Recenzie “Chocolat” de Joanne Harris

by | Nov 8, 2018 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CHOCOLAT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

chocolat de joanne harrisAcum cu mult timp în urmă am văzut filmul “Ciocolată cu dragoste” cu actorii Juliete Binoche și Johnny Depp în rolurile principale. Țin minte că mi-a plăcut foarte mult ecranizarea. Și după mi-am dat seama că există o carte după care s-a creat acest film romantic. Este vorba despre cartea “Chocolat” scrisă de autoarea britanică Joanne Harris. 

Deși mi-a plăcut filmul la vremea lui, acum nu îmi mai aduc aminte decât vag despre ce s-a întâmplat acolo. Știu că era vorba despre multă dragoste, și mai multă ciocolată, dar și opreliști în calea fericirii personajelor.

De curând mi-am dat seama că am cartea “Chocolat” în format electronic și am decis să mă apuc de ea

Chiar doream să trec la o lectură romantică, care să îndulcească cumva șirul de cărți thriller citite până atunci.

Așadar, este vorba despre un mic orășel franțuzesc care este martorul sosirii unei străine împreună cu fetița ei, gata de a o lua de la capăt într-un alt loc. Străina misterioasă este Vianne Rocher iar fetița ei se numește Anouk. Acest nume a fost creat probabil de scriitoare cu gândul la propria fiică numită Anouchka.

De altfel, în interviuri, Joanne Harris recunoaște că a împrumutat din firea și numele fetei ei unor personaje din cărțile scrise de-a lungul timpului. Un așa tribut pentru fiica ta este ceva! Dragostea unei mame te poate face nemuritoare prin însăși opera ei.

Romanul acesta care sfidează timpul este la fel de potrivit oricărei epoci în care am trăi

Asta datorită subiectelor abordate și a firii omenești atât de bine conturată de scriitoarea din Marea Britanie.

Este o carte care îți trezește pofta de dulce, de bucurie și de senzualitate. Și de ce nu, de toate împreună. Fiecare pagină din “Chocolat” te încântă cu descrieri foarte realiste ale diferitelor delicatese de ciocolată create de Vianne în mica ei confiserie care a trezit la viață orășelul Lansquenet.

Minunata carte emană enigme, dragoste de semeni, poftă de dulce și idei creative de bunătăți ale gastronomiei franțuzești pe care vei dori să le încerci odată cu întoarcerea fiecărei pagini

Privitor la ciocolată, dacă nu ești deja îndrăgostit de aroma și gustul ei catifelat cum sunt eu, o vei face de îndată ce vei avea romanul de dragoste în mâini.

Ți-am zis care sunt personajele misterioase care apar pe nepusă masă în micul oraș Lansquenet în care nimic nu se întâmplă. Vianne și fetița ei dulce care are și un prieten imaginar, pe iepurașul Pantoufle(Papuc).

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Joanne Harris

Femeia independentă și plină de curaj deschide un magazin de ciocolată vis-à-vis de biserica unde Monsieur Reynaud, preotul, slujește. În fața locuitorilor orașului ea este în primă instanță o intrusă și toată lumea crede că nu va rezista mai mult de o lună acolo.

Dar pe măsură ce confiseria La Celeste Praline se umple de creații dulci și aromate, și oamenii locului încep să devină din ce în ce mai fermecați de patroană și de felul ei de a fi. De aici și ranchiuna purtată de părintele Reynaud care ia totul ca o insultă adusă perioadei de post dinainte de Sfintele Paști.

El crede că Vianne îi este dușman, diavolul în sine, care încearcă să îi atragă turma de partea sa și să o ducă la rele prin farmecele ei cu gust de ciocolată și vorbele ei dulci.

Însă, dacă locuitorii orășelului franțuzesc cad pe rând în tentația adusă de Vianne prin produsele ei de cofetărie, aceștia se și îndreaptă, iubind mai mult, învățând să creadă în sine, să se dezlege de trecutul dureros și să o ia de la capăt. Așa cum a făcut-o și ea în primul oraș ce i-a ieșit în cale.

Vianne este o nomadă la fel ca și mama ei, dar acum își dorește pentru Anouk un loc stabil în care să crească și în care să nu se mai teamă de nimic și de nimeni.

Oare va reuși femeia enigmatică ce este luată drept vrăjitoare de unii să rămână în Lansquenet împreună cu fetița ei și să își găsească liniștea, dragostea și prieteni adevărați?

Sau va continua să fugă de Omul Negru care este întruchipat aici de Monsieur Reynaud, preotul fanatic care are și el un trecut destul de întunecat pe care doar el îl cunoaște?

Trebuie să citești această carte superbă ca să vezi cum continuă povestea și dacă aceasta este asemănătoare cu cea din film sau nu. Vei descoperi la tot pasul descrieri delicioase de prăjituri și dulciuri ce îți vor lăsa gura apă. Dar vei afla totodată cât de bine este sa fii tolerant, atât față de alții cât și de tine însuți.

În plus, ți se va arăta încă o dată că a greși e omenește și că a-ți deplânge soarta nu te transformă într-un om slab, ci te ajută să devii mai bun.

Cartea “Chocolat” de Joanne Harris este și o pildă asupra faptului că testând oamenii până la fanatism nu faci decât să îi îndepărtezi de tine, în loc să ții apropii.

Titlu: Chocolat
Autor: Joanne Harris
An apariție : 2006
Editura: VIVALDI
Nr. Pagini: 360
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 8.11.2018
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 714 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 149 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments