Recenzie “Fight Club 2. Gambitul seninătății” de Chuck Palaniuk

by | Oct 18, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA FIGHT CLUB 2. GAMBITUL SENINĂTĂȚII PE Carti de suflet

Fight Club 2. Gambitul seninătății reprezintă continuarea romanului cult din 1996 scris de Chuck Palahniuk.

Spre deosebire de cartea fenomen din anii ‘90, continuarea a apărut în formă de roman grafic, în 2015, anul aceasta fiind tradusă și la noi.

Un sequel cu renume

Trebuie să recunosc că nu am citit cartea din 1996, dar mi-a plăcut la nebunie filmul lansat în 1999, cu Edward Norton și Brad Pitt în rolurile principale. Chimia dintre cei doi a fost irezistibilă, cât și ciudățenia firului narativ.

Revenind la cartea noastră, Fight Club 2 continuă evenimentele primului roman, la 10 ani depărtare, avându-l ca personaj principal tot pe naratorul chinuit de cea de-a doua personalitate, Tyler Durden.

Sebastian și viața anostă de adult cu responsabilități

Însă, acum naratorului i se dă un nume, Sebastian, care trăiește o viață monotonă de familie, alături de Marla și băiatul lor.

Aflat pe medicație intensă, Sebastian a reușit să trăiască o viață cât de cât normală în ultimii ani, cu toate că nu poate nega absența adrenalinei și a exaltării oferite de alter ego-ul său.

Tot în aceeași oală anostă se află și Marla, care de ceva timp îi înlocuiește pastilele tari cu tablete de tuse sau răceală. Astfel că Tyler își face din nou apariția, fiind mai determinat ca niciodată să purifice lumea.

O aniversare cu scântei

Fight Club 2 debutează cu aniversarea căsătoriei celor doi soți, care este intenționat uitată de Marla și repugnant amintită de Sebastian.

Marla, însă, are alte planuri. Se duce la o întâlnire a copiilor diagnosticați cu boala Progeria ce accelerează dramatic îmbătrânirea celulelor. Astfel că un copil de 10 ani arată și se simte ca un bătrânel de 70 de ani, durata de viață fiind foarte scăzută.

Printre mărturiile emoționante ale copiilor, Marla își varsă nervii și amarul în legătură cu căsnicia fadă, din care vrea cu orice dinadins să iasă.

Sebastian o găsește la această întâlnire, unde află de substituirea pastilelor. Se pare că Marla făcea acest lucru din dorința aprigă de a se culca cu Tyler pentru a-și dinamiza stilul de viață.

Tyler Durden rămâne capul răutăților

Nu doar Marla este influențată de Tyler, băiatul celor doi, comunicând tot mereu cu nebunaticul alter ego. Acesta se pare că l-a învățat pe micuț cum să fabrice o bombă, ce rezultă în incendierea casei familiale.

Inițial, Sebastian și Marla cred că băiatul lor a pierit în foc, dar se pare că a fost luat de Tyler și ascuns într-un loc știut doar de el.

Un roman grafic colorat și plin de viață

Așadar, romanul promite o intrigă antrenantă, plină de adrenalină și momente la limită.

Ceea ce face această carte atractivă sunt grafica, de care s-a ocupat Cameron Stewart și cromatica plină de viață.

Coperta este și ea una neobișnuită, realizată de David Mack, care a realizat și ilustrațiile paginilor de început.

Dave Stewart este răspunzător pentru cromatica expresivă, culorile tari și vii aducând un plus de vitalitate textului repezit.

Un haos captivant

Fight Club 2 reușește să-i dea cititorului o experiență incitantă, cu personaje recurente conturate după modelul societății de astăzi, o intrigă ce îi face cinste cinismului lui Tyler Durden, toate puse în evidență de vigoarea tiparului de comic-book.

Peste tot domnește haosul, atât în lumea de afară, cât mai ales în mintea lui Sebastian, care ia naștere datorită imaginației lui Palahniuk.

Un aspect ce face acest roman grafic să fie și mai atractiv este bariera celui de-al patrulea zid, trecută de scriitor într-o manieră comică, demnă de umorul negru.

Fight Club 2. Gambitul seninătății este o lectură incisivă, dar și umoristică, presărată cu multe scene intense, pe care eu o recomand atât fanilor romanului din 1996, cât și celor ce vor să descopere universul bulversant și haotic al lui Palahniuk.

Cartea se gaseste pe site-ul Carti de suflet.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA FIGHT CLUB 2. GAMBITUL SENINĂTĂȚII PE Carti de suflet

Titlu: Fight Club 2. Gambitul Seninătății
Autor: Chuck Palaniuk
An apariție : 2020
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 280
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 18.10.2020
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Nicolae Iorga afirma că “Un popor care nu-și cunoaşte istoria este ca un copil care nu-și cunoaşte părinţii!”.  Pe acest principiu, autorul, din dorința de a informa opinia publică română asupra Genocidului din 1915, subiect încă prea puțin cunoscut populației din...

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Bună, dragi cititori! Vă îmbrățișez cu aroma de ceai de toamnă și vă invit să descoperim o lume magică împreună. Astăzi este mai mult pentru cei care au în casă sau cunosc un princhindel căruia i-ar putea dărui o carte încântătoare. Romanul Meșterul ceasornicar se...

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Ce mai faceți?! Mi-a fost de dor de voi. Am citit mult zilele acestea și am fost dornică să vă împărtășesc ce am mai descoperit prin lumea cărților. Culorile anotimpului mi-au adus, cu iz de toamnă, cartea Magia punctelor scrisă de Ștefania Tudorache.  Volumul...

Ioana este redactor Booknation.ro de 475 zile și a scris până acum 39 articole. Se află pe poziția 29 din 151 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ioana aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments