Recenzie “Cele două vieți ale Lydiei Bird” de Josie Silver

de | mai 8, 2022 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CELE DOUĂ VIEȚI ALE LYDIEI BIRD ARE REDUCERE PE:

Josie Silver – Cele două vieți ale Lydiei BirdJosie Silver nu m-a impresionat în mod deosebit cu primul ei roman, O zi de decembrie, care este relaxant și ușor de citit, dar fără elemente spectaculoase în el. Deși autoarea scrie foarte bine și are mult potențial, nu mi s-a părut că acest lucru se vede în acest roman. Nu la fel pot spune și despre al doilea roman semnat de ea. Cele două vieți ale Lydiei Bird este un roman despre dragoste și prietenie, dar și despre pierderea persoanei iubite și suferința care vine la pachet pentru cei care au rămas.

Totodată, este și o carte despre speranță, despre puterea de a-ți continua viața și a merge mai departe fără persoana alături de care credeai că-ți vei petrece restul zilelor. Este o carte despre acceptarea unei pierderi imprevizibile și despre procesul de vindecare, care este unul lung și anevoios.

Lydia Bird are 28 de ani și a avut o viață lipsită de griji. Tatăl ei le-a părăsit pe ea și pe sora ei, Elle, când erau mici, dar mama lor le-a fost și tată, în același timp, iar cele trei au rămas mereu una alături de cealaltă. Lydia este logodită cu Freddie, iubirea vieții ei, cu care e împreună încă de când erau la liceu.

Nimic nu i-ar putea despărți și sunt convinși că vor fi mereu unul alături de celălalt. Lucru care s-ar fi putut întâmpla dacă nu ar fi intervenit ceva cu totul imprevizibil. 

Freddie a sunat-o pe Lydia să o anunțe că va întârzia la petrecerea de ziua ei pentru a-l lua pe Jonah, prietenul lui cel mai bun, cu mașina. Lydia ținea la Jonah, cu care și ea a avut o relație de prietenie strânsă înainte să-l cunoască pe Freddie, dar parcă nu l-ar mai fi vrut atât de prezent în viața lor de cuplu.

“Cele mai multe momente definitorii ale vieții ne iau pe neașteptate, uneori, trec pe lângă tine complet neobservate și îți dai seama mult mai târziu sau chiar niciodată.”

După ce l-a luat pe Jonah, Freddie a suferit un accident grav, în urma căruia și-am pierdut viața. Întreaga lume a Lydiei este dată peste cap, iar planurile lor de viitor s-au risipit în doar câteva secunde. Deși îl rugase pe Freddie să vină direct acasă și să nu se mai oprească după Jonah, acesta a rugat-o să-l înțeleagă, fără să știe că acelea aveau să fie ultimele lui minute de viață.

După două luni în care și-a consumat suferința stând acasă, cu mama și sora ei care să-i aline durerea, Lydia începe să ia niște pastile care să o ajute să doarmă. Chiar mama ei i le dăduse, în speranța că îi vor fi de folos. Doar că pastilele se dovedesc a fi mult mai mult decât niște simple medicamente pentru somn.

În somn, Lydia a ajuns într-un univers paralel, unde accidentul nu s-a produs, iar viața ei și a lui Freddie a continuat în mod obișnuit.

Inițial, protagonista a crezut că totul a fost doar un vis, însă ajungea în acel univers de fiecare dată când lua pastilele. Acele medicamente ar fi trebuit să o ajute să doarmă, dar s-au dovedit a fi o modalitate de a ajunge într-o altă lume, un univers alternativ, în care viața ei alături de Freddie a continuat în mod obișnuit, fără ca accidentul mortal să existe.

Lydia continuă să meargă regulat în acea lume, deși știe că nu e cel mai bun mod de a trece peste suferința provocată de moartea persoanei iubite. Cu toate acestea, ea ia acele pastile și continuă să evadeze. La un moment dat, ea descoperă că nici acea viață nu e tocmai perfectă. Deși ea și Freddie sunt bine, oamenii din jurul ei nu sunt lipsiți de probleme.

“Cu toate că am învățat să nu îmi mai analizez în profunzime propriile acțiuni și gânduri, uneori e bine să faci ceea ce te ajută să treci peste încă o zi.”

La un moment dat, Lydia este tulburată de aceste două vieți alternative. Ajunge chiar să încurce evenimentele din viața ei reală cu cele din universul în care o trimiteau pastilele-minune. Ce va face ea atunci când pastilele se vor termina? Cum va putea Lydia să meargă înainte dacă ea continuă să se agațe de Freddie și de trecut?

E greu să treci peste pierderea persoanei iubite. Doar cineva care a trecut prin asta o poate înțelege pe deplin pe protagonista romanului scris de Josie Silver. 

În comparație cu O zi de decembrie, acest roman este mult mai matur și mai profund. Autoarea descrie suferința Lydiei, iar narațiunea este la persoana I. Cititorul are acces la tot ce gândește Lydia și la toată durerea pe care a simțit-o după pierderea logodnicului ei. De aici învățăm că viața alternativă a protagonistei nu-i aduce neapărat fericire.

Lydia trebuie să realizeze că, până la urmă, e nevoită să facă față durerii în lumea reală. Cum va face acest lucru? Ce alegere va face Lydia? Cum poate renunța la singura ei portiță către lumea în care se află singurul bărbat pe care l-a iubit vreodată?

“E greu să accepți că viața merge întotdeauna înainte, nu-i așa? Mereu înainte, niciodată înapoi. Am fost nevoită să mă schimb atunci când viața din jurul meu s-a schimbat brusc; însă, chiar dacă nu ar fi fost așa, tot m-aș fi schimbat cumva, mai devreme sau mai târziu, nu? Pentru că oamenii se schimbă, nu-i așa, nimeni nu rămâne neschimbat la nesfârșit. Totul e așa de fragil, n-am dreptate?”

Ideea cărții Cele două vieți ale Lydiei Bird amintește de Biblioteca de la miezul nopții, de Matt Haig. Acolo, protagonista încearcă mai multe universuri alternative. Spre deosebire de Nora, Lydia vrea doar o viață în care să fie alături de logodnicul ei. Dar cu ce preț? Cum rămâne cu oamenii din viața ei, care o iubesc și vor ca ea să fie bine? Toate răspunsurile le puteți afla dacă citiți romanul, care este relaxant și emoționant, în același timp.

Ți-a plăcut recenzia cărții CELE DOUĂ VIEȚI ALE LYDIEI BIRD?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Josie Silver

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CELE DOUĂ VIEȚI ALE LYDIEI BIRD CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Cele Două Vieți Ale Lydiei Bird
Autor: Josie Silver
An apariție : 2021
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 408
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 8.05.2022
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 9523

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 1064 zile și a scris până acum 112 articole. Se află pe poziția 8 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments