Recenzie „Dincolo de ferestre” de Irina Georgescu Groza

Titlu: Dincolo De Ferestre
Autor: Irina Georgescu Groza
An apariție : 2016
Editura: Casa de pariuri literare
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Raluca Nicula
Publicată la 23.01.2017
Nota recenzorului: n/a

🔥 CARTEA DINCOLO DE FERESTRE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Cred că sunteți de acord cu mine când spun că nu se compară cu nimic momentul acela de fericire după ce ai terminat de citit o carte bună. Ei bine, în starea aceea de euforie mă aflu eu acum, cu atât mai mult cu cât știu că această carte este una de debut și nu i-aș fi dat prea mult credit înainte să o deschid.

Da, Irina Georgescu Groza m-a cucerit cu stilul ei! Am savurat pe îndelete cele 22 de proze scurte. Uneori, a fost nevoie să citesc a doua oară ca să înțeleg, alteori m-am lăsat dusă de valul scriiturii ei lejere și am luat totul ca atare, dar, la final, mă declar mai mult decât bucuroasă că am descoperit un adevărat talent literar contemporan.

Există undeva în lume un copac atât de înalt, că nimeni nu a reușit să se cațere până în vârful lui. Pe crengile crescute deasupra norilor stau agățate mii de cuiburi, luminate fiecare de o lună argintie. Acolo locuiesc îngerii și, cât e ziua de lungă, ei împletesc pentru Dumnezeu șosete cu fir de aur și pijamale groase, în timp ce îi povestesc ce se întâmplă pe pământ. Când se termină lâna, înaripații urcă în vârful copacului, la Preasfântul, și-i trag șosetele în picioare, gâdilându-l la degetele mici. Îl îmbracă cu pijamaua și joacă ”Piatră, Hîrtie, Foarfecă”, umflându-și obrajii de râs. Cei care pierd trebuie să coboare printre oameni și să caute ghemul de aur, bulgăre de povești pentru tatăl ceresc.

Conform prezentării din carte, Irina Georgescu Groza s-a născut la 29 iunie 1973 în Onești, este absolventa unei facultății de Relații Economice Internaționale – din cadrul Universității Ovidius Constanța și a lucrat timp de 17 ani ca analist economic în multinaționale din România, SUA și Belgia. Din 2014, ea s-a dedicat în întregime scrisului.

Dar ce veți descoperi imediat ce veți pătrunde Dincolo de ferestre? Eu cred că, la fel ca și în cazul meu, vă vor captiva situațiile (oarecum) stranii, la limita dintre real și fantastic, o să simțiți apăsarea unor stări de angoasă, incertitudine, melancolie sau o să vă distrați pur și simplu pe seama caricaturizării unor situații/ personaje. Numitorul comun al tuturor textelor sunt îngerii. Ei sunt peste tot, descurcând ițe sau asistând la scenele vieții noastre.

Irina reușește să te țină în suspans, până la final și dincolo de el (pe mine, cel puțin, mă vor urmări mult timp de acum încolo Regele Louie, Pere Tinel, umbra de la fereastră, bradul de Crăciun cu arhitecți sau imaginea fluturelui dintre geamurile unui salon de bolnavi în stadiu terminal).

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Irina Georgescu Groza.

Sensibilitatea și lejeritatea cu care autoarea alunecă în profunzimea firii umane, exploatând în special psihicul, dau acestei cărți un plus de valoare.

Așadar, vă încurajez să citiți proză scurtă românească, cu atât mai mult cu cât, de câteva luni, avem și o revistă de profil iocan, în care a publicat și scriitoarea de față.

Spor la citit!

🔥 CARTEA DINCOLO DE FERESTRE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.