Cu o tăioasă vitalitate a actului scriitoricesc, Kenzaburo Oe șochează adeseori, amestecând verosimilul și neverosimilul într-un cocoloș asupritor ale realului trăit de Seventeen, personajul romanului ”17”.

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1994, ” care cu o forță poetică a creat o lume imaginară în care viața și mitul se împletesc pentru a forma o imagine uimitoare a dilemelor de astăzi ale umanității” (motivația Juriului Nobel).

Seventeen este un june teribilist, prin intermediul căruia scriitorul japonez încearcă, din punctul meu de vedere chiar reușește. să evidențieze cotropitorul tumult al trecerii de la introvertirile adolescenței la maturizarea oarecum contorsionată, din acest punct de vedere romanul ”17” având un ușor iz de buildingsroman, însă fără prea mari valențe de capodoperă sufocantă și năucitoare.

Frapant la acest roman este faptul că, în timp ce Seventeen este un personaj complex, cu înrâuririle fixismului ideilor caracteristic teribilismului ” adolescentului matur” care dorește să meargă semeț până la capătul drumului, preocupat cu precădere de îndeplinirea doleanțelor și a idealurilor sal.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Kenzaburo Oe

Cu o ușoară nuanță arcadiană autorul ne prezintă drumul reușitei în viață a lui Seventeen care se transformă dintr-un adolescent timid într-un bărbat decis, precum un fluture care, odată ce a evadat din prizonieratul crisalidei, reușește să atingă cerul cu șoaptele învingătorului emoționat.

Lectură plăcută!

 

Titlu: 17
Autor: Kenzaburo Oe
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 104
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 26.01.2018
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Perioada adolescenței este descrisă extrem de realist și nepărtinitor.

Aspecte Negative:

Personajele secundare sunt neglijate din punct de vedere evolutiv.

Cristian Cărpenaru
Autor: Cristian Cărpenaru
Cristian e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1877 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru