Recenzie „Cei 100” de Kass Morgan

by | Aug 3, 2016 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA CEI 100 ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Am vrut să citesc Cei 100 de Kass Morgan deoarece știu că stă la baza serialului cu același nume, pe care îl urmăresc și e absolut sublim. Ei, eu ca bookaholic adevărat, am zis că dacă apreciez așa de mult serialul, cartea după care a fost făcut mă va cuceri fără doar și poate. Nu prea a fost așa.

Firul narativ al cărții urmărește povestea a 100 de adolescenți (în caz că nu era evident) trimiși pe Pământ la câteva mii de ani de la distrugerea lui. V-aș da mai multe detalii despre această distrugere a Pământului, despre substratul istoric al cărții, dar acest substrat nu există. Ni se zice că Terra a fost distrusă și acum oamenii locuiesc pe alte două planete, nimic mai mult sau mai puțin. Aș fi vrut să aflu mai multe despre cum a fost distrus Pământul, ni se zice doar ceva de o bombă atomică, mi-ar fi plăcut mai multe informații istorice care să stea la baza argumentelor aduse fără un temei.

Cred că e prima dată când afirm că serialul e mai bun decât cartea. Până și detaliile oferite de serial mi s-au părut mult mai bine punctate, accentuate, comparativ cu romanul, care doar le amintește.

Personajele din Cei 1o0 sunt adolescenți, protagoniștii fiind și naratori în diverse capitole. Astfel, în centrul acțiunii sunt Clarke, Glass, Wells, Bellamy și Octavia, sora celui din urmă. În serial aceste personaje au caractere puternice și dominante, sunt extrem de bine individualizate, pe când în roman sunt doar niște adolescenți care își varsă frustrările și nervii pe toți cei din jur și totul se învârte în jurul unor idile amoroase tipice, fără vreun fel de însemnătate aparte. Mi-au lipsit Finn și Monty, din serial, care sunt personaje esențiale din Cei 100, cred eu.

Sufereai şi am vrut să te ajut. Nu suportam să te văd aşa. Am vrut doar să te ajut să scapi de durere.

Revenind la acțiune, Cei 100 prezintă povestea celor 100 de tineri (care erau considerați niște criminali) care sunt trimiși pe Pământ pImagine the 100entru a vedea dacă teritoriul este sau nu periculos și dacă se poate supraviețui acolo. În încercarea disperată de a-și salva propria piele, tinerii sunt pregătiți să ucidă cu sânge rece și să dea vina pe cel de lângă ei.

Cei 100 e un roman SF interesant, care se axează însă mai mult pe frustrările unor adolescenți, decât pe partea SF-istică. Cei 100 e cartea perfectă pentru o după-amiază ploioasă de vară, în care nu ai altceva de lecturat, un roman accesibil și ușor de citit. Cele aproape 300 de pagini reușesc să te țină în priză, în speranța că finalul va fi unul surprinzător. Mi-au lipsit detaliile esențiale din serial (cum ar fi acțiunea, deoarece cartea e o descriere continuă a unor conflicte neîntemeiate, acțiunea propriu-zisă e aproape inexistentă), poate romanul mi-ar fi plăcut mai mult dacă nu i-aș fi urmărit mai întâi ecranizarea.

Sper ca volumul II să îmi schimbe, cât de cât, părerea pe care mi-am făcut-o despre Cei 100, un roman pe care îl recomand celor care au chef de o lectură rapidă, ușoară și previzibilă, cu o notă fină de umor 🙂

Recomand serialul Cei 100, care-i are pe Eliza Taylor și Thomas McDonell în rolurile principale 😀

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CEI 100?

Vezi toată lista de cărți scrise de Kass Morgan sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CEI 100 CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Cei 100
Autor: Kass Morgan
An apariție : 2015
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 3.08.2016
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Am citit câteva recenzii la cărțile lui Llosa prin online și m-am întărâtat nițel. Mi-a fost frică de o dezamăgire când am început Sărbătoarea Țapului, dar n-a fost cazul. Scrie în forță Llosa, scrie trivial și vulgar, e brutal și misogin, sfâșie inima, își bate joc...

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

0 0 vote
Article Rating
Arianna Suduc este redactor Booknation.ro de 2086 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Simona

Bună, spune-mi, te rog, pe ce canal urmărești tu serialul. Eu am vrut să citesc cartea, am renunțat când am aflat că mai are două volume (oare de ce în ultima perioadă toți s-au specializat în trilogii??), care la momentul acela, adică acum un an, doi, când am aflat eu de carte, nu erau traduse, așa că am rămas cu regretul. Recenzia însă mi-a plăcut, așa că acum parcă m-ar tenta să vizionez serialul. Deci, unde îl urmărești?
O zi bună

Barbalata Mirela

Nu am citit cartea si nici serialul nu l-am vazut. Dar ma tenteaza mai mult acesta decat cartea dupa ce am citit recenzia ta 🙂 Ideea este ca eu nu citesc defel carti SF dar nu strica sa vad cum este serialul.