Recenzie ”Drumul către libertate” de Yeonmi Park

de | sept. 27, 2017 | Recenzii cărți

Lumea, viețuind între libertate și dictatură, între zbor și ștreang, a fost martora nenumăratelor drame: flageluri abomniabile, masacre știute sau neștiute, procese regizate, dar, mai ales, absurdele ideologii politice ale unor minți dezaxate care au întins peste milioane de zbuciumate destine ghilotina asupririi.

”Drumul către libertate” este o carte care cuprinde cutremurătoarele trăiri ale refugiatei nor-coreene Yeonmi Park, cu pleiada avatarurilor îndurate într-un chenar în care libertatea era doar o iluzie vândută cetățenilor la un preț concret și extrem de costisitor: propriul suflet.

Cei care au trăit înainte de 1989, probabil că intuiesc care este calapodul povestirii, pentru că, până la un anumit punct, chiar și ei au trăit și au simțit cumplitele vremuri de bejanie ale neamului care a îngurgitat pe nemestecate falsele ideologii ale îndobitocirii.

dar, pentru cei tineri, cei care au gustat doar din fructul libertății, atât cât s-au priceput sau au putut, această carte este o pildă, un soi de avertisment pentru ceva ce nu trebuie să se mai întâmple vreodată. Prețul libertății, sfinte, serafice, mai ales prin prisma nenumăratelor victime care au fost înghițite de hămesitele pagini ale istoriei, trebuie conștientizat, simțit și respirat în fiecare clipă a existenței, ba chiar sanctificat de idealurile verosimile ale noilor generații.

În ciuda faptului că mărturiile tinerei nor-coreene Yeonmi Park au fost stilizate, din punct de vedere literar, de către oamenii din această branșă, totuși meritul sincerei extrovertiri îi aparține, pentru că juna asiatică a reușit la un moment dat să facă reala diferență între ” libertatea lor” și  ” Libertatea oamenilor liberi”, conștientizând, cu o uimire adolescentină, faptul că lucrurile prohibite de ideologiile nord-coreene chiar nu i-aufăcut rău.

Cartea nu are valențe de viitoare capodoperă, căci unitățile frazeologice întrebuințate în paginile sale nu uimește prin estetism și prin relatarea netrunchiată, fără a pica în tangajul truismelor sau a lamentabilelor puncte de vedere neverosimile.

Lectură plăcută!

Titlu: DRUMUL CĂTRE LIBERTATE
Autor: Yeonmi Park
An apariție : 2015
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 286
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1562

Alte recenzii de la Yeonmi Park:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments