Recenzie: “Femeia și cătușele ei” de Sarina Cassvan

by | Nov 1, 2019 | Beletristică, Dragoste, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FEMEIA ȘI CĂTUȘELE EI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Femeia și cătușele ei” de Sarina Cassvan este o carte de dragoste de la Editura Marianne. Romanul a fost publicat inițial de către autoarea română în anul 1946. Dar pentru că la acea vreme a fost considerat prea îndrăzneț și erotic, nu a mai văzut tiparul decât în anul 1992. Sub forma ediției de față.

Sarina Cassvan a fost o scriitoare și traducătoare română ce a trăit mult în Franța. Prima ei carte s-a numit „Crezul ocnașului” și a fost scrisă de ea la vârsta de 40 de ani. Însă, în afara prozelor scurte și pieselor de teatru, scriitoarea a dat naștere multor povestiri pentru copii. Și deși numele ei sună a pseudonim, nu este unul inventat, ci este doar adaptat. Adevăratul său nume fiind Sara Cassvan.

Peste cartea “Femeia și cătușele ei” am dat în biblioteca mamei, cu ediții vechi și cărți de care astăzi nu prea auzi vorbindu-se

Romanul este unul de dragoste. Dar vorbim de o dragoste încurcată, cu un final nu prea fericit. Proza a fost considerată erotică la vremea ei.  Dar nu vei întâlni pasaje la fel de îndrăznețe precum vei întâlni în romanele erotice din prezent. Erotismul aici este regăsit în scrisorile pline de lirism pe care le primește personajul principal de la unul dintre admiratori.

De altfel cartea urmărește viața amoroasă a unei actrițe frumoase și de succes. Aceasta are parte de mai multe idile și căsătorii nereușite. Am putea spune că este eterna poveste a vedetelor de cinema din toate timpurile. Mai multe căsătorii, admiratori la toți pasul, dar și gelozii, drame și prieteni falși. Exact peste aceste lucruri vei da citind romanul “Femeia și cătușele ei” de Sarina Cassvan.

Totuși, în prim plan o avem pe Dina, actrița cu ochi verzi seducători, și pe Lulu, junele care se îndrăgostește de ea, dar care urmărește cu totul altceva de fapt. Diferența de vârstă dintre cei doi e enormă. Statutul social este o prăpastie care îi desparte și avutul în aceeași măsură. Dar deși sceptică la început, deoarece femeia a mai trait o poveste de dragoste asemănătoare în trecut, Dina se va atașa de Lulu și de grija pe care acesta i-o poartă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Sarina Cassvan

Cu toate acestea, relația lor este presărată cu minciuni multe, gelozii, certuri și despărțiri. Nici nu știm exact dacă este vorba de iubire între ei. Sau despre plăcerea de a avea pe cineva alături și de a fi așteptat acasă cu brațele deschise, atunci când ești sătul de toate.

Multe sunt schimbările de rol în romanul “Femeia și cătușele ei”

Când femeia pune piciorul în prag și îl cocoloșește pe tânărul ei protejat și amant, ajutându-l în carieră. Când este invers, și el se ajunge ridicându-se deasupra ei datorită noului statut căpătat și încrederii tot mai mari în propria persoană.

Nu mi-a plăcut felul în care s-a lăsat călcată în picioare Dina și nici trecutul cu vederea și iertatul lui Lulu pentru desele lui abateri și minciuni. Dar până la urmă cartea ne pune în față cu cele mai intime gânduri și stări proprii. Este o poveste realistă ce trebuie acceptată așa cum e, deoarece așa este și în viață.

🔥 CARTEA FEMEIA ȘI CĂTUȘELE EI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Femeia și Cătușele Ei
Autor: Sarina Cassvan
An apariție : 1992
Editura: MARIANNE
Nr. Pagini: 219
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 1.11.2019
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 667 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments