Recenzie ”Alanda: Visul Suprem” de Talida Ion

de | oct. 12, 2019 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE talidaion.ro

Este prima dată când citesc un roman fantasy și am avut impresia că sunt într-un basm “Povestea lui Harap Alb” sau „Prâslea cel voinic și merele de aur”. Mă pierdeam printre pagini în peisaje fantastice, iar când reveneam aveam impresia că am făcut o călătorie în altă eră, camera mea mi se părea ciudată, monotonă, dar totuși caldă și familiară.

„Tunelul-timpului-cărții-galbene se terminase brusc. PaA fu scuipat în adâncurile mării. Nu-și putea deschide ochii, nici măcar cât să-și privească sfârșitul. Non-apa nu se activase. Aluneca spre fundul mării cu viteză, ca tras de o gheară fluidă și rea. Cu ochii închiși încă, începea să audă ceva. Părea un cod, cântat de mii de bule.” (pag. 69)

Originalitatea romanului reise din imaginația care stă în spatele descrierii locurilor în care se desfășoară acțiunile, a calităților pe care le posedă personajele și a intrigilor create. Modurile de expunere predominante sunt narațiunea și descrierea, îmbinate uneori cu dialogul care ajută personajele să se descrie indirect în fața cititorului.

“PaA păși în onka, cu gura căscată. Nu semăna deloc cu o mașină, ci mai degrabă cu o rulotă futuristă. Geamurile erau groase și rotunde, ca niște lentile. În centru, avea două fotolii drăguțe, ambele în formă de zmeură și dotate cu centuri de siguranță, o măsuță din plastic de un galben transparent, și, în capătul opus, pupitrul de comandă: o masă plină cu butoane, leduri și însemne minuscule, inclusiv pe picioarele ei pătrățoase.” (pag. 93)

Este un roman complex, cu acțiuni complicate, dar care își găsesc într-un final rezolvarea. Caracterele sunt bine construite și puse în valoare în diferite moduri. Deși este o lume a fantasticului, își fac loc senzațiile, trăirile și sentimentele care le dau personajelor sensibilitate, putere prin vulnerabilitate și curaj prin deschidere.

“Tăcerea îl durea mai tare decât toate minciunile. În depărtare, fosta lui soție, Sumpho, plângea. Aripile ei, inegale și galbene, îi săriră în ochi. O iubise mult pe grăsuța lui și crezuse că sunt fericiți împreună. Mult timp după ce a aflat că l-a înșelat, Bumpho a continuat să spere că se vor împăca, într-o zi. Ar fi fost în stare să-i crească și puii pe care ea îi făcuse cu celaălalt bur, numai pentru a o avea pe Sumpho- Galbena alături, la bine și la greu.” (pag. 275)

Am înțeles, citind că și răul are locul și sensul lui. Ca lumina evidențiată de întuneric. Poate uneori este mai greu de acceptat, dar cu siguranță echilibrul între bine și rău este defapt starea ideală, nu lipsa răului.

Recomand cartea celor care vor să evadeze, să cunoască tărâmuri noi, altfel de caractere cu puteri. Cum am amintit și la început, pentru mine a fost ca o călătorie în unul din basmele copilăriei mele.

Uneori aveam impresia că vizionez un film, alteori că am fost răpită de alte creaturi și dusă într-o lume cu totul diferită.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE talidaion.ro

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: ALANDA: VISUL SUPREM
Autor: Talida Ion
An apariție : 2018
Editura: MEDIA IMAGE
Nr. Pagini: 326
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 184

Alte recenzii de la Talida Ion:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Cred că nu mai e nevoie să vă spun că Rushdie îmi place din ce în ce mai tare datorită excentricității stilului și poveștilor imaginate. Este unul dintre cei mai erudiți scriitori pe care i-am citit de-a lungul timpului și continuă să mă surprindă cu originalitatea...

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Daneza spune povestea neobişnuită de dragoste dintre Einar Wegener, primul bărbat din lume care a trecut printr-o operaţie de schimbare a sexului, şi soţia sa, Greta Wegener, pictoriţă şi ilustratoare daneză. Cred că scrierea acestei povești a fost o treabă...

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Astăzi vorbim despre o serie extreeeeeeeeeem de populară pe Tik Tok și care aparent, face ravagii în rândul cititoarelor. Seria lui Lauren Asher a fost primită foarte bine și sincer, mă simt ca un Grinch literar atunci când vorbesc cu mai puțin entuziasm despre o...

0 0 votes
Article Rating
Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 2260 zile și a scris până acum 801 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments