Recenzie „Confesiunile unei dependente de artă” de Peggy Guggenheim

de | aug. 8, 2016 | Recenzii cărți

peggyg

Confesiuneile unei dependente de artă este autobiografia unei personalităţi marcante a secolului al XX-lea, o evreică pe nume Peggy Guggenheim care, în 1960, a decis să povestească lumii întregi cum a reuşit să aducă în prim-plan artişti precum: Brâncuşi, Cocteau sau Arp, dar şi să ne prezinte povestea vieţii ei încă de mică.

Peggy s-a născut în New York şi a fost crescută în spiritul burghez, urmând ca în 1921 să plece în Europa pentru a-şi materializa pasiunea bunicului de a colecţiona opere de artă. Pe această cale, după multe refuzuri, realizează o colecţie impresionantă şi organizează, de asemenea, o galerie care devine muzeu, în cele din urmă.

Pe parcursul anilor, Confesiunile devin tot mai explicite şi încadrează chiar din punct de vedere istoric acţiunile lui Peggy: fuge din calea germanilor din Franţa, salvând o mare parte din tablouri, prin întoarcerea în SUA , şi destăinuie o mare parte a contextului în care s-au creionat cele mai faimoase tablouri ale colecţiei, ea însăşi fiind căsătorită de mai multe ori cu pictori. Partea cea mai intrigantă însă este vizitarea atelierului lui C. Brâncuşi şi mărturiile despre personalitatea sa în arta acelui secol.

Astăzi este vremea colecţionării, nu a creaţiei, spunea patroana artelor celor care o întrebau despre pasiunea ei.

Dezvăluirile despre familia ei excentrică şi relaţiile personale cu pictori cunoscuţi sunt imortalizate, astfel că imaginea artei moderne este şi mai bine conturată, alături de prefaţa compusă de scriitorii Gore Vidal şi Alfred H. Barr Jr.

Confesiunile unei dependente de artă, aparţinând lui Peggy Guggenheim, este mai mult un jurnal intim ce permite descifrarea, din perspectiva autoarei, împrejurimilor în care au fost înfiinţate celebrele galerii Guggenheim Jeune, loc în care au fost lansate carierele mai multor artişti, din spatele cortinelor.

Arta ne vorbeşte despre frumuseţea acestei lumi, indiferent cât de sublimă sau atroce este ea.

Titlu: CONFESIUNILE UNEI DEPENDENTE DE ARTĂ
Autor: Peggy Guggenheim
An apariție : 2016
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 167
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1521

Alte recenzii de la Peggy Guggenheim:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Alexandru Niță a fost redactor Booknation.ro și a scris 32 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
descultiprinviata

si pe mine ma atrage cartea asta; cu siguranta voi cauta prilejul sa o citesc pe viitor!