Recenzie ”Gastarbeiter” de Mihai Buzea

by | Oct 4, 2017 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA GASTARBEITER ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Lumea nevăzută a românilor plecați la muncă dincolo de hotarele țării este redată de jurnalistul Mihai Buzea într-un stil ”cațavencist”, îmbinând problemele reale de adaptare cu un umor irezistibil, pertinent și insinuant, un umor care nu îndrăznește să ascundă gunoiul sub preșul de la intrare, ba dimpotrivă, îl așează sub lupa introspecției verosimile.

Romanul ”Gastarbeiter” are un vădit stil gazetăresc, pigmentat pe alocuri cu o expresivitate care frizează ușor stilul literar prin intermediul onestei extrovertiri a unor trăiri situate undeva între hilar și mercantilism.

Cărți de acest gen s-au mai scris. Unele cu un real succes, altele pur și simplu s-au înecat în vitriolul unui lamentabil fiasco. Atunci ce are în plus această carte față de tot ceea ce s-a scris până acum despre acest subiect?

În primul rând ceea de o deosebește de celelalte este modalitatea abordării acestui subiect extrem de sensibil care a schimbat din temelii anumite destine, uneori într-un mod nefericit.

” Gastarbeiter” este spumos, precum șampania preludiului, dar și a postludiului, având totuși pișcăcioasa tentație a condimentării cu expresivitatea aglutinantă rezultată din frământarea aluatului de seriozitate și neseriozitate a personajelor, mai mereu în funcție de nivelul de educație, dar, mai ales, în funcție de palierul comprehensibilității la care respectivul homo sapiens a acces.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mihai Buzea

Cosmopolitismul personajelor, prinse între adaptare și inadaptare, între vise și simple trăiri, își picură în romanul  jurnalistului Mihai Buzea cavalcada precarelor trăiri care ne poartă prin Londra, Aix-en-Provence, Hawai și Buhuși, ca într-un încăpățânat joc de puzzle cu nuanțe de preempțiune cârpită cu amiciții și trădări, luptă oclusivă și spinoase renunțări, totul făcând parte din incintantul spectacol al vieții, dus în infinite ritmuri între vecernia și utrenia conjugărilor știrbe.

Din punctul meu de vedere, dincolo de cursivitatea poveștii, care asigură o citire rapidă a celor peste cinci sute de pagini, ” Gastarbeiter” este o carte serioasă, cu sensuri absconse, cu diverse nuanțări ale anumitor carențe repansate de mântuială de habarnamismul societății. O carte care chiar mi-a plăcut, reușind să-mi stârnească anumite amintiri din perioada în care chiar și eu am fost plecat la muncă în străinătate.

Lectură plăcută!

 

🔥 CARTEA GASTARBEITER ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Gastarbeiter
Autor: Mihai Buzea
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 536
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 4.10.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Stilul care îmbină gazetăria cu literatura naște o carte interesantă.

Aspecte Negative:

Sunt unele pasaje în carte în care ai impresia că autorul pur și simplu se învârte într-un giratoriu.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Titlu: A doua șansă Titlu-original: Again, but Better Autor: Christine Riccio Editura: Leda Edge An apariție: 2019 Număr de pagini: 496 Despre autor: Christine Riccio este o vlogăriță celebră care deține canalul de Youtube polandbananasBOOKS. ”A doua șansă” este...

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1944 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments