ACUM GĂSEȘTI DE LA FUMĂTOR LA NEFUMĂTOR PE:

La început de an prietenul meu și-a propus, printre altele, că în 2020 nu va mai fuma. Minunea a ținut … nu mai mult de 5 zile și apoi stresul reluării locului de muncă a strivit “corola de minuni” și viciul s-a instalat iar în viața lui.

Acum, această carte a ajuns la mine. Poate e un semn că ar trebui să-l susțin mai mult. Cu ideea de a-l ajuta, am început singură să citesc, curioasă să descopăr dacă ar fi în sitlul care l-ar motiva pe el. 

La început este explicat foarte clar și detaliat fenomenul biologic care se întâmplă în organismul tău datorită fumatului, apoi simptomele psihice, urmate de pregătirea pentru renunțarea la tutun. Procesul este explicat pe zile cu simptomele care pot apărea.

Știți în copilărie când desenam inima formată din două jumătăți egale? Și apoi când am ajuns la sistemul circulator la ora de biologie am descoperit că desenul nostru nu are nicio legătură cu felul real în care arată inima? 

Aceeași senzație am avut citind această carte. Când vedeam un fumător care folosește țigara pe post de plăcere, și trage fumul cu pasiune aveam impresia că această activitate este rădăcina fericirii lui zilnice (desenul perfect format din două jumătăți). Când am citit ce se întâmplă defapt la nivel biologic și psihic în corpul fumătorului, cum ajunge țigara să îl ghideze și ce amprentă pune asupra sănătății sale fizice și psihice, mi-am dat seama ce e dincolo de imaginea fumului care pare să iasă cu relaxare din țigară.

„Dacă fumezi prea mult și crește concentrația de dopamină, receptorii tăi din neuroni se uzează. […]Vei aprinde tigara mai des, pentru a oține aceeași doză de plăcere. Astfel, o stimulare simplă, obișnuită, provenită din alte surse decât țigara, nu mai este suficientă pentru a resimți aceeași doză de plăcere, fiindcă nu se recepționează corespunzător. Ajungi să nu te mai bucuri de viață fără țigară.” (pag.31)

Fiind o persoană care are nevoie să înțeleagă lucrurile pentru a le accepta, pentru mine această carte este exact tratamentul ideal. Sper să fie și pentru prietenul meu și să-și reanalizeze medotele de a-și alimenta corpul cu dopamină.

„Iluzia sănătății momentane ne încețoșează percepția și ne face să credem că totul va fi bine și mai departe.”(pag. 61)

Faptul că a fost scrisă de un fumător care a reușit să renunțe la fumat și este explicat pas cu pas procesul prin care el a reușit, m-a făcut să citesc cu încredere cartea.

Felul suportiv și empatic în care se adresează pe tot parcursul cărții este încurajator. Am mai citit cărți în care autorii reușeau să atingă un anumit obiectiv și, apoi, pentru a-i motiva pe ceilalți, foloseau o exprimare agresivă, de superioritate. Am fost plăcut impresioantă de felul calm, empatic, prietenesc în care se adresează fiecărui cititor.

„Mintea ta va începe să conceapă o serie de motive pentru care să continui să fumezi și să amâni cât mai mult ziua în care devii nefumător. Peste câteva săptămâni trebuie să participi la o nuntă, mai bine te lași după aceea, nu? În curând vine revelionul, te lași după aceea, ca să te poți distra în seara respectivă, să nu te lupți cu sevrajul de Craciun și Anul Nou.”(pag. 160)

Cartea este ca un ghid. Pentru început o poți citi toată ca să ai o idee clară asupra procesului prin care te vei lăsa și apoi să o iei pas cu pas.

„…țigara nu-ți oferă nimic, ci absența ei temporară te face să tânjești după ceea ce-ți lipsește.”(pag. 76)

Eu zic că merită să îi dai o șansă cărții pentru a gusta din posibilitatea de a te lăsa de fumat, care poate deveni realitate. Și îți recomand să nu începi singur acest proces. Cartea are un ghid pentru un partener de “călătorie” spre libertatea ta. Invită persoana dragă ție, care te poate ajuta să îți menții motivația, oferă-i ghidul și începe procesul.

Abia aștept să înceapă și prietenul meu acest drum. De această data cu mine alături.

“Orice călătorie începe cu primul pas”

 Ia cartea și fii ambițios!

Titlu: De La Fumător La Nefumător
Autor: Paul Bernard Gașpar
An apariție : 2019
Editura: Amber
Nr. Pagini: 220
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 10.02.2020
Nota recenzorului: 10/10
Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1130 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate