mult o carte de poezie și chiar îmi era dor. Dacă ar fi să vă rezum în 3 cuvinte poezia cuprinsă în volumul ce l-am primit acestea ar fi: profundă, surpinzătoare, modernă. O viziune asupra lumii aparte. Versuri ce îți ating străfundurile minții și sufletului, te invadează și te lasă pe gânduri.

Însă, mai multe despre carte și nu numai vom afla de la tânăra poetă.

Bună, pentru început spune-ne câte ceva despre tine?

Am 26 de ani şi mereu mă simt ca o schimbare de anotimp. Scriu foarte mult despre moarte, nu îmi place, dar asta mă incită sau mai bine zis nu îmi dă pace. Sunt un om cu o viaţă normală, cu un abonament la bibliotecă pentru că nu îşi permite să îşi cumpere toate cărţile pe care şi le doreşte. Cât pot cumpăr pentru că arta nu este gratuită, dar în rest împrumut.

Mereu am simţit că deţin spirit creativ, de fapt, mi s-a şi zis încă din perioada liceului, dar nu m-am gândit că voi publica vreodată. Am studii juridice şi administrative plus un master în probaţiune şi asistenţă socială, în prezent lucrez în domeniu, însă am, la fel ca şi ceilalţi, 24 ore pe care le  drămuiesc, zic eu, după voia mea. Am făcut şi pauze de la scris care mi-au fost benefice. Sunt un om care se trezeşte la 5 şi se culcă la 10.

De ce poezie? Ce reprezintă ea pentru tine?

Aproape totul, deşi încă nu am fost pe toate tărâmurile poeziei. Sunt încă novice, iar adevărata poezie nu ţi se arată fără suferinţe. Ştiu că aparent are calitatea unui paradox, dar lumea poeziei înseamnă să poţi respira numai atunci când te strânge de gât. În poezie îţi câştigi greu dreptul de a te pedepsi, dar merită. Cu toate acestea, scriu poezie de cel puţin şase ani de zile şi încă sunt de părere că ea m-a ales şi nu eu pe ea.

Cu ce e diferită cartea ta, Sfaturi pentru tinerii muribunzi faţă de alte cărţi de poezie? Cu alte cuvinte, de ce ar trebui să o citească oamenii?

Cartea „Sfaturi pentru tinerii muribunzi” nu este pentru oricine. Eu împart oamenii în trei categorii: care te acceptă şi te înţeleg; care te acceptă, dar nu te înţeleg şi oameni care nu te acceptă deloc şi nici nu se mai pune problema de a te înţelege. Cartea mea cu siguranţă nu este pentru cei din urmă. Orice poezie este bună dacă simţi că faci parte din ea sau face parte din tine. Sunt foarte mulţi cititori de poezie care nu au scris vreodată un rând. Eu, spre exemplu, citesc tot ce îmi cade în mână, nu fac selecţie după copertă, însă mi s-a întâmplat să citesc câteva pagini dintr-o carte şi să renunţ pentru că nu mă puteam acorda la ea. Asta nu înseamnă cu nu apreciez conţinutul, doar că nu era pentru mine. Cărţile de poezie sunt singurele pe care le recitesc, în rest, orice carte are din partea mea doar o singură lectură pentru că timpul e limitat. Eu nu pedepsesc pe nimeni să îmi cumpere cartea şi să îmi citească poeziile, dar dacă o face înseamnă că gândurile mele sunt un fier vechi pe care l-am topit şi foloseşte la ceva. Totodată aştept critici şi păreri, aproape orice opinie e constructivă pentru mine.

Cum te-ai simţit când ţi-ai ţinut pentru prima dată cartea în mână?

Am înţeles că este normal să nu mă bucure. Nici nu m-a bucurat faptul că am debutat în poezie. Dar trebuia să iau această cale. A fost o decizie luată într-o seară, după ce am primit propunerea de a debuta. Întrebaţi-mă peste câţiva ani, sunt şi eu curioasă de siajul acestei cărţi.

Dintre poeziile scrise de tine până acum, care e preferata ta? Poţi face diferenţe?

Toate-mi plac şi îmi displac în acelaşi timp.

Ce poeţi consacraţi te-au influenţat?

Sunt, dar nu pot spune că m-au influenţat. Însă orice festival ori seară de poezie la care particip are greutate în creaţia mea. Nu numai că respect, dar venerez poezia, însă nu pot desemna o listă cu poeţi. Ar fi prea lungă. Pot menţiona doar că poetului Adrian Suciu i-am dedicat un poem în cartea Sfaturi pentru tinerii muribunzi, el m-a ajutat foarte mult prin Direcţia 9.

Urmează un alt volum?

Încă e devreme pentru astfel de planuri. Eu sunt pe principiul că o carte este ca un copil, iar un copil nu se face oricum, oricând şi cu oricine.

Un cuvânt de încheiere…

Există secrete despre viaţă pe care doar morţii le ştiu.