Recenzie “Fântânile tăcerii” de Ruta Sepetys

by | Apr 20, 2021 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA FÂNTÂNILE TĂCERII PE Cartepedia

Ruta face treabă foarte bună când vine vorba de ficțiune istorică. E dedicată, e implicată, sapă adânc și scoate toată mizeria dosită la suprafață. Nu se dezminte nici în Fântânile Tăcerii, o carte dureroasă despre dictatura ce și-a așternut mantia sărăciei și terorii timp de 36 de ani peste Spania, pagini de istorie scăldată în sânge.

Acțiunea se petrece la sfârșitul anilor ’50 când în Spania dictatura era deja instaurată de aproape două decenii. Rănile provocate de Războiul Civil sunt încă deschise, sărăcia domnește peste tot, oamenii trăiesc de azi pe mâine, dar preferă să muncească pentru a plăti chiria mormintelor părinților și să sufere de foame.

Cartierele mărginașe ale Madridului sunt pline de refugiați, sunt mizere, nu există apă curentă sau electricitate. Familii numeroase se înghesuie în colibe cu câte o cameră strângând cureaua la maximum în speranța că vor economisi suficienți bănuți pentru a se muta în locuințe mai salubre.

Dar nu nevoia e cea mai mare grijă a lor, ci frica. Trăiesc cu frica în sân în timp ce Garda Civilă, instrumentul terorii lui Franco, îi urmărește cu ochi de corbi. Abuzurile, bătăile, arestările, uciderile sunt fapte obișnuite. Ca să poți supraviețui trebuie să-ți ții gura închisă. Copiii republicanilor uciși resimt cel mai bine presiunea dictaturii. Cel mai greu de acceptat mi s-a părut statutul femeii în această organizare abuzivă bazată pe catolicism. Femeia nu are drepturi, doar responsabilități. Habotnicia este dusă atât de departe încât apariția în public a unei fete fără o însoțitoare îi poate aduce un permis galben, cunoscut și ca un fel de buletin de prostituție. Feminitatea și senzualitatea sunt păcate de moarte și de neiertat.

Estamos más guapas con la boca cerrada.

O familie de texani bogați, deținători ai unei companii petroliere, ajung în Spania având ca obiectiv încheierea unui parteneriat cu Franco. Mama este de origine spaniolă și, deși trăiește în Texas de foarte mulți ani, ține foarte mult la rădăcinile și etnia sa. Și-a învățat fiul, Daniel, limba, tradițiile, obiceiurile și a încercat -i insufle dragostea pentru țara sa natală. Daniel este singurul copil, iar tatăl își dorește preia la un moment dat conducerea companiei. Dar băiatul are alte planuri. Este pasionat de fotografie, s-a înscris într-o competiție al cărei mare premiu, odată câștigat, speră -i va asigura și susține studiile la jurnalism.

Contactul cu Spania este dur și îl răscolește. Îndrăgostindu-se de una dintre cameriste, Daniel i-a contact cu realitatea crudă și viața aspră ce se desfășoară dincolo de zidurile opulente ale hotelului. Înarmat cu aparatul de fotografiat și susținut de un jurnalist experimentat, încearcă surprindă cât mai mult din ororile și crimele ce au loc, sperând că, arătându-le lumii, va reuși schimbe ceva.

Ruta reușește surprindă sângele clocotitor, curajul și bucuria vieții ce caracterizează acest popor mândru. Ne poartă prin orfelinate conduse de călugărițe ce și-au pierdut umanitatea în căutarea divinității și absolutului, la dineuri opulente în care domnește superficialitatea și snobismul, în cartiere mărginașe unde cozile la fântâni sunt omniprezente, la coride sătești unde sângele culoare vieții și le reamintește oamenilor încă sunt vii.

N-am empatizat din păcate cu personajele principale. Povestea a fost mult prea romantică pentru gustul meu și coincidența prea mare. Am fost încântată inițial de unul dintre personajele secundare, Purification, care dădea semne de schimbare și maturizare și am sperat ca destinul ei fie altul, dar am fost dezamăgită la final, deși probabil era singura variantă de bun-simț și rezonabilă. Cu toate acestea, am avut două personaje preferate. Rafa și Fuga, doi băieți orfani, care în ciuda abuzurilor și greutăților, luptă pentru ceilalți. Fii de republicani, oameni ce s-au împotrivit restricțiilor și au fost uciși pentru nu și-au trădat convingerile, orfani ce au simțit cruzimea sistemului, refugiați ce se ascund la marginea Madridului și muncesc până la epuizare pe nimic pentru a-și susține familiile, dar care nu renunță la visuri. Luptă pentru un vis prin care -i ajute pe alții, convinși riscul propriei vieți nu e nimic dacă reușesc aducă puțină alinare în această mare de durere în care s-au născut. Doi băieți cărora viața le aruncă un amalgam de sentimente contradictorii: speranță, frică, furie; doi băieți care în ciuda secretelor și durerii nu renunță la vise. Copii care în ciuda încercărilor dictaturii de a-i dezumaniza, de a-i rupe de familiile lor, luptă pentru fiecare zâmbet al celor dragi și pentru fiecare clipă de fericire deoarece doar speranța îi mai ține pe linia de plutire. Fuga a lăsat frica în urmă deoarece realizează a ajuns într-un moment în care nu mai are nimic de pierdut. Pentru el, trecutul și tot ceea ce a trăit nu mai e motiv de frică, ci îl inspiră și îi dă curaj. Nu-și cere scuze pentru visurile părinților, nu mai face compromisuri. E prea târziu și și-a atins limita.

Unii sunt disperați uite, alții sunt disperați și amintească, dar tăcerea fiecăruia spune o poveste și doar adevărul poate rupe lanțurile fricii și persecuțiilor.

Tăcerea este singura speranță într-o țară guvernată de frică, dar Ruta alege altă cale și după zeci de ani de tăcere și zeci de mii de copii dispăruți e timpul să pună cărțile pe masă ca întreaga lume să afle despre aceste văduviri ale părinților naturali și vânzările copiilor către familii ale căror opinii și convingeri politice susțin sistemul. O carte despre represiune, fascism și rezistență umană.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA FÂNTÂNILE TĂCERII PE Cartepedia

Titlu: Fântânile Tăcerii
Autor: Ruta Sepetys
An apariție : 2020
Editura: EPICA
Nr. Pagini: 560
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 20.04.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sufocare” de George Arion

Recenzie “Sufocare” de George Arion

Sunt foarte interesante ideea și spațiul pe care George Arion ni le propune ca ambient pentru desfășurarea cărții sale. Barintown nu este un oraș pe care îl poți localiza pe harta, dar asta nu înseamnă că nu poate fi real. Și din moment ce autorul își scrie toate...

Recenzie „Acolo, chiar acolo” de Tommy Orange

Recenzie „Acolo, chiar acolo” de Tommy Orange

Chiar dacă suntem generația Google, cea care în câteva secunde poate afla orice despre oricine, puțini dintre noi suntem cunoscători adevărați sau curioși să aflăm detaliile despre istoria unei societăți oarecum închise în fața lumii, protejați de stat în rezervații....

5 2 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 846 zile și a scris până acum 191 articole. Se află pe poziția 4 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments