Recenzie ”Bântuiții” de Chuck Palahniuk

Titlu: Bântuiții
Autor: Cuck Palahniuk
An apariție : 2007
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 439
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 9.08.2017
Nota recenzorului: n/a

Lumea malefică a cotloanelor mai puțin luminate ale perfidei firi umane cunoaște în romanul Bântuiții al inestimabilului scriitor Chuck Palahniuk o veritabilă încoronare.

Este un roman care crește în intensitate odată cu fiece fărâmă de cuvânt într-o halucinantă și imprevizibilă creație.

Sfidarea tuturor canoanelor societății este sanctificată de îndrăzneala stilului scriitoricesc al lui Chuck Palahniuk, care ridică pestilențialitatea putredelor gânduri ascunse, ce zace în fiecare din noi, pe o treaptă a unei netrunchiate etalări.

Situată undeva între spiritul inchizitor și încercarea de remodelare a omului, literatura dăruită cititorilor cu o amplă generozitate de către Palahniuk are un grotesc necesar, terifiant de primordial pentru că prin intermediul onestității și al tăioasei expresivități, pe care unii îndrăznesc să o numească vulgaritate, se încearcă despuierea omului de tabuurile alambicate, privite în literatura lui Palahniuk doar ca o podoabă de prisos.

Năucitoare, strangulatoare și sufocantă, narațiunea din Bântuiții se insinuează nestingherită peste penumbricele coridoare ale tuturor trăirilor pe care le așează într-o justă balanță remodelată de către tăria sincerității care se rostogolește mai mereu între luptă și resemnare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Cuck Palahniuk.

Dincolo de rânjetul hâtru al pseudo-puritanilor care l-au așezat pe Chuck Palahniuk într-o nemeritată nișă a vulgarității repugnabile, din punctul meu de vedere Palahniuk are  câte ceva din Bukowski, Vonnegut și Miller.

Bântuiții poate fi o reinterpretare a beznei lacome și ilogice care zace în sufletul fiecărui individ, a perversului animalic pe care, indiferent de cât de mult ne străduim să-l ascundem, nu vom reuși vreodată să o facem în totalitate.

O carte altfel scrisă de un adevărat scriitor care a îndrăznit să treacă dincolo de bariera nejustificatei pudori care încă mai reușește să ascundă în spatele cuvintelor strigătul necuvintelor.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA BÂNTUIȚII ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Curajul literaturii lui Palahniuk a prozelit nenumărații scriitori în devenire.

Aspecte Negative:

Frazeologia lui Palahniuk este în anumite pasaje ceva cam complicată și totuși necesară.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Diana T.
  Reply

  Sa nu fie cu suparare, dar atat, atat de multe cuvinte pretioase imi aduc aminte de scrisoarea lui Joey din “Friends” compusa in intregime cu ajutorul dictionarului de pe calculator 😊

  In ,,pe care le așează într-o justă balanță” forma corecta e ,,asaza”
  ( https://dexonline.ro/intrare/așeza/3687 ).

  • Cristian Cărpenaru Cristian Cărpenaru
   Reply

   Eu nu mă folosesc de dex, ci de vocabularul pe care mi l-am format în cei aproape 30 de ani de citit, dacă vreți lucruri simple citiți Libertatea, Cancan sau Click

POST A COMMENT.