Recenzie ”Bizu” de Eugen Lovinescu

de | ian. 5, 2018 | Recenzii cărți

Există atât de mult trăirism în romanul ”Bizu” al marelui scriitor Eugen Lovinescu încât ai impresia că fiecare literă a fost încrustată cu sudoarea lăuntrică a unor intempestive zvârcoliri care, oscilând hamletian între a fi și a nu fi, a dat naștere unei povești halucinante în care materialismul și dialectica simțirii crestează fragile trepte în marmura eternității.

Cu vădite nuanțe autobiografice, autorul înșiruie mărgăritarul unor impresii și gânduri învelite într-un subsidiar filosofic care, în anumite pasaje, explodează orbitor în căutarea unui legitimism al existențialismului, ca o justificare a nenumăratelor deraieri în muzicalitatea îndurerărilor trăite în conjugările unui idealism nins de clipe ezitării.

Bizu este un amalgam de contradicții care, prinse într-o luptă între lumina și bezna răstălmăcirilor, caută cu îndârjire răspunsurile izbăvitoare, la fel ca orice muritor care își țese spaimele și speranțele în creionări de zboruri oclusive.

Trăire și netrăire, păienjeniș de acceptări și zbateri prinse în insistențele dorinței de a afla cu orice preț, sentimentele care îl învăluie pe Bizu scrijelește de-a valma epitafuri eliberatoare și încarceratoare, ca un neostenit capriciu care mușcă coroziv din labirinticele clipe ale felului de a fi, croind sinuoase poteci ale răstălmăcirilor percepute adeseori ca un necesar motor propulsor, ca un imbold care te ajută să simți că totuși simți.

Philos și Sophia se împletesc și se resping în sufletul lui Bizu într-un joc ale cărui reguli se schimbă mai mereu pe nepregătite, uneori în funcție de teapa evolutivă în care anumite evenimente au loc, alteori sensul întâmplărilor are un anumit scop pe care el nu-l poate desluși întru totul.

Astfel, viitura lăuntrică a frământărilor îl poartă pe carismaticul personaj al lui Eugen Lovinescu între lumina și întunericul unei nemărginite căutări în care idealismul, ca meidcamentație binevenită în marea majoritate a circumstanțelor, înșiră trotuare de clipe și bulevardele dorințelor care își foșnesc viața în ritmuri blamate sau acceptate.

O carte care mi-a plăcut la nebunie! lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții BIZU?

Vezi toată lista de cărți scrise de Eugen Lovinescu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA BIZU CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Bizu
Autor: Eugen Lovinescu
An apariție : 1974
Editura: DACIA
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 5.01.2018
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Bucuria de a fi în formă” de Irina Alionte

Recenzie ”Bucuria de a fi în formă” de Irina Alionte

De ce am citit cartea aceasta? Pentru că e timpul să accept o provocare. Iar cartea aceasta este o provocare. Te provoacă să îndrăznești să te transformi. Să te transformi în ceea ce te va face să te simți bine în propria piele. De ce o recomand și altora? Pentru că...

Recenzie „Mexican Gothic” de Silvia Moreno-Garcia

Recenzie „Mexican Gothic” de Silvia Moreno-Garcia

Cred că trebuie menționat din start că e o carte pe care o recomand fanilor lui King, adică celor care au înclinație către supranatural, paranormal și ocult. Este o poveste bine gândită și cu un final elaborat minuțios care în mare măsură acoperă semnele de întrebare,...

Recenzie „Lolita” de Vladimir Nabokov

Recenzie „Lolita” de Vladimir Nabokov

"Lolita, lumina vieții mele, focul coapsei mele, păcatul meu, sufletul meu." Lo-lee-ta: vârful limbii făcând o călătorie de trei pași pe palat, ca să atingă, la trei, pe dinți. Era Lo, diminuată, dimineață, în picioare de patru picioare, într-un șosete, era Lola în...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2291 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 37 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments