Recenzie „Confesiunile unei dependente de artă” de Peggy Guggenheim

by | Aug 8, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA CONFESIUNILE UNEI DEPENDENTE DE ARTĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

peggyg

Confesiuneile unei dependente de artă este autobiografia unei personalităţi marcante a secolului al XX-lea, o evreică pe nume Peggy Guggenheim care, în 1960, a decis să povestească lumii întregi cum a reuşit să aducă în prim-plan artişti precum: Brâncuşi, Cocteau sau Arp, dar şi să ne prezinte povestea vieţii ei încă de mică.

Peggy s-a născut în New York şi a fost crescută în spiritul burghez, urmând ca în 1921 să plece în Europa pentru a-şi materializa pasiunea bunicului de a colecţiona opere de artă. Pe această cale, după multe refuzuri, realizează o colecţie impresionantă şi organizează, de asemenea, o galerie care devine muzeu, în cele din urmă.

Pe parcursul anilor, Confesiunile devin tot mai explicite şi încadrează chiar din punct de vedere istoric acţiunile lui Peggy: fuge din calea germanilor din Franţa, salvând o mare parte din tablouri, prin întoarcerea în SUA , şi destăinuie o mare parte a contextului în care s-au creionat cele mai faimoase tablouri ale colecţiei, ea însăşi fiind căsătorită de mai multe ori cu pictori. Partea cea mai intrigantă însă este vizitarea atelierului lui C. Brâncuşi şi mărturiile despre personalitatea sa în arta acelui secol.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Peggy Guggenheim

Astăzi este vremea colecţionării, nu a creaţiei, spunea patroana artelor celor care o întrebau despre pasiunea ei.

Dezvăluirile despre familia ei excentrică şi relaţiile personale cu pictori cunoscuţi sunt imortalizate, astfel că imaginea artei moderne este şi mai bine conturată, alături de prefaţa compusă de scriitorii Gore Vidal şi Alfred H. Barr Jr.

Confesiunile unei dependente de artă, aparţinând lui Peggy Guggenheim, este mai mult un jurnal intim ce permite descifrarea, din perspectiva autoarei, împrejurimilor în care au fost înfiinţate celebrele galerii Guggenheim Jeune, loc în care au fost lansate carierele mai multor artişti, din spatele cortinelor.

Arta ne vorbeşte despre frumuseţea acestei lumi, indiferent cât de sublimă sau atroce este ea.

🔥 CARTEA CONFESIUNILE UNEI DEPENDENTE DE ARTĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Confesiunile Unei Dependente De Artă
Autor: Peggy Guggenheim
An apariție : 2016
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 167
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 8.08.2016
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Alexandru Niță este redactor Booknation.ro de 1934 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 32 din 146 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adelina Sănduleac

si pe mine ma atrage cartea asta; cu siguranta voi cauta prilejul sa o citesc pe viitor!