Recenzie „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul

by | Jun 11, 2015 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA DAMA CU CAMELII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Dama_cu_camelii_2013Dama cu camelii este cartea unei iubiri destrămate de barierele sociale. Dumas-fiul ne destăinuie povestea de dragoste pe care i-a purtat-o curtezanei Marie Duplessis,  idealizată sub forma acestui roman.

Personajele nu rămân însă Dumas-fiul și Marie Duplessis, ci se metamorfozează  în Armand Duval – ca îndrăgostit și Marguerite Gautier- drept curtezană.

Dragostea dintre cei doi este menită să rupă barierele sociale ale Parisului de secol XIX, dar din păcate nu reușește în totalitate.

Dar ca să fii cu adevărat iubit de o curtezană, aceasta este o victorie mult mai grea. La ele trupul a istovit sufletul, simțurile au mistuit inima, desfrâul a oțelit sentimentele.

Mulțumită lui Armand, Marguerite descoperă că dragostea poate fi pură și fără interese materiale. Din păcate reputația deja pătată a  Margueritei nu o face demnă de dragostea lui Armand Duval.

Cu toate că el o iubește necondiționat, tatăl lui nu este de acord cu relația lor și va încerca prin diferite mijloace să-i despartă. În final, Marguerite hotărăște să rupă relația cu Armand, constrânsă fiind de tatăl lui, dar și de binele pe care ea îl dorește lui Armand.

Sănătatea curtezanei este șubrezită de tuberculoză, iar din această cauză, femeia îi destăinuie lui Armand în ultimele momente motivul pentru care a ales să își reia viața de curtezană.

Cameliile albe sunt semnul prin care Marie Duplessis anunța că este dispusă să accepte propuneri amoroase din partea bărbaților, în timp ce cameliile roșii însemna răbdare. Acest aspect din realitate a fost transpus de Dumas-fiul  în Dama cu camelii, de unde și numele romanului.

Realitatea incomodează, iar anumite imagini descrise în carte pot deranja într-un anumit punct cititorii mai sensibili. Nu mă refer aici la descrieri amoroase explicite, ci mai degrabă la anumite scene cheie din carte precum scena deshumării cadavrului.

Printre altele cartea abordează tema dragostei dincolo de limitele statului social. Aparențele înșeală. Marguerite pare o femeie fericită, dar curtezană fiind, este lipsită de stabilitate și sentimente în relațiile pe care le are cu clienții. Cel care îi deschide ochii în fața adevăratei iubiri este Armand, dar din păcate soarta le este nefavorabilă.

*Scrierea a inspirat, de asemenea, și opera în trei acte “Traviata” a compozitorului italian Giuseppe Verdi.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DAMA CU CAMELII?

Vezi toată lista de cărți scrise de Alexandre Dumas - fiul sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DAMA CU CAMELII CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Dama Cu Camelii
Autor: Alexandre Dumas - fiul
An apariție : 2013
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 220
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 11.06.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Mesagerii Mamei Pământ” de Eliana Corina Ioniță

Recenzie ”Mesagerii Mamei Pământ” de Eliana Corina Ioniță

Vă salut cu bucurie, dragilor! Sunt fericită că natura începe să ne îmbrățișeze iar călduros și, în curând, vom citi în aer proaspăt. Până atunci, mai vin spre voi cu recomandări de volume care merită citite. Săptămâna aceasta am descoperit o carte revelatoare....

Recenzie “P.S: Îmi placi” de Kasie West

Recenzie “P.S: Îmi placi” de Kasie West

Ca orice adolescentă,Lilly About se confruntă cu drama de liceu. Atunci când pășește în curtea liceului ,singura sa dorința este să se teleporteze cât mai departe de Cade Jennings. Cade este cel mai popular băiat din liceu,chipeș dar arogant,joacă în echipa de...

0 0 vote
Article Rating
Bianca Dacin este redactor Booknation.ro de 2183 zile și a scris până acum 24 articole. Se află pe poziția 1 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Bianca Dacin aici. Bianca Dacin are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleqsa

O carte recitita cu mult drag! Insa atunci cand am citit-o a doua ora, nu a mai avut acelasi impact, insa o recomand cu mult drag cititorilor de litaratura clasica.