Recenzie Dincolo de nisipuri de Fănuş Neagu

Frigurile primăverii, aduse de austru, îi schimbau mereu gândurile şi-l umpleau de neastâmpăr.(pag.64)

Dintr-un motiv necunoscut am evitat multă  vreme numele Fănuş Neagu din biblioteca personală.

Dar vorba aceea înţeleaptă, mai bine mai târziu decât  niciodată.

Instinctul mi-a dictat să aleg, dintre cele două opţiuni, Dincolo de nisipuri, volum de proză scurtă; şi bine a făcut, căci am aflat ulterior, cealalt volum, romanul Îngerul a strigat este considerat o capodoperă care a întins un coronament de umbră peste o parte din nuvelistica autorului brăilean.

Un prim plus al cărţii : Cum se naşte fiinţa povestirii – în loc de prefaţă – rânduri în care autorul ni se înfăţişează direct, simplu şi atât de natural, cum poate nu l-au putut vedea mulţi din cei care l-au întâlnit în timpul vieţii.

Fănuş Neagu s-a născut în jud.Brăila, Grădiştea de Sus, pe 5 aprilie 1932 (deced 2011, Bucureşti). Copilăreşte în localitatea natală, frecventează studii în Iaşi, Bucureşti, Galaţi. Debutează în 1954 (revista Tânărul scriitor) cu proza Duşman cu lumea şi editorial în anul 1959 cu volumul Ningea în Bărăgan.

     Dincolo de nisipuri este al 3-lea volum de proză scurtă (apărut în 1962) dar şi numele uneia dintre povestiri. Acţiunea se petrece în vara anului 1964, iar prilejul cu care pătrundem în satul românesc din Bărăgan este seceta. Căldură sufocantă, lipsa apei şi ariditatea solului muscă nemilos din psihologia personajelor; ele acţionează disperat, patetic, într-o stare vecină cu halucinaţia sau nebunia.

Personal, m-a tulburat întreagă pânză, dar mai ales detaliul cu imaginea preotului,care,roş de foamete, rosteşte într-una, uitându-se la cer, de pe marginea şanţului, “Dumnezeule care dormi în pădurea de dafin.”

     Ningea în Bărăgan, nuvela care deschide volumul, tratează subiectele căsătoriilor aranjate, al relaţiilor dintre părinţi şi copii, dar şi dragostea. Vica şi Onică se plac, dar tatăl Chivu Căpălău a gândit altfel arborele familiei.

El vrea ca Babalete să o ia pe Vica şi pentru asta a adus-o “ de probă” o perioada în casă. Deosebit de spinos dintotdeauna, mai cu seamă în mediul rural, traiul fără căsătorie, onoarea, reputaţia. În plus,, asistăm la o reeditare a unor tradiţii care par de mult apuse: strigarea fetelor care greşesc  – Olelie – şi darea câinilor în jujău, ca să fie mai răi.

Peste frazele frumoase, coloritul meşteşugit, metaforele inedite, stilul F.N. include autentic, arhaic, magic, o simplitate şi profundă, şi puternică.

Personajele sale sunt pătimaşe, tradiţiile reeditate; nu e loc nicăieri de strâmbături fandosite, căci limbajul capătă adesea nuanţe pestriţe.

Câteodată logica devine un obiectiv greu de urmat, alteori e cu totul desfiinţată, lăsând locul miturilor şi fantasticului.

     Lişca –  una din ţigăncile frumoase, ademenitoare, ivită în povestile de  prin zona Bărăganului; leneveşte cât e ziua de lungă, munceşte ca o sclavă, dansează ca o zănatică, sau amăgeşte cu ghicitul sătenii. Deznădejdea însă nu iartă pe nimeni…

     Luna ca o limbă de câine zugrăveşte o poveste dramatică; un bărbat află primul vestea morţii a doi copii, între care şi fata iubitei sale; cu o sforţare colosală, luptându-se cu groaza, furia, neputinţa, decide să prelungească liniştea dinaintea dezastrului, ascunzându-i câteva ore tragica întâmplare. Cu precizia unui chirurg mânuind instrumente realiste, autorul înregistrează toate detaliile.

     Acasă e povestea unei bătrâne reîntoarse în satul şi casa lăsate în urmă, având ca ultimă dorinţă să moară în locul unde îşi trăise mare parte din viaţă. Subiectul este desigur, dezrădăcinarea, cu puternicele ei implicaţii psihologice.

Maria Custura – tinereţea abia pornită în a primi lecţiile vieţii – , Lebădă neagră – o povestire în care umorul, ( destul prezent în mai toată cartea) reuşeşte aici unul dintre numerele sale strălucite.

Multe de spus, în putin spaţiu. Citiţi! Citiţi Fănuş Neagu!

NOTĂ: 9 / 10

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.