Recenzie ”Bizu” de Eugen Lovinescu

by | Jan 5, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA BIZU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Există atât de mult trăirism în romanul ”Bizu” al marelui scriitor Eugen Lovinescu încât ai impresia că fiecare literă a fost încrustată cu sudoarea lăuntrică a unor intempestive zvârcoliri care, oscilând hamletian între a fi și a nu fi, a dat naștere unei povești halucinante în care materialismul și dialectica simțirii crestează fragile trepte în marmura eternității.

Cu vădite nuanțe autobiografice, autorul înșiruie mărgăritarul unor impresii și gânduri învelite într-un subsidiar filosofic care, în anumite pasaje, explodează orbitor în căutarea unui legitimism al existențialismului, ca o justificare a nenumăratelor deraieri în muzicalitatea îndurerărilor trăite în conjugările unui idealism nins de clipe ezitării.

Bizu este un amalgam de contradicții care, prinse într-o luptă între lumina și bezna răstălmăcirilor, caută cu îndârjire răspunsurile izbăvitoare, la fel ca orice muritor care își țese spaimele și speranțele în creionări de zboruri oclusive.

Trăire și netrăire, păienjeniș de acceptări și zbateri prinse în insistențele dorinței de a afla cu orice preț, sentimentele care îl învăluie pe Bizu scrijelește de-a valma epitafuri eliberatoare și încarceratoare, ca un neostenit capriciu care mușcă coroziv din labirinticele clipe ale felului de a fi, croind sinuoase poteci ale răstălmăcirilor percepute adeseori ca un necesar motor propulsor, ca un imbold care te ajută să simți că totuși simți.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Eugen Lovinescu

Philos și Sophia se împletesc și se resping în sufletul lui Bizu într-un joc ale cărui reguli se schimbă mai mereu pe nepregătite, uneori în funcție de teapa evolutivă în care anumite evenimente au loc, alteori sensul întâmplărilor are un anumit scop pe care el nu-l poate desluși întru totul.

Astfel, viitura lăuntrică a frământărilor îl poartă pe carismaticul personaj al lui Eugen Lovinescu între lumina și întunericul unei nemărginite căutări în care idealismul, ca meidcamentație binevenită în marea majoritate a circumstanțelor, înșiră trotuare de clipe și bulevardele dorințelor care își foșnesc viața în ritmuri blamate sau acceptate.

O carte care mi-a plăcut la nebunie! lectură plăcută!

🔥 CARTEA BIZU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Bizu
Autor: Eugen Lovinescu
An apariție : 1974
Editura: DACIA
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 5.01.2018
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Trăirile lui Bizu împletesc teluricul și ancestralul în bucle de serafism.

Aspecte Negative:

Idealismul lovinescian pare să aibe nevoie de un imbold în plus.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1910 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments