Recenzie “Ceea ce ziua datorează nopții” de Yasmina Khadra

by | Apr 8, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CEEA CE ZIUA DATOREAZĂ NOPȚII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Ceea ce ziua datorează nopții de Yasmina Khadra“Ceea ce ziua datorează nopții” este o carte minunată scrisă de Yasmina Khadra. De fapt, acesta este pseudonimul autorului algerian ce trăiește în Franța – Mohammed Moulessehoul. Este un roman de dragoste sfâșietor, care te va emoționa și te va face să-ți reconsideri prioritățile în viață. Cartea a fost publicată inițial în anul 2008 și face parte din genul Ficțiune.

De asemenea, volumul acesta a avut parte și de o ecranizare, “Ceea ce ziua datorează nopții”, un film francez excelent apărut în anul 2012.

Pe lângă romanul “Ceea ce ziua datorează nopții”, scriitorul a mai publicat și alte cărți

E vorba de “Rândunelele din Kabul”, “Atentatul” și “Sirenele din Bagdad”, printre altele. Pentru cartea de dragoste recenzată aici, autorul a fost recompensat cu mai multe premii din lumea literară. E vorba de Premiul France Télévisions 2008, Cea mai bună carte a anului 2008 LIRE și Prix des Lecteurs de Corse (2009).

Această scriere fascinantă despre o mare poveste de dragoste dramatică poate fi comparată cu alte scrieri importante și cunoscute în lumea întreagă. Chiar autorul spune despre opera sa că a dorit să aducă cu volumele “Doctor Jivago” sau “Pe aripile vântului”.

Personajul principal al cărții este Younes, un tânăr algerian născut într-o familie săracă. Însă soarta băiatului se schimbă pentru totdeauna atunci când este adoptat de unchiul și mătușa lui. Aceștia sunt mult mai bogați și influenți decât oricine cunoaște el. În plus, este primit cu foarte multă căldură și dragoste, astfel încât va deveni fiul lor, mai mult decât nepotul lor.

Cu această mutare vine și schimbarea numelui său, în Jonas

Băiatul va crește într-un orășel algerian – colonie a Franței, va avea parte de educație și de prietenii neașteptate. Younes leagă o prietenie unică și frumoasă cu un grup de băieți cam de aceeași vârstă cu el. Această legătură a lor este atât de puternică încât nici revolta algeriană și nici sentimentele comune pentru fetele de care se îndrăgostesc, nu o pot zdruncina.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Yasmina Khadra

Însă prima pasiune a lui Younes este pentru o femeie ce i-ar putea fi mamă. Și din cauza acestei legături primjedioase și bolnăvicioase, viața lui de mai târziu se va sparge în mii de bucăți. Peste ani, apare în peisaj Emilie. O fată frumoasă și misterioasă, care fură inima tuturor băieților din grup și a celor care o văd. Astfel, o poveste de dragoste epică va fi pusă în scenă. Dar este vorba despre o poveste dramatică, în care mulți suferă și aproape nici unul nu primește ceea ce își dorește.

Emilie este fata primei amante a lui Younes, ceea ce creează probleme, o mare barieră în calea iubirii dintre cei doi tineri. Și dacă mai pui și faptul că pasiunea asta mocnită se desfășoară pe fundalul unei Algerii care încearcă să se scuture de sub jugurile colonizării, atunci va fi și mai sortită eșecului.

Cu timpul, Younes se vede nevoit să aleagă între două lumi

Cea algeriană și cea europeană. Între trecut și prezent. Între dragoste și loialitate. El decide să sacrifice o dragoste ce ar fi putut fi totală, blestemându-și soarta și cuvântul dat. Povestea de dragoste din cartea “Ceea ce ziua datorează nopții” este dureroasă. Și, de fapt, nici nu are șansa de a se consuma.

În cele din urmă, bărbatul va dori să preia controlul asupra propriului destin în loc să tot lase soarta să decidă pentru el. Dar va fi prea târziu.

🔥 CARTEA CEEA CE ZIUA DATOREAZĂ NOPȚII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Ceea Ce Ziua Datorează Nopții
Autor: Yasmina Khadra
An apariție : 2012
Editura: SPANDUGINO
Nr. Pagini: 536
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 8.04.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Cabina de săruturi” de Beth Reeckles

Recenzie ”Cabina de săruturi” de Beth Reeckles

Titlu: Cabina de săruturi Titlu-original: The kissing booth Autor: Beth Reeckles Editura: Leda Edge An apariție: 2018 Număr de pagini: 368 Despre autor: Beth Reekles este o autoare britanică care a publicat Rolling Dice și Out of Tune. La vârsta de doar 15 ani a...

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

De câteva zile le citesc plantelor de pe balcon din volumul II al romanul Eu cea de pe locul doi scrisă de Cezara Zamfir. Ele nu au ascultat și primul volum, încă nu erau născute, dar par acum destul de impresionante. E uimitor cum florile lor sunt mai deschise, mai...

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Titlu: Noi doi Autor: Diana Farca An apariție: 2020 Editura: Eleprint Număr de pagini: 167 Despre autor: Diana Farca este o autoare de beletristică care a debutat cu romanul ”La limită”, un roman ce se încadrează la ficțiune, istorie și romance. Următoarea carte...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 646 zile și a scris până acum 205 articole. Se află pe poziția 7 din 143 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments