🔥 CARTEA DAMA CU CAMELII ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Dama_cu_camelii_2013Dama cu camelii este cartea unei iubiri destrămate de barierele sociale. Dumas-fiul ne destăinuie povestea de dragoste pe care i-a purtat-o curtezanei Marie Duplessis,  idealizată sub forma acestui roman.

Personajele nu rămân însă Dumas-fiul și Marie Duplessis, ci se metamorfozează  în Armand Duval – ca îndrăgostit și Marguerite Gautier- drept curtezană.

Dragostea dintre cei doi este menită să rupă barierele sociale ale Parisului de secol XIX, dar din păcate nu reușește în totalitate.

Dar ca să fii cu adevărat iubit de o curtezană, aceasta este o victorie mult mai grea. La ele trupul a istovit sufletul, simțurile au mistuit inima, desfrâul a oțelit sentimentele.

Mulțumită lui Armand, Marguerite descoperă că dragostea poate fi pură și fără interese materiale. Din păcate reputația deja pătată a  Margueritei nu o face demnă de dragostea lui Armand Duval.

Cu toate că el o iubește necondiționat, tatăl lui nu este de acord cu relația lor și va încerca prin diferite mijloace să-i despartă. În final, Marguerite hotărăște să rupă relația cu Armand, constrânsă fiind de tatăl lui, dar și de binele pe care ea îl dorește lui Armand.

Sănătatea curtezanei este șubrezită de tuberculoză, iar din această cauză, femeia îi destăinuie lui Armand în ultimele momente motivul pentru care a ales să își reia viața de curtezană.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Alexandre Dumas - fiul

Cameliile albe sunt semnul prin care Marie Duplessis anunța că este dispusă să accepte propuneri amoroase din partea bărbaților, în timp ce cameliile roșii însemna răbdare. Acest aspect din realitate a fost transpus de Dumas-fiul  în Dama cu camelii, de unde și numele romanului.

Realitatea incomodează, iar anumite imagini descrise în carte pot deranja într-un anumit punct cititorii mai sensibili. Nu mă refer aici la descrieri amoroase explicite, ci mai degrabă la anumite scene cheie din carte precum scena deshumării cadavrului.

Printre altele cartea abordează tema dragostei dincolo de limitele statului social. Aparențele înșeală. Marguerite pare o femeie fericită, dar curtezană fiind, este lipsită de stabilitate și sentimente în relațiile pe care le are cu clienții. Cel care îi deschide ochii în fața adevăratei iubiri este Armand, dar din păcate soarta le este nefavorabilă.

*Scrierea a inspirat, de asemenea, și opera în trei acte “Traviata” a compozitorului italian Giuseppe Verdi.

🔥 CARTEA DAMA CU CAMELII ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Dama Cu Camelii
Autor: Alexandre Dumas - fiul
An apariție : 2013
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 220
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 11.06.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Abordează tema statutului social, chiar dacă acesta se schimbă de-a lungul secolelor, ne lovim de el și azi.

Avatar
Autor: Bianca Dacin
Redactor de 1872 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Bianca Dacin
Bianca Dacin mai scrie și pe http://buburuzabia.blogspot.ro/