ACUM GĂSEȘTI GRAFFITI PE:

Povești în imagini. Pentru o persoană vizuală cum sunt eu, nici nu se putea mai bine.

Îmi iau o cană de cacao cu lapte călduț, câțiva biscuiți cu semințe, ochelarii roșii și încep să explorez curioasă plimbarea printre zidurile artistice care spun povești între paginile cărții.

Mă întâmpină o explozie de culoare pe chipul unei femei cu o înfățișare înflorită în frumusețe.
Minunat. Voi petrece câteva ore cu sufletul scăldat în arta stradală prin ochii autorului Cristi Nedelcu.
Răsfoiesc apoi paginile cărții cu o privire curioasă asupra misterului care așteaptă să fie deslușit și observ că urmează mai multe povești născute din talentul artistic exprimat prin orașul care e ca “ un palimpsest în care locuitorii suprapun povești fără să își dea seama.”

Istorisirea Hoața de povești, inspirată din propoziția “Adevărul nu mulți și-l pot permite” așternută pe un zid alb, este prima din cele 12 povești și rămâne până la final cea mai profund marcată în sufletul meu.

Am întâlnit aici o tânără pasionată de viețile prostituatelor care descoperă o poveste de dragoste cu început romantic, dar cu final dramatic, prin intermediul unor scrisori. Doi tineri se îndrăgostesc, petrec multe seri împreună, în care el îi împărtășește visul lui de a deveni avocat de succes, iar ea îl privește cu admirație. După o perioadă rămâne însărcinată, iar el nu vrea să își recunoască copilul. Pleacă într-un oraș mare să își împlinească visul. Ea este nevoită să părăsească locul natal pentru a nu fi batjocorită și ajunge să lucreze la un bordel. În câțiva ani, el ajunge avocat de succes, iar ea va lucra într-un bordel lângă Palatul de Justiție unde el venea adesea cu activitatea lui. Chiar și după suferința pe care i-a provocat-o, ea încă îl privea cu iubire și zilnic îl admira pe geam.

M-a marcat iubirea care dăinuie chiar și după senzația de abandon, trădare și suferință.
Apoi m-am mai îndulcit puțin cu biscuiți și cacao și am continuat plimbarea printre cuvintele aranjate atent cât să transmit emoție prin firul narativ.

O cafea uitată pe o bancă albastră înghețată dă nașterii poveștii Amintirea unei neîntâmplări.
Călătoresc în continuare cu interesul aprins și ajung la un titlul care îmi stârnește un zâmbet cu gândul la biscuiții mei cu zahăr: Ce-i interzis e palpitant!. Confirm! ☺

Adulmec aici o poveste de dragoste diferită, în care naratoare îmi deschide ușa spre relația ei de dragoste cu Mișa.
“Relația mea cu Mișa fusese furtunoasă cu clipe de tandrețe și izbucniri de ură, cu momente de pasiune maximă și altele de disperare, cu râsete și lacrimi peste toate astea, cu o teamă permanentă care îmi sălășluia în suflet și care însoțea mereu fiorul pe care ea mi-l trezea doar când mă lua de mână.” (pag. 52)

Modul de scriere este plăcut, aerisit, cu o senzație de libertate printre idei. M-am simțit ca la o discuție la gura șemineului, în care printre culorile flăcărilor care dau căldură îmi imaginam toate istorisirile.
Cea mai motivantă dintre cele 12 a apărut la pagina 83 Destroy what destroys you.

“Ești o persoană care caută contactul social, dar nu te atașezi ușor de oameni și nu te cramponezi de relații. E o ușoară ambivalență, în sensul că nu ai mari așteptări de la ceilalți și te aștepți să fii dezamăgit, totuși cauți să obții satisfacție și plăcere din relațiile cu mai multe persoane. Atitudinea ta este resemnată sau pesimistă cu privire la oameni, și de aceea, dacă nevoile nu îți sunt satisfăcute, încerci să le obții de la altcineva, prin alte relații și contacte.” (pag. 90)

După lecturarea ei am rămas câteva minute în introspecție, reflectând la mine și la faptul că nu mi-am mai făcut de mult timp ordine în viața. Poate ar fi cazul să încep. ☺

Până atunci vă împărtășesc că această carte a fost ca un desert inspirat din mai multe culturi. O carte cu 12 povești care ascund în spatele lor emoțiile, trăirile, experiențele unor oameni care au avut curajul să se exprime liber. Iar aceste emoții au fost conturate și reinventate atât de plăcut de autorul Cristi Nedelcu.

Mulțumesc pentru oportunitatea de a gusta din aromele acestor povești!

Titlu: Graffiti
Autor: Cristi Nedelcu
An apariție : 2020
Editura: HEYDAY BOOKS
Nr. Pagini: 129
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 1.04.2020
Nota recenzorului: 8/10

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1235 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate