Recenzie Două orfeline de Adolphe D’Ennery

de | oct. 5, 2014 | Beletristică, Recenzii cărți, Romantism

doua orfelineCartea scriitorului francez face parte din colecția romanelor celebre, dezvăluind o vibrantă poveste înțesată de tristețe, dragoste, răutate, ură, bucurie, aceasta fiind, poate, cea mai cunoscută carte semnată de Adolphe D’Ennery.

Totul începe cu rodul unei iubiri interzise,dintre fiica unui marchiz și un soldat de rând, mort pe câmpul de luptă. Acest dar era o fetiță pe care tânăra marchiză, promisă contelui de Linieres de către tatăl său, decide să o protejeze ascunzând-o în casa unor cunoscuți ai servitoarei sale de încredere, Marion.

Astfel, viitoarea contesă speră ca fiica ei pe care o numește Luiza să ducă o viață departe de intrigile nobilimii. Lucrurile se complică, însă, iar mică creatură este părăsită pe treptele catedralei Nôtre-Dame, în gerul năprasnic al iernii.

În paralel cu această poveste emoționantă, facem cunoștință cu Teresa și Michel Gerard, doi tineri îndrăgostiți care decid să se mute la Paris, dar care dau în curând de greutățile viații de zi cu zi, confruntându-se cu o situație financiară precară. Aceștia din urmă aveau, la rândul lor, o nou-născută pe nume Henrieta.

Dorind să îi găsească fetiței sale o familie cu o stare economică mai bună, Michel Gerard decide să o lase pe micuță Henrieta pe pragul unei case străine, dar o descoperă pe drăgălașa bebelușă Luiza. Aceasta era însoțită de monede de aur și un bilet pe care îi era scris numele.

Michel decide să îi aducă cele două fetițe Teresei și, având acum suficienți bani, să se mute la țara, lăsând în urmă străzile aglomerate ale Parisului.

De-a lungul anilor, cele două fetițe se transformă în femei frumoase, educate, pline de bunătate și inocență, tatăl lor moare, iar, din păcate, Luiza orbește inexplicabil. După moartea mult iubitei lor mame, cele două surori se hotărăsc să își încerce norocul la Paris, întâmpinând aceleași dificultăți financiare ca cele avute de părinții lor, și nu doar atât, dar Henrieta este răpită de către un tânăr nobil capricios și răsfățat, iar biată Luiza este păcălita de către o bătrână cerșetoare, care o obligă să ‘munceasca’ și să trăiască în condiții mizerabile.

Henrieta este salvată,totuși, de către cavalerul Roger de Vaudrey, nepotul Dianei, contesă de Linieres. Aceștia se îndrăgostesc unul de altul, dar iubirea lor este greșit înțeleasă, iar Roger este întemnițat, și Henrieta ajunge într-o închisoare pentru femei, urmând să fie trimisă în Orleans.

Luiza este,în cele din urmă, salvată din mâinile cerșetoarei de către Pierre, un tocilar care este fiul acelei bătrâne. Cei doi se îndrăgostesc pe nesimțite,dar destinul are câteva surprize rezervate pentru cei doi.

Deci,se vor regăsi vreodată Luiza și mama sa, contesa de Linieres? Acesta să fie sfrasitul poveștii de dragoste dintre Henrieta și Roger- unul tragic? Ce se întâmplă cu Pierre și Luiza? Încurcături ce par fără ieșire, situații neașteptate… toate într-o singură carte!

Titlu: DOUĂ ORFELINE
Autor: Adolphe D'Ennery
An apariție : 2013
Editura: ORIZONTURI
Nr. Pagini: 270
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 4238

Alte recenzii de la Adolphe D'Ennery:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anna O” de Matthew Blake
Recenzie „Anna O” de Matthew Blake

O lectură frumos promovată de Editura Trei a ajuns și pe rafturile cititorilor din România. Iubesc orice thriller inteligent scris și aparent, "Anna O" este fix cartea care îmi trebuie pentru a avea parte de adrenalină și suspans. Îmi place foarte mult atunci când...

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

0 0 votes
Article Rating
Denisa Mona a fost redactor Booknation.ro și a scris 47 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miss D

Am citit aceasta carte, este absolut minunata,desi stilul este asemanator cu al unui copil de clasa a cincea. Actiunea e plina de suspans, foarte bine conturata si la obiect.