Recenzie ”Eu voi fi ultima” de Nadia Murad

Titlu: Eu Voi Fi Ultima
Autor: Nadia Murad
,
Jenna Krajeski
An apariție : 2018
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 21.02.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Eu voi fi ultima” de Nadia Murad
Acordă o notă

Dincolo de lucrurile pe care le vedem la televizor sau le cititm prin presă, se întinde adevărata dramă a celor năpăstuiți de conflagrațiile mondiale stârnite de anumite pretexte religioase și de dorințele expansioniste ale anumitor dictaturi.

Cam despre asta, dar și despre multe alte lucruri este vorba în cartea ” Eu voi fi ultima”, mărturie document a tinerei Yazidite de origine irakiana Nadia Murad, apărută și la noi la Editura Polirom.

Cartea aceasta este un dezlănțuit strigăt al durerii și al deznădejdiei trăite apocaliptic sub devastatoarea dictatură instituită de ISIS cu un inimaginabil păienjeniș al atrocităților în care viața celor de altă religie decât cea musulmană nu valora nici măcar cât o ceapă degerată.

Într-un spațiu extrem de tulbure, cu interminabile războaie care au făcut milioane de victime, scriind istoria cu sângerândele litere ale suferinței, Dumnezeul unora nu corespunde cu Dumnezeul altora, iar cuvintele religiei sunt măsluite cu nerușinare în funcție de capriciile celor puternici care se folosesc de credință doar pentru a-și îndestula incomensurabilele orgolii, dar mai ales putredele instincte animalice.

Într-un război în care bărbații altor religii devin victime colaterale iar femeile devin sclave sexuale ale noii stăpâniri, orizontul speranței devine din ce în ce mai îngust, răsfirând cu indolență parfumul dezumanizării, în vreme ce ”spectatorii neutri”, cei scăpați ca prin urechile acului de abominabilele flageluri, nu văd și nu aud nimic, continuându-și trăirile ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Fără a căuta cu îndârjire vinovații înr-o cu totul altă parte, ci doar în ograda zdruncinatei patrii, deși poate că ar fi îndreptățită să privească și spre oscilatoria politică a vestului occidental, Nadia Murad își scrijelește suferințele inimaginabile ale umilințelor îndurerate cu ajutorul jurnalistei Jenna Krajeski, poate ca o eliberare a tuturor contondentelor morți multiple ale sufletului său, dar mai ales ca un necesar, ba chiar primordial semnal de alarmă care stârnește empatie în rândul celor care, înainte de a citi această carte, judecau totul doar din fața ecranului televizorului.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Nadia Murad.

O carte halucinată pe care vă sfătuiesc să nu o ratați.

Lectură plăcută!

 

 

Aspecte Pozitive:

Îmbinând inocența cu viitura umilinței, speranța cu ura, Nadia Murad, deopotrivă personaj și scriitor, se înalță ți coboară undeva între angelic și demoniac.

Aspecte Negative:

Imixtiunile jurnalistei Jenna Krajeski, care dă o alură de istoricism și descriptivism cartografiat frânge adeseori litaniile suferinței prin intemediul unei tentative de ferchezuire.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.