Recenzie „Boala şi visul” de Dan Stanca

Titlu: Boala şi Visul
Autor: Dan Stanca
An apariție : 2012
Editura: Tracus Arte
Nr. Pagini: 367
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Popa
Publicată la 20.10.2015
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Boala şi visul” de Dan Stanca
Acordă o notă
dan stanca boala si visul tracus arte carte coperta

Boala si visul este rescrierea romanului de debut al autorului, “Vântul sau ţipătul altuia”. Deşi cam neatrăgător, titlul caracterizează foarte bine conţinutul.

Potrivit Taniei Radu, Dan Stanca este unul dintre cei mai puternici romancieri de după 1990.

Cartea începe abrupt: “Pe patul de moarte, domnul Gheorghe Nicolau nu a ştiut că fiul lui, Sabin, murise“. Cei doi, tată şi fiu, sunt înmormântaţi în aceeaşi zi. Tatăl este răpus de cancer, iar fiul este omorât de soţul amantei.

Aceasta familie o are vecină pe Păuniţa, femeie foarte frumoasă, rămasă însă singură după un mariaj nereuşit cu un alcoolic.

În prima parte o urmărim pe Păuniţa, ajunsă la bătrâneţe, ce îşi aminteşte de povestea tânărului Sabin ce a descoperit târziu femeile, lucru ce i-a adus moartea.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Dan Stanca.

Tânărul Sabin, proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii, se angajează ca profesor în Giurgiu. Pentru a nu mai fi nevoit să facă naveta, roagă o colegă să îi găsească gazdă. Ajunge chiar la familia amantei, în braţele morţii.

Acţiunea şi firele epice capătă profunzime. Autorul introduce şi alte personaje precum: colonelul Marian Cionoiu, ce o ajută pe Păuniţa din punct de vedere financiar în schimbul anumitor servicii; Armand Bălăşel, inginer constructor ce este pasionat de literatura ezoterică şi prietenul său, Radu Vizanti.

Păstrează-ţi mintea trează, fiindcă pierzania nu vine neapărat de la simţurile rătăcite, ci de la gândirea viciată.

În ciuda masivităţii, romanul este bine conturat, fără prelungiri plictisitoare ale acţiunii, ceea ce îl face uşor de citit.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.