Recenzie Apă plată cu lămâie de Iulia – Florentina Paciurea

de | ian. 24, 2019 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE www.libris.ro

Dacă învățăm să existăm o dată cu timpul, este ca și când l-am ține prizonier, ca și când l-am avea veșnic în lesă, ca pe un câine ascultător. (pag.29)

Dacă planificați o vacanță, eventual prin zone calde  – că tot e la modă zilele astea – dacă vreți să luați în metrou, tren, etc. și altceva decât telefonul nostru cel de toate zilele, nu ar fi rău să includeți în lista de opțiuni și scriitoarea noastră contemporană, Iulia – Florentina Paciurea.

Sau, poate vreți să faceți un cadou cuiva drag, ori vouă înșivă, în apropiere de luna iubirii – care, să nu ne amăgim, nu va trece, nici anul ăsta, fără zarvă – va recomand, de asta dată , cel mai recent titlu al autoarei menționate, anume Apă plată cu lămâie (2018).

Un pont rapid? Veți citi, în Apă plata cu lămâie, despre dragoste. O dragoste așa cum se întâmplă adesea, neanunțată (dar, inconștient, dorită), cu scântei și puncte de cotitură, o dragoste cu furtuni, curcubee, cu ploi (din plin chiar) care lasă însă loc și pentru pace interioară.

Taxa de trecere, înainte de beatitudinea iubirii? Maturizarea…

Personal, aflată la al doilea titlu semnat I.-F. Paciurea (n.sept 1986, Roșiori de Vede) – după Deja-vu – (2014), am recunoscut repede câteva dintre trăsăturile scriiturii sale: acțiune plasată peste hotare – în cazul de față, SUA, Seattle, respectiv Amazon.

Ritm alert și răsturnări frecvente de situație, ceea ce da prospețime textului și menține interesul; un cadru mereu alocat introspecției, care urmărește să răspundă unor întrebări profunde ale vieții, ajutându-se de instrumente psihologic-filozofice.

Allison Winslet (32) este un reporter de success din Seattle, care bifează mare parte dintre “păcatele” lumii capitaliste : obsesie pentru silueta, chefuri și frecvent aventuri, apartament mare și luxos, haine de firma și un aer în general superficial, în felul cum își trăiește viața.

Totuși, existența răsfățată pe care o duce Allison, ascunde, așa cum e firesc, destule fisuri și dureri nebănuite. Trecutul ei include vremuri deloc simple, ci mai degrabă triste și dramatice.

Familia cu o situație modestă cunoaște zdruncinătura divorțului. Rămasă în urmă singură, cu două fete, mama se descurcă greu și suferă în tăcere, ori de câte ori ambițiile fiicei mai mici, Emily, se izbesc de realitate.

Câțiva ani mai târziu, un accident de mașină le răpește celor două surori și mama. La volan, Allison, care deși absolvită legal, nu trece testul față de sora ei și chiar față de sine.

În scurtă vreme, relația dintre cele două surori se degradează rapid, până la stadiul în care nu-și vorbesc luni la rând. Ce ar mai putea salva lucrurile tocmai acum, când lui Allison îi pică reportajul ăsta pe cap, ca o glumă proastă, din Amazon?

Ambițioasă până la fanatism, fata își ia și de astă dată eternă ei carte de vizită – rujul roșu (la pantofii cu toc renunta, deocamdată ) – și se decide să accepte sarcina de lucru. Înainte însă de a porni în aventură viețîi sale –  despre care nici nu bănuiește câte examene îi pregătește – , are de digerat o scrisoare misterioasă și decesul lui Colton, un tânăr pe care îl cunoscuse la o petrecere.

Speriată de turbulențele din timpul zborului, Allison se apropie ciudat de mult de un tânăr, căruia începe să-i turuie despre viața ei. Tocmai ea! Ei, aș, dar e în fond un străin, și după aterizare… adio! Sau…după seara la hotel? Sau…?

Ce?! E chiar el, ghidul?! Adică…multe ore, zile, săptămâni…împreună?! Răbdare, Universule și înțelepciune…Fie, și câteva crize isterice  și deznădejde.

În călătoria programată, multe lucruri ies din grafic. Începând cu o prăbușire. O însoțitoare ciudată, întâmplări bizare, răpiri, triburi, pericole, furia naturii, un ghid duplicitar.

Am fost încântată să descopăr micul tribut adus culturii noastre, prin menționarea lui Brâncuși.

Într-o țară ca SUA, unde imaginația scriitoarei și-a dorit să hoinărească de astă dată, romanul Iuliei – F. Paciurea ar fi fost, cu siguranță, best-seller.

Citiți!

NOTA: 8 / 10

 

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE www.libris.ro

Titlu: APĂ PLATĂ CU LĂMÂIE
Autor: Iulia – Florentina Paciurea
An apariție : 2018
Editura: LIBRIS EDITORIAL
Nr. Pagini: 245
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1263

Alte recenzii de la Iulia – Florentina Paciurea:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac a fost redactor Booknation.ro și a scris 100 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments