Recenzie ”Cyberpsihologia. Viața în rețea: Cum ne schimb@ Internetul?” de Catarina Katzer

de | apr. 19, 2023 | Recenzii cărți

Cum ne schimbă internetul viața?

Întreaga carte este foarte bine structurată, autoarea vorbind despre toate aspectele Internetului. Catarina Katzer a reușit să atingă aproape toate punctele privind viața virtuală. De la violență, bullyng, cybermobbing, până la pornografie, exemple lipsite de etică și moralitate. Internetul există cu un cu totul alt scop decât cel pe care a ajuns să îl aibă.

Deși internetul poate fi un loc plin de pozitivitate și de informații prețioase, azi a ajuns să fie cel mai negativ loc. Tinerii și copiii își creează identități în funcție de mediul virtual care pune stăpânire pe aceștia, mediu în care au ajuns să crească de mici. Astăzi se numără 2.5 miliarde de oameni care se învârt în mediul online, dar oare câți dintre aceștia știu să se protejeze de amenințarea virtuală?

Catarina Katzer reușește să vorbească atât despre amenințările internetului, cât și despre cum putem să ieșim din această capcană. Oare mai putem în anul 2023 să transformăm internetul?

Opinia mea despre Cyberpsihologia:

De obicei, toate cărțile cu o bibliografie uriașă sunt privite destul de negativ de către mine. De ce? Pentru că riscul ca acea carte care conține zeci de pagini de bibliografie să repete ce s-a mai spus deja, este foarte mare. Și, deloc surprinzător, am întâlnit aici zeci de lucruri pe care le știam deja și care s-au mai discutat în nenumărate locuri, în nenumărate alte cărți.

Scopul cărții este unul cât se poate de bun, însă cred că cei care vor ajunge să citească această carte sunt deja cei care privesc lucrurile ca această autoare, iar printre aceștia mă număr și eu. Numai că a scrie o carte despre amenințarea internetului într-un an ca 2018 mi se pare o mișcare deloc inspirată.

Deși cartea asta ar putea schimba multe vieți cu informațiile ei, nu o va face. Este o carte care plictisește, iar citirorii își pierd interesul pe parcursul capitolelor. Este o colecție a multor informații care s-au mai spus. Studiile menționate și citatele dovedesc că această autoare nu a venit cu nimic nou. Trăim într-o lume în care nu se face primăvară cu o floare. Însă merită încercat…

De ce se nu te lași influențat în mod pozitiv?

Cartea este scrisă foarte bine, însă eu am citit-o cu greu, din moment ce nu descopeream nimic nou citind-o. Cred că internetul este un loc întunecat la momentul actual și cred că nu se va mai schimba niciodată în bine. Este înfiorător că oamenii care gândesc ca această scriitoare sunt tot mai puțini, însă, poate cu astfel de cărți se va face o schimbare. Mai mult sau mai puțin.

Deși nu a fost o carte pe gustul meu, vă recomand să o citiți! O recomand mai ales copiilor care se învârt în mediul online și care sunt încă atât de ușor de influențat de informațiile pe care le întâlnesc. De ce se nu te lași influențat în mod pozitiv?

Poate că judec greșit și poate că cineva chiar va schimba ceva cu ajutorul cărților de acest gen!

Fără îndoială, putem rămâne și în internet oameni buni sau putem deveni chiar mai buni, pentru că înţelegem și învățăm să înțelegem mai mult despre lume, pentru că ne sunt aduse mai aproape alte culturi și probleme, pentru că temerile sociale față de străini sunt spulberate și pentru că putem căpăta curajul de a descoperi abuzurile și de a introduce procese de înnoire. Internetul poate fi şi un spațiu pozitiv al învățării și ajutorării. Prin Internet, putem beneficia și de ajutor calificat. Politica, statul și biserica pot aborda oamenii mai bine dacă pătrund și acționează mai eficient în rețea. Simpla prezență nu este suficientă. Este nevoie de un concept și de strategii clare.

Titlu: CYBERPSIHOLOGIA. VIAȚA ÎN REȚEA: CUM NE SCHIMB@ INTERNETUL?
Autor: Catarina Katzer
Traducător: Cora Radulian
An apariție : 2018
Editura: ALL
Nr. Pagini: 350
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 2593

Alte recenzii de la Catarina Katzer:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 4 ani, 2 luni, 18 zile și a scris până acum 326 articole. Se află pe poziția 5 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments