Recenzie: „Intimidare” de Penelope Douglas

de | iun. 8, 2019 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA INTIMIDARE ARE REDUCERE PE:


– Crezi că felul în care se poartă cu mine este un preludiu? aproape că ţipam la ea. Ce să spun. A fost preludiu când, în anul întâi de liceu, a spus unei şcoli întregi că sufăr de sindromul colonului iritabil şi toată lumea scotea sunete pârţâitoare când treceam pe coridor.


Cartea Intimidare de Penelope Douglas este o mai mult o lecţie de viaţă şi un sfat în acelaşi timp pentru cei care sunt atacaţi fără motiv. Problemele cu care se confruntă un adolescent în anii de liceu sunt reale, marea majoritate am trecut pe acolo. Glume proaste, tachinări, șușoteli pe la spate și răutăți gratuite. Da, cam asta e adolesența.

Până la punctul în care ești luat peste picior de un tânăr care te place, dar nu are curajul să recunoască ca să pară bad boy în fața tovarășilor săi, și îți face existența un calvar. Timp în care tu trebuie să te confrunți cu rușinea, cu lacrimile, dar și cu fluturii în stomac demni de prima dragoste necoaptă.

Îmi place Penelope Douglas. Cărțile ei mă teleportează în anii copilăriei unde am simțit toate aceste emoții, unde am râs, am plâns, m-am simțit neputincioasă în fața provocărilor, dar am învățat și lecții importante pentru viitorul meu. Batjocura la adresa celorlalți vine din frustrare, din propriile slăbiciuni pe care nu știi să le gestionezi, și este valabilă la orice vârstă, nu doar la adolescenți, deși vârsta crudă poate fi totuși o scuză.

Tate este o fată frumoasă și blândă, orfană de mamă, crescută doar de tată și pe alocuri de bunică. După moartea mamei sale, Tate înfruntă prima oară durerea, aceasta secându-i inima de lacrimi și lăsând un gol nemărginit în sufletul ei de adolescentă. În momentul în care vecinul  Jared intră în viața ei, Tate se simte mai puțin singură și reușește să suporte mai ușor pierderea suferită. Între ei se leagă o prietenie, devenind de nedespărțit și trăind o poveste frumoasă, bazată pe sentimente sincere și reale. Dragostea își face loc în inimile lor, dar sunt prea tineri și necopți ca să recunoască acea avalanșă de senzații care îi invadează.

Când Jared pleacă pentru o perioadă la tatăl său, pe care nu-l mai văzuse de mai bine de zece ani, acesta se întoarce transformat, de parcă un monstru îi ia locul. Toată ura pe care Jared o accesează într-un timp foarte scurt, o aruncă din neputință asupra singurei persoane autentice din viața lui. Caută răzbunare pentru toată durerea din el și deși o iubește pe Tate, o transformă în ținta lui fără milă. Slăbiciunea și totodată gelozia pentru fosta cea mai bună prietenă a sa îl poartă pe un tărâm periculos, unde dragostea și ura stau față în față.

Tate nu reușește să înțeleagă schimbarea, îi este imposibil. Totul era bine între ei doi, până nu a mai fost. Înainte de a petrece un an departe de casă, participă timidă la o ultimă petrecere, unde știe că o așteaptă nenumeroase jigniri și lacrimi. Cu toate acestea, pentru prima oară îi înfruntă eroic pe Jared și prietenul său Madoc, în încercarea lor de a o umili în văzul tuturor.


Nu-mi va lua şi ultimul an de liceu, mi-am promis. Înlăturând lacrimile cu un clipit, mi-am domolit respiraţia. Supravieţuirea este cea mai bună răzbunare, ar spune mama mea.


Timp de un an de zile, Jared reușește să-și facă suficiente probleme cât să îl urmărească o lungă perioadă de timp, în timp ce Tate are parte de o perioadă liniștită și reușește să se reîntoarcă mai puternică și mai sigură pe ea ca oricând. Jocul începe. Dacă până atunci Tate era feriga slabă, mai nou aceasta dă dovadă de tărie de caracter și determinare în a-și lua viața în propriile mâini, rezistând eroic atacurilor colegilor ei de școală.

