Recenzie „Ceea ce ziua datorează nopții” de Yasmina Khadra

de | apr. 8, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CEEA CE ZIUA DATOREAZĂ NOPȚII ARE REDUCERE PE:

Ceea ce ziua datorează nopții de Yasmina Khadra“Ceea ce ziua datorează nopții” este o carte minunată scrisă de Yasmina Khadra. De fapt, acesta este pseudonimul autorului algerian ce trăiește în Franța – Mohammed Moulessehoul. Este un roman de dragoste sfâșietor, care te va emoționa și te va face să-ți reconsideri prioritățile în viață. Cartea a fost publicată inițial în anul 2008 și face parte din genul Ficțiune.

De asemenea, volumul acesta a avut parte și de o ecranizare, “Ceea ce ziua datorează nopții”, un film francez excelent apărut în anul 2012.

Pe lângă romanul “Ceea ce ziua datorează nopții”, scriitorul a mai publicat și alte cărți

E vorba de “Rândunelele din Kabul”, “Atentatul” și “Sirenele din Bagdad”, printre altele. Pentru cartea de dragoste recenzată aici, autorul a fost recompensat cu mai multe premii din lumea literară. E vorba de Premiul France Télévisions 2008, Cea mai bună carte a anului 2008 LIRE și Prix des Lecteurs de Corse (2009).

Această scriere fascinantă despre o mare poveste de dragoste dramatică poate fi comparată cu alte scrieri importante și cunoscute în lumea întreagă. Chiar autorul spune despre opera sa că a dorit să aducă cu volumele “Doctor Jivago” sau “Pe aripile vântului”.

Dacă îți place recenzia cărții CEEA CE ZIUA DATOREAZĂ NOPȚII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Yasmina Khadra

Personajul principal al cărții este Younes, un tânăr algerian născut într-o familie săracă. Însă soarta băiatului se schimbă pentru totdeauna atunci când este adoptat de unchiul și mătușa lui. Aceștia sunt mult mai bogați și influenți decât oricine cunoaște el. În plus, este primit cu foarte multă căldură și dragoste, astfel încât va deveni fiul lor, mai mult decât nepotul lor.

Cu această mutare vine și schimbarea numelui său, în Jonas

Băiatul va crește într-un orășel algerian – colonie a Franței, va avea parte de educație și de prietenii neașteptate. Younes leagă o prietenie unică și frumoasă cu un grup de băieți cam de aceeași vârstă cu el. Această legătură a lor este atât de puternică încât nici revolta algeriană și nici sentimentele comune pentru fetele de care se îndrăgostesc, nu o pot zdruncina.

Însă prima pasiune a lui Younes este pentru o femeie ce i-ar putea fi mamă. Și din cauza acestei legături primjedioase și bolnăvicioase, viața lui de mai târziu se va sparge în mii de bucăți. Peste ani, apare în peisaj Emilie. O fată frumoasă și misterioasă, care fură inima tuturor băieților din grup și a celor care o văd. Astfel, o poveste de dragoste epică va fi pusă în scenă. Dar este vorba despre o poveste dramatică, în care mulți suferă și aproape nici unul nu primește ceea ce își dorește.

Emilie este fata primei amante a lui Younes, ceea ce creează probleme, o mare barieră în calea iubirii dintre cei doi tineri. Și dacă mai pui și faptul că pasiunea asta mocnită se desfășoară pe fundalul unei Algerii care încearcă să se scuture de sub jugurile colonizării, atunci va fi și mai sortită eșecului.

Cu timpul, Younes se vede nevoit să aleagă între două lumi

Cea algeriană și cea europeană. Între trecut și prezent. Între dragoste și loialitate. El decide să sacrifice o dragoste ce ar fi putut fi totală, blestemându-și soarta și cuvântul dat. Povestea de dragoste din cartea “Ceea ce ziua datorează nopții” este dureroasă. Și, de fapt, nici nu are șansa de a se consuma.

În cele din urmă, bărbatul va dori să preia controlul asupra propriului destin în loc să tot lase soarta să decidă pentru el. Dar va fi prea târziu.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CEEA CE ZIUA DATOREAZĂ NOPȚII CU REDUCERE DE PE:

Titlu: CEEA CE ZIUA DATOREAZĂ NOPȚII
Autor: Yasmina Khadra
An apariție : 2012
Editura: SPANDUGINO
Nr. Pagini: 536
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 815

Alte recenzii de la Yasmina Khadra:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

5 1 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 24 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ioana

Buna ziua. Doresc sa cumpar cartile aparute in limba romana ale Yasminei Khadra, insa sunt de negasit. Cunoasteti vreo sursa de unde le-as putea achizitiona? Multumesc.