Recenzie Apă plată cu lămâie de Iulia – Florentina Paciurea

by | Jan 24, 2019 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA APĂ PLATĂ CU LĂMÂIE PE www.libris.ro

Dacă învățăm să existăm o dată cu timpul, este ca și când l-am ține prizonier, ca și când l-am avea veșnic în lesă, ca pe un câine ascultător. (pag.29)

Dacă planificați o vacanță, eventual prin zone calde  – că tot e la modă zilele astea – dacă vreți să luați în metrou, tren, etc. și altceva decât telefonul nostru cel de toate zilele, nu ar fi rău să includeți în lista de opțiuni și scriitoarea noastră contemporană, Iulia – Florentina Paciurea.

Sau, poate vreți să faceți un cadou cuiva drag, ori vouă înșivă, în apropiere de luna iubirii – care, să nu ne amăgim, nu va trece, nici anul ăsta, fără zarvă – va recomand, de asta dată , cel mai recent titlu al autoarei menționate, anume Apă plată cu lămâie (2018).

Un pont rapid? Veți citi, în Apă plata cu lămâie, despre dragoste. O dragoste așa cum se întâmplă adesea, neanunțată (dar, inconștient, dorită), cu scântei și puncte de cotitură, o dragoste cu furtuni, curcubee, cu ploi (din plin chiar) care lasă însă loc și pentru pace interioară.

Taxa de trecere, înainte de beatitudinea iubirii? Maturizarea…

Personal, aflată la al doilea titlu semnat I.-F. Paciurea (n.sept 1986, Roșiori de Vede) – după Deja-vu – (2014), am recunoscut repede câteva dintre trăsăturile scriiturii sale: acțiune plasată peste hotare – în cazul de față, SUA, Seattle, respectiv Amazon.

Ritm alert și răsturnări frecvente de situație, ceea ce da prospețime textului și menține interesul; un cadru mereu alocat introspecției, care urmărește să răspundă unor întrebări profunde ale vieții, ajutându-se de instrumente psihologic-filozofice.

Allison Winslet (32) este un reporter de success din Seattle, care bifează mare parte dintre “păcatele” lumii capitaliste : obsesie pentru silueta, chefuri și frecvent aventuri, apartament mare și luxos, haine de firma și un aer în general superficial, în felul cum își trăiește viața.

Totuși, existența răsfățată pe care o duce Allison, ascunde, așa cum e firesc, destule fisuri și dureri nebănuite. Trecutul ei include vremuri deloc simple, ci mai degrabă triste și dramatice.

Familia cu o situație modestă cunoaște zdruncinătura divorțului. Rămasă în urmă singură, cu două fete, mama se descurcă greu și suferă în tăcere, ori de câte ori ambițiile fiicei mai mici, Emily, se izbesc de realitate.

Câțiva ani mai târziu, un accident de mașină le răpește celor două surori și mama. La volan, Allison, care deși absolvită legal, nu trece testul față de sora ei și chiar față de sine.

În scurtă vreme, relația dintre cele două surori se degradează rapid, până la stadiul în care nu-și vorbesc luni la rând. Ce ar mai putea salva lucrurile tocmai acum, când lui Allison îi pică reportajul ăsta pe cap, ca o glumă proastă, din Amazon?

Ambițioasă până la fanatism, fata își ia și de astă dată eternă ei carte de vizită – rujul roșu (la pantofii cu toc renunta, deocamdată ) – și se decide să accepte sarcina de lucru. Înainte însă de a porni în aventură viețîi sale –  despre care nici nu bănuiește câte examene îi pregătește – , are de digerat o scrisoare misterioasă și decesul lui Colton, un tânăr pe care îl cunoscuse la o petrecere.

Speriată de turbulențele din timpul zborului, Allison se apropie ciudat de mult de un tânăr, căruia începe să-i turuie despre viața ei. Tocmai ea! Ei, aș, dar e în fond un străin, și după aterizare… adio! Sau…după seara la hotel? Sau…?

Ce?! E chiar el, ghidul?! Adică…multe ore, zile, săptămâni…împreună?! Răbdare, Universule și înțelepciune…Fie, și câteva crize isterice  și deznădejde.

În călătoria programată, multe lucruri ies din grafic. Începând cu o prăbușire. O însoțitoare ciudată, întâmplări bizare, răpiri, triburi, pericole, furia naturii, un ghid duplicitar.

Am fost încântată să descopăr micul tribut adus culturii noastre, prin menționarea lui Brâncuși.

Într-o țară ca SUA, unde imaginația scriitoarei și-a dorit să hoinărească de astă dată, romanul Iuliei – F. Paciurea ar fi fost, cu siguranță, best-seller.

Citiți!

NOTA: 8 / 10

 

ACUM GĂSEȘTI CARTEA APĂ PLATĂ CU LĂMÂIE PE www.libris.ro

Titlu: Apă Plată Cu Lămâie
Autor: Iulia – Florentina Paciurea
An apariție : 2018
Editura: LIBRIS EDITORIAL
Nr. Pagini: 245
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 24.01.2019
Nota recenzorului: 8/10

Aspecte Pozitive:

răsturnări frecvente de situație, ceea ce da prospețime textului și menține interesul;

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 1927 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 12 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments