Recenzie “Cititorul” de Benhard Schlink

by | Sep 4, 2017 | Beletristică, Dragoste, Istorie, Literatura Universală, Psihologie, Recenzii cărți, Sociologie

🔥 CARTEA CITITORUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cititorul este o carte şocantă de la prima la ultima pagină, intensă nu te lasă să repiri, te bombardează mereu cu alte descoperiri, cu altă durere în suflet.

A fost publicată în Germania în 1995 şi ecranizată în 2008, un film la fel de cutremurator şi de bine regizat The Reader.

Povestea începe cu adolescenţa lui Michael Berg, un tânăr de 15 ani care întâlneşte o femeie de două ori mai în vârstă ca el, Hanna Schmitz. Se naşte o legatură bolnăvicioasă între cei doi, una care îi va marca întreaga viaţă, nu-i va da pace, îl va umple de regretul că putea să facă mult mai mult şi nu a făcut.

Nu că aş fi uitat-o pe Hanna. Dar cândva amintirea ei încetă să mă mai însoţească. Rămase în urmă, cum rămâne un oraş când trenul pleacă mai departe. E aici undeva în urma ta, te-ai putea întoarce să te convingi că există. Dar de ce ai face-o?

Hanna îl iniţiază în tainele dragostei, având un adevărat ritual ce cuprinde citirea unei cărţi, un duş împreună şi actul în sine. Duşul are un rol profund de purificare, vor să-şi spele unul altuia păcatele, însă păcatele Hannei sunt de neimaginat.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Benhard Schlink

După ce începi să te obişnuieşti cu şocul iniţial dat de relaţia celor doi, autorul îţi dezvăluie trecutul Hannei: supraveghetoare în 1944 la lagărul de la Auschwitz şi apoi într-un mic lagăr de lângă Cracovia.

Nu putea să fie aşa mi-am spus, Hanna nu se decisese pentru crimă. Se decisese să nu se califice la Siemens şi a nimerit, fără să vrea, ca supraveghetoare în lagăr.Nici vorbă nu ea le trimise la Auschwitz pe femeile fragile şi slăbite pentru că îi citiseră, ci le alese pe ele să-i citească pentru a le face mai suportabilă ultima lună, înainte de a fi trimise, oricum la Auschwitz.

Trei teme mari şi profunde: o iubire anormală în faţa societăţii, Holocaustul şi analfabetismul. Două vieţi distruse şi alte sute sau mii curmate pe veci. Hanna o femeie vanitoasă care nu şi-a putut accepta condiţia de analfabetă. Toate într-o carte cutemurătoare, Cititorul.

La început am vrut să scriu povestea noastră ca să mă eliberez de ea. Dar amintirile nu s-au urnit. Apoi am simţit cum povestea noastră îmi scapă şi am vrut s-o rechem sriind-o, dar nici pentru asta n-am putut ademeni amintirea. De câţiva ani am lăsat povestea noastră în voia ei. Am făcut pace cu ea. Iar ea s-a întors la mine, detaliu cu detaliu, într’o formă rotundă, încheiată şi desăvârşită, care nu mă mai întristează.

Lectură plăcută !!!

🔥 CARTEA CITITORUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Cititorul
Autor: Benhard Schlink
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 4.09.2017
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Daniela este redactor Booknation.ro de 1223 zile și a scris până acum 98 articole. Se află pe poziția 12 din 143 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Daniela aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments