Recenzie “Cititorul” de Benhard Schlink

Titlu: Cititorul
Autor: Benhard Schlink
An apariție : 2011
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Daniela Gîb
Publicată la 4.09.2017
Nota recenzorului: n/a

Cititorul este o carte şocantă de la prima la ultima pagină, intensă nu te lasă să repiri, te bombardează mereu cu alte descoperiri, cu altă durere în suflet.

A fost publicată în Germania în 1995 şi ecranizată în 2008, un film la fel de cutremurator şi de bine regizat The Reader.

Povestea începe cu adolescenţa lui Michael Berg, un tânăr de 15 ani care întâlneşte o femeie de două ori mai în vârstă ca el, Hanna Schmitz. Se naşte o legatură bolnăvicioasă între cei doi, una care îi va marca întreaga viaţă, nu-i va da pace, îl va umple de regretul că putea să facă mult mai mult şi nu a făcut.

Nu că aş fi uitat-o pe Hanna. Dar cândva amintirea ei încetă să mă mai însoţească. Rămase în urmă, cum rămâne un oraş când trenul pleacă mai departe. E aici undeva în urma ta, te-ai putea întoarce să te convingi că există. Dar de ce ai face-o?

Hanna îl iniţiază în tainele dragostei, având un adevărat ritual ce cuprinde citirea unei cărţi, un duş împreună şi actul în sine. Duşul are un rol profund de purificare, vor să-şi spele unul altuia păcatele, însă păcatele Hannei sunt de neimaginat.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Benhard Schlink.

După ce începi să te obişnuieşti cu şocul iniţial dat de relaţia celor doi, autorul îţi dezvăluie trecutul Hannei: supraveghetoare în 1944 la lagărul de la Auschwitz şi apoi într-un mic lagăr de lângă Cracovia.

Nu putea să fie aşa mi-am spus, Hanna nu se decisese pentru crimă. Se decisese să nu se califice la Siemens şi a nimerit, fără să vrea, ca supraveghetoare în lagăr.Nici vorbă nu ea le trimise la Auschwitz pe femeile fragile şi slăbite pentru că îi citiseră, ci le alese pe ele să-i citească pentru a le face mai suportabilă ultima lună, înainte de a fi trimise, oricum la Auschwitz.

Trei teme mari şi profunde: o iubire anormală în faţa societăţii, Holocaustul şi analfabetismul. Două vieţi distruse şi alte sute sau mii curmate pe veci. Hanna o femeie vanitoasă care nu şi-a putut accepta condiţia de analfabetă. Toate într-o carte cutemurătoare, Cititorul.

La început am vrut să scriu povestea noastră ca să mă eliberez de ea. Dar amintirile nu s-au urnit. Apoi am simţit cum povestea noastră îmi scapă şi am vrut s-o rechem sriind-o, dar nici pentru asta n-am putut ademeni amintirea. De câţiva ani am lăsat povestea noastră în voia ei. Am făcut pace cu ea. Iar ea s-a întors la mine, detaliu cu detaliu, într’o formă rotundă, încheiată şi desăvârşită, care nu mă mai întristează.

Lectură plăcută !!!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.