Recenzie „#good vibes with Mai mult ca Perfectul” de DAL Aivi

de | oct. 11, 2019 | Recenzii cărți

La început, când i-am văzut titlul am crezut că este o carte motivațională, apoi citind, mi-am dat seama că este un fel de hartă de trecut prin viață pentru un copil care este în proces de descoperire a Planetei. J

Cartea are 27 de capitol sau povestioare, intitulate după situația pe care o prezintă: “Să vă explic cum stă treaba cu relațiile” (pag. 35), Despre importanța animalului de companie (pag. 79) sau Don`t worry, be happy – plec în tabără!

De la început până la sfârșit este prezentată viața unui adolescent cu întâmplări, peripeții, supărări sau evenimente fericite. Din felul în care el reacționează la ele putem înțelege felul în care percep tinerii, în ziua de astăzi viața și ce impact au acțiunile celor din jur asupra lor.

“Cu manualele a fost un dezastru la începutul anului. Doar ăla de sport era nou. Celelalte, ca de obicei, rupte, pătate, mâzgălite, o frază nu deslușeai până la capăt. Așa că fiecare încerca să fure de la colegu’ unul mai frumos, mai bun, mai neerupt. La mine au ajuns cele mai proaste, până și cel de mate era ferfeniță.  M-am uitat repede stânga-dreapta, încercând să șutesc altele, dar toți țineau strâns de ale lor, nu-mi puteam însuși nimic. M-am resemnat că o să-mi petrec tot anul cu ele.” (pag. 19)

Chiar dacă este adresată copiilor, cred că poate fi o lectură de calitate și pentru adulți.

Felul umoristic în care sunt prezentate diferite situații din realitate îți mențin vie atenția și te fac să empatizezi cu personajul în care este imposibil să nu te regăsești, măcar în una întâmplările din viața lui.

 “Mai târziu, am găsit în fața blocului un pui de pisică. Era orfan, murdar și tremura de frig. L-am luat sus.

 Sufrageria a început să miroasă a pisică. Cu ocazia asta, mama a descoperit că mirosul de pisică plouată îi provoacă un rău și mai mare decât cel de pește.” (pag. 80)

Astăzi, când este tot mai greu să îi convingem pe copii să citească, povestioarele acestea pot stârni ușor interesul. E de ajuns să citești primul capitol, ca să îți dorești apoi să afli tot mai mult despre personaj.

Limbajul este unul clar, iar acțiunea este prezentată într-un mod ușor de urmărit. Modul de expunere  predominant este narațiunea, îmbinată fin cu dialogul.

„Eram opt olimpici în gară, cinci băieți și trei fete.  Râdeam și tremuram în același timp de emoție.

 Toți speram să ne întoarcem cu un premiu acasă.  Profu’ de mate ne însoțea. Până să urcăm în tren, iar s-a legat de freza mea.  Ca să scap de gura lui, am dat două ture cu scările rulante. Cu ocazia asta am descoperit că am frică de înălțime. La coborâre, m-am intersectat cu trei câini. Doi au fugit când m-au văzut, unul s-a luat după mine. Părea turbat, îi curgeau balele. Dar Radu, din a zecea, a zis că și lui taică-său îi curg balele în somn și sigur nu e turbat. Câinele avea o blană impresionantă, plină de scaieți. Semăna cu o oaie.” (pag. 96)

Este o carte care ar trebui să existe în fiecare bibliotecă personală. Pentru copii este ca un ghid de comportament în societate, iar pentru adulți este ca o tolbă de nostalgie din perioada copilăriei, adolescenței.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE edituraparalela45

Titlu: #GOOD VIBES WITH MAI MULT CA PERFECTUL
Autor: DAL Aivi
An apariție : 2019
Editura: PARALELA 45
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 803

Alte recenzii de la DAL Aivi:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Emanuela Istrate a fost redactor Booknation.ro și a scris 799 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments