Trufia aceea insultătoare, inviolabilitatea absolută, convingerea lor că se află dincolo de Bine și de Rău, asta nu putea suporta (pag.105)

 Barcelona Connection a lui Andreu Martin este un roman polițist.

O categorie deloc atractivă pentru mine, un titlu și o coperta (fără a fi una urâtă) la fel de neatractive . Adăugăm  un autor complet necunoscut (pentru mine) și pare deja rețeta sigură a eșecului?

Nu neapărat. Nu doar că am terminat cartea ( care așteptase răbdătoare în biblioteca mai bine de 1 an și jumătate ) fără abandon sau plictis, dar m-a și prins puțîn. Sigur, nu m-au câștigat categoric nici genul, nici autorul, dar nici nu aș așeza-o cel mai jos în ierarhia cărților citite până acum.

 Barcelona connection spune, pe scurt, povestea unui oraș – Barcelona – aflat în pragul unei schimbări majore: apariția mafiei internaționale , a delictelor la scară mare și foarte mare.

Un oraș care nici până atunci nu fusese scăldat în ape cristaline, ba chiar unele destul de tulburi, căci infractorii nu lipsesc și nici un fel de rețea la scară mică. Droguri, prostituție, proxenetism, contrabandă, mită, sunt parte integrantă acestui oraș, dar niciodată de anvergură atât de mare și agresivă.

Pentru inspectorul Huertas  vin zile grele. O dată cu lupta din care se încăpățânează să nu iasă atunci când are ocazia, are de traversat dezamăgiri și frici chinuitoare.

Niciunul dintre colegi și prieteni pare să nu mai prezinte suficientă încredere, familia întră în vizorul infractorilor, ajunge în pat cu o consumatoare de droguri.

Ce mai rămâne curat, uman,  într-un astfel de tablou? O parte semnificativă din sufletul acestui polițist, căci în ciuda ororilor văzute zilnic și eșecului în căsnicie, nu trece dincolo, în rândul lor. Ba, dimpotrivă, se înverșunează să lupte, iar mizeria nu poate astupa cu totul romanticul din el.

Scurtele reflecții și moment de sensibilitate sunt binevenite. Un aspect care mi-a plăcut destul de mult? Istoria personală a lui Huertas, simplitatea cum este construită și spusă; o poveste banală, anonimă, care nu mai e anonimă atunci când actorii suntem noi.

Încă mai există dreptate și lumea poate fi bună, încă mai există dragoste și sensibilitate, încă mai putem …un roman de mici dimensiuni care întreține interesul poate tocmai fiindcă nu trage chinuit de un subiect sute de pagini.

Citiți!

NOTA: 7 / 10

Andreu Martin  (n.9 mai 1949, Barcelona, Spania ) este indicat de lumea literară drept unul dintre cei mai buni scriitori de roman negru spaniol.

 

 

 

 

 

Adelina Sănduleac
Autor: Adelina Sănduleac
Adelina e Redactor Activ
Redactor de 1743 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Adelina Sănduleac