Tate începe să lupte și ea murdar, scoțând la înaintare propriile arme ale lui Jared: violența, jignirile și umilința. Pentru a se elibera de noua parte urâtă din ea, decide să țină un monolog în fața clasei, în care, privindu-l în ochi pe Jared, îi transmite toată durerea acumulată de-a lungul timpului. Acest mesaj sincer și direct are un efect puternic asupra băiatului, căzând în propria lui plasă și dezghețând ușor țurțurii care îi acaparaseră inima.


– Eşti un rahat cu ochi lamentabil, Jared. Bănuiesc, însă, că şi eu aş fi la fel de lamentabilă, dacă m-ar fi urât părinţii. Tatăl tău te-a părăsit, iar mama ta te evită. Dar cine ar putea să-i învinovăţească, nu-i aşa?


Granița dintre dragoste și ură nu este chiar atât de subțire pe cât ne-am dori în momentul în care suntem răniți, deși am vrea să credem asta. Nu este ușor să schimbi sentimentele de la un moment la altul, cum ai schimba programele la TV. Este mai mult de atât. Dragostea este adânc înrădăcinată în suflet și oricât de mult ai dori să urăști apăsând pe un buton, nu reușești decât să te minți singur. Soluția provizorie ar putea fi indiferența, pentru că aceasta doare mai tare. 

Ura nu este o soluție, deoarece sentimentele de iubire rămân tot acolo, nu face altceva decât să le mascheze și să ne facă mai vulnerabili. Indiferența însă, are puteri nebănuite de a răni și de a debusola complet. Este o absență dezolantă, care nu arată și nu exprimă nimic, o expresie melancolică de a ascunde tristețea și durerea, dar are efect puternic asupra celorlalți. Când primești atenție și iubire din partea cuiva și răspunzi cu indiferență, porți asupra ta o armă capabilă să distrugă. Nu este nici foc, nici dezlănțuire, nici dăruire. 


Nu vreau să mai fac un pas în lumea aceasta fără să te am pe tine alături.


Intimidare ne învață despre puterea de a ierta și a merge mai departe, de a trece peste trecut și a înfrunta viitorul cu capul sus. Dar mai presus de toate, este o poveste de dragoste în care ni se evidențiază puterea de vindecare. Căci oricâte probleme ar fi de înfruntat, singurul sentiment care depășește toate obstacolele și dăinuiește veșnic este doar iubirea. Nu ai cum să-i reziști, oricât ai încerca; este indestructibil și are puterea de a trece peste orice.

Ți-a plăcut recenzia cărții INTIMIDARE?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Penelope Douglas

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA INTIMIDARE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Intimidare
Autor: Penelope Douglas
An apariție : 2014
Editura: EPICA
Nr. Pagini: 367
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Publicată la 8.06.2019
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 263

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Frânturi din ea” de KARIN SLAUGHTER

Recenzie „Frânturi din ea” de KARIN SLAUGHTER

După o perioadă destul de urâtă, am reușit să îmi setez din nou prioritățile și să revin la zi cu cititul, pentru că aveam multe cărți începute, însă neterminate. Mi-am propus să nu las cărți neterminate, pentru că fiecare merită timpul nostru și aceasta este părerea...

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Vi s-a întâmplat vreodată să citiți o carte de care nu puteți să vă desprindeți? Și deși acea carte are unele pasaje care va enervează puțin, voi tot o citiți pentru că vă oferă un vibe addictive? Exact așa mi s-a întâmplat mie cu această serie, pe care am terminat-o...

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Buna cartea, cititori, oriunde v-aţi afla! Oameni la pescuit Nu asta suntem toţi la un moment dat? Oameni care pescuim. Vise. Dorinţe. Mici sau mari. Şi oameni. Îi pescuim pentru că îi vrem lânga noi. Îi pescuim conştient sau mai puţin conştient. Ce se întâmplă însă,...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Dobrescu este redactor Booknation.ro de 1279 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 1 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Dobrescu aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments