Recenzie „Dependența” de Constantin Cheianu

by | May 16, 2021 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DEPENDENȚA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Mă gândeam la început, că cele 2 fire narative nu sunt altceva decât un mod mai captivant de scriere a unei istorii complexe, cea a unei copilării, în care aflăm povestea lui Dan, un băiețel de 8 ani care trăiește într-o familie “obișnuită”, unde părinții se ceartă mereu, iar el era elementul care absorbea ura si frustrările părinților săi, prin veșnica dezamăgire care o simțea din partea amândurora. El (tata), bea și era gelos, Ea (mama) îl certa și se „cerea” bătută, provocându-l constant, și nu era niciodată mulțumită de reușitele propriului copil.

Copil crescut în ceartă, bătaie, neglijență și iubire condiționată.

Pe de altă parte îl găsim pe același Dan la o vârstă de 50 de ani, jurnalist cunoscut în toată țara, reprezentant al poporului răzvrătit care primește scrisori cu amenințări.
Dan, la ai săi 50 este divorțat și perindă dintr-o relație defectuoasă în alta, încearcă să înțeleagă de ce repetă aceeași schemă, ce îl încurcă să își găsească acel “suflet pereche” de care are nevoie orice om care vrea, mai mult sau mai puțin, să se simtă normal!
Luxul de amănunte, descrierile interesante, momentele hazlii cât și cele triste duc într-o povestire care deschide unele paranteze atât de râvnite de cei care iubesc psihanaliza. Spre final, am reușit să înțeleg de ce amintirile de la vârsta de 8 ani au fost aduse în vizor și de ce a ales prezentul lui Dan de 50 de ani și nu altă dimensiune temporală.

O carte pildă aș zice eu. Vrând, nevrând mi-am adus aminte de unele pasaje din “Plânsul lui Nietzsche” de Irvin Yalom. Carte bună care are ce pune în mintea iscoditoare, are ce spune despre relații, atitudinea unei societăți ignorante și cucerește cu scrisul său cursiv și captivant.
Carte de pus în “books to buy”, carte de citit, de avut în bibliotecă.
P.S. Nu vă așteptați la dialoguri sau momente banale, Cheianu le fură și le dă altă formă prin narațiunea incandescentă.

☀️ Mânca bomboane de la nunți în două cu cearta obligatorie dintre El și Ea.
☀️ Activitatea erotică nici nu ne-a entuziasmat, nici nu ne-a dezamăgit, ni s-a părut o ocupație ca oricare alta trebuincioasă la casa omului.
☀️ De ce nu mi-a ieșit în cale la 20, de pildă, să-mi spună simplu, nu te însura, boule, pentru că ți se pare că o faci de dragul ei, dar ai s-o nefericești și pe ea, și pe tine. Pentru că ești un handicapat emoțional și nimic n-o să-ți iasă în viață până nu rezolvi asta.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DEPENDENȚA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Constantin Cheianu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DEPENDENȚA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Dependența
Autor: Constantin Cheianu
An apariție : 2020
Editura: CARTIER
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 16.05.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 100 zile și a scris până acum 46 articole. Se află pe poziția 14 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments