Diamantul din satraRecunosc că, văzând coperta și citind descrierea de pe spatele cărții Diamantul din șatră, am fost sceptică și totodată extrem de curioasă, ca un șoarece de bibliotecă, pentru că recunosc, ușor rușinată, că nu am mai citit nimic despre rromi până acum. Nu știu de ce, cel mai probabil nu descoperisem încă o carte care să abordeze această temă și să mă atragă la fel de mult cum a reușit să o facă romanul lui Nelu Sorin Stancu.

Diamantul din șatră este o lectură superbă, accesibilă, dar totuși extrem de complexă și detaliată, o lectură care mi-a deschis ochii în foarte multe privințe. Ce am apreciat cel mai mult la scriitura lui Nelu Sorin Stancu a fost sinceritatea, pe care am simțit-o pulsând în fiecare cuvânt. A creat o frescă a realității extrem de precisă, fără decorațiile tipice scriitoricești. Citind Diamantul din șatră, m-am simțit pur și simplu un spectator la un spectacol în care, într-o oarecare măsură, facem parte toți, dar nu conștientizăm asta.

Romanul începe cu descrierea unei serii de evenimente petrecute în anul 1942, printre care și deportarea rromilor, și mai apoi uciderea acestora, în drumul spre Transnistria. Diamantul din șatră m-a emoționat cumplit, am regăsit pasaje comice și pasaje dureroase, care au stârnit înăuntrul meu sentimente de revoltă.

Rromii nomazi se simţeau din nou liberi precum vântul ce cutreiera lumea-n lung şi-n lat. Cei mai în vârstă dintre ei învăţaseră să asculte vântul. De la el învăţaseră cele mai multe cântece. Ei, bătrânii şatrei, îi învăţau pe cei mai tineri cum îl pot asculta. Ei considerau vântul mai mult decât un tovarăş de drum; pentru ei era suflul Domnului. Drumurile, câmpiile, dealurile, pădurile, natura întreagă era trupul Domnului. Iubind natura, îl iubeau pe Dumnezeu.

Nelu Sorin Stancu descrie cu măiestrie lumea șatrei, care m-a fascinat complet. Femeile frumoase, ritualurile de înfrumusețare care sunt în concordanță cu natura, spiritul liber, dorința de a învinge prejudecățile sunt câteva din lucrurile abordate de autor în opera sa.

Am fost impresionată-șocată-zdruncinată când am aflat semnificația titlului, pentru că atât coperta, cât și Diamantul din șatră m-a dus cu gândul la o femeie frumoasă, care este iubită și dorită de toți rromii. Nu la asta v-ați gândit și voi? Dar dacă Diamantul din șatră nu e frumoasă? Dacă Diamantul din șatră este…un el?

Diamantul din șatră de Nelu Sorin Stancu este o capodoperă a unui gen neomogen, care a îmbinat într-un mod sublim literatura de calitate cu biografia, cartea sa fiind o lectură mai mult decât esențială, în special pentru cei care au deja formate prejudecăți legate de etnia pe care autorul o descrie cu atâta finețe.

Zile frumoase!