Recenzie ”Insula lui Arturo” de Elsa Morante

de | iul. 13, 2022 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA INSULA LUI ARTURO ARE REDUCERE PE:

Insula lui Arturo este unul dintre cele mai iubite romane italiene și a fost publicat pentru prima data în 1957. A beneficiat de o ecranizare de excepție în regia lui Damiano Damiani, cu Vanni de Maigret, Key Meersman și Reginald Kernan în rolurile principale. Farmecul romanului stă în pitorescul peisajului, o insulă din sudul Italiei, dar și în caracterul personajelor principale și drumul acestora către maturizare.

Arturo este adolescent. Este orfan de mamă și trăiește de când s-a născut pe insula Procida, situată în apropierea golfului Napoli. Existența lui este solitară: nu și-a cunoscut mama iar tatăl este un aventurier care revine pe insulă doar pentru puțin timp între două călătorii. Arturo nu are prieteni, își petrece timpul explorând insula și citind. Așteaptă întotdeauna cu nerăbdare întoarcerea tatălui pe care îl idolatrizează cu toate că acesta este un bărbat ursuz, aspru, care nu manifestă niciun fel de afecțiune față de copil. Viața lui este monotonă și visează doar la ziua când va fi suficient de mare pentru a-și putea însoți tatăl în peregrinările sale.

La un moment dat, tatăl, Wilhelm, în ciuda mitului că nicio prezență feminină nu a fost vreodată tolerată de casă, o aduce și instalează aici pe proaspăta sa soție, o fată foarte tânără de condiție umilă, dar de o frumusețe ieșită din comun. Diferența de vârstă dintre Arturo și mama vitregă este de numai doi ani. Nunziata nu primește un tratament diferit din partea lui Wilhelm față de Arturo. De fapt, în marea majoritate a timpului, fata este îngrozită de noul ei soț. Dar Wilhelm nu întârzie prea mult pe insulă chiar dacă află că tânăra sa soție este deja însărcinată. Cei doi adolescenți, Arturo și Nunziata, sunt abandonați pe insulă și obligați să conviețuiască în aceeași casă singuri.

În ciuda disprețului cu care a privit-o inițial pe noua lui mamă vitregă, Arturo sfârșește prin a se îndrăgosti de ea; sentimentul este reciproc, existând o mare atracție între cei doi, dar Nunziata, catolică și hotărâtă să rămână o soție fidelă, îi respinge tentativele de apropiere, preferând să sufere în tăcere. Deși incultă, micuța mamă vitregă este foarte curajoasă și hotărâtă să-și păstreze convingerile religioase neîntinate. Apariția bebelușului îi trezește lui Arturo sentimente contradictorii: gelozie, dar și dragoste frățească. Frustrat că nu mai are parte de atenția mamei, Arturo are izbucniri violente și din cauza resentimentelor se vede nevoit să-și găsească noi pasiuni și să-și facă noi prieteni, preferând să petreacă din ce în ce mai mult timp în afara casei.

Este foarte interesant de urmărit zbuciumul și lupta lui Arturo cu pasiunea pe care o simte față de soția tatălui său, frustarea de a fi respins. Sentimentele pe care le- a avut toată viața pentru tatăl său, admirația și dragostea necondiționată, încep să se clatine când tatăl, revenit acasă, îi apare ca un om sfârșit, interesat doar de situația unuia dintre deținuții din închisoarea situată pe insulă. Povestea este spusă din perspectiva lui Arturo, dar nu avem acces la toate gândurile și trăirile lui, primim doar fragmente și până la finalul cărții nu reușim să-l cunoaștem în profunzime, cum de altfel se întâmplă cu toate personajele din carte. Locațiile sunt foarte importante în această poveste și au rol aproape de personaj: casa și blestemul ei, închisoarea și misterele ei, insula și frumusețea ei sălbatică.

O poveste de dragoste imposibilă și maturizarea rapidă a unui tânăr ca urmare a apariției unei femei în viața lui parcurgând rapid o multitudine de emoții și trăiri: abandon, frustrare, ură și violență.

Ți-a plăcut recenzia cărții INSULA LUI ARTURO?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Elsa Morante

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA INSULA LUI ARTURO CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Insula Lui Arturo
Autor: Elsa Morante
Traducător: Gabriela Lungu
An apariție : 2022
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 472
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 7.5 / 10
Vizualizari recenzie: 8088

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1306 zile și a scris până acum 427 articole. Se află pe poziția 3 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments