Recenzie „Intimidare” de Penelope Douglas

de | oct. 1, 2021 | Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA INTIMIDARE ARE REDUCERE PE:

Cred că fiecare cititor are o carte de suflet sau un autor pe care îl îndrăgește foarte mult. În cazul meu, este vorba de Penelope Douglas. Cărțile sale sunt foarte bine structurate, cu scene pline de tensiune, dar și un umor destul de bine conturat. De curând s-a tradus la noi Corrupt, dar nu am avut o experiență prea frumoasă cu ea. Pur și simplu, nu a fost pe gustul meu. Momentan, singura serie care m-a cucerit de la primele pagini este Fall Away și, în special, Intimidare, primul volum al acesteia, despre care vreau să vă povestesc în recenzia de azi. În urmă cu ceva timp, editura a luat decizia de a-i schimba vechea înfățisare, dar conținutul a rămas la fel de minunat. Chiar dacă avem parte de clișeul fată bună – băiat rău, e o lectură captivantă, cu răsturnări de situație și pe care nu o poți pune jos până nu îi afli deznodământul. E una dintre cele mai citite cărți din biblioteca mea și cu drag mă întorc mereu la ea.

Protagoniștii acestui roman sunt Jared și Tate, doi tineri care, încă din copilărie, au fost nedespărțiți. Însă acum, băiatul dulce, generos, amabil pe care adolescenta îl numea cel mai bun prieten nu mai există. Puștiul care a ținut-o de mână atunci când i-a murit mama, cel împreună cu care se urca în copaci în timpul nopților de vară a dispărut, lăsând în locul lui un tip care pare că trăiește doar pentru a o intimida, pentru a o face să se simtă un nimic și nedorită, vrea să o izoleze de colegii ei, să nu aibă prieteni. Titlul reflectă mare parte din poveste, deoarece Jared, în prima parte a cărții, a fost rău și nu am crezut că mă voi atașa așa tare de el, dar am făcut-o. Nu a fost violent sau abuziv, dar lucrurile pe care le-a făcut au fost necinstite și cu adevărat crude. Întrebarea pe care mi-am pus-o pe parcursul cărții a fost: de ce procedează așa? Și Tate se întreabă același lucru. Oricât se gândește nu își poate da seama ce a făcut greșit de el a renunțat așa ușor la prietenia lor. Niciodată nu i-a oferit o explicație pertinentă, ci doar i-a provocat zeci de răni prin împrăștierea unor zvonuri prin liceu, numeroase farse și glume ce nu își aveau rostul. În ciuda tuturor lacrimilor și durerii pe care i le-a provocat, Tate nu a încetat să îl caute pe cel ce îl iubea cândva agătându-se de amintiri.

Erai furtuna mea, norul care aducea tunetul, copacul meu într-o ploaie torențială. Am iubit toate aceste lucruri și te-am iubit pe tine.

Deoarece cartea e din perspectiva tinerei, autoarea ne ține o perioadă de timp cu sufletul la gură până să aflăm adevăratul motiv din spatele comportamentului lui Jared. Toate acțiunile sale sunt contradictorii și mai tare m-au băgat în ceață: făcea și imposibilul să o enerveze, dar în același timp, o proteja la școală când dădea de probleme, nu o voia pentru el, dar nu lăsa niciun băiat să se aproprie de ea. O parte din mine nu a putut să înțeleagă ce se întâmplă în capul său, iar cu cât înaintam cu lectura, devenea din ce în ce mai evident că acțiunile sale nu erau din răutate. Se vedea cu ochiul liber că altceva se ascunde în spatele lor. La început, simțeam că e doar dorința mea de a vedea ceva bun în acest personaj.  Autoarea a făcut o treabă minunată în portretizarea caracterului lui Jared reușind să îi surprindă conflictul interior într-un mod destul de subtil, dar totuși, ne oferă mici indicii pe ici pe colo despre adevăratul motiv care îi influențează faptele.

Ieri, o veșnicie

Mâine, zădărnicie

Până să apari tu.

Tate e personajul meu feminin preferat. E inteligentă, descurcăreață și chiar dacă este una dintre victimele bullyingului,  reușește cu brio să îi facă față și nu se lasă doborâtă așa ușor. După un an de studii în străinătate, ea se întoarce în orașul natal pentru ultimul an de liceu. Își spune că nu se va lăsa afectată, din nou, de răutățile lui Jared, dar acesta este ațâțat și mai tare de această nouă atitudine a tinerei care, în sfârșit, decide să nu se mai lase călcată în picioare. Tate știe exact ce butoane să apese și, în scurt timp, ajunge un adversar la fel de nemilos precum Jared. Din acest moment, zidurile tânărului încep să se prăbușească, iar în spatele lor se află doar un băiețel furios care este atât de orbit de propria durere, încât o rănește pe singura persoană pe care a iubit-o vreodată crezând că în felul acesta sufletul îi va fi eliberat de toată suferința pe care o simte. Iar atunci când Tate află adevărul, privește ultimii trei ani din viața ei dintr-o altă perspectivă. Începutul cărții a fost mai mult un exemplu al problemelor pe care mulți copii și adolescenți le întâmpină, din păcate, în zilele noastre. După se transformă într-o poveste de dragoste, iar chimia dintre Jared și Tate a fost explozivă.

Intimidare e o poveste despre cicatricile și bagajele emoționale provenite din copilărie. Acestea ne influențează acțiunile, ne afectează relațiile cu cei din jurul nostru și ne face incapabili de a avea încredere în oameni, dar și în noi înșine. E o carte care m-a făcut prizonieră printre paginile sale și m-a eliberat după ce i-am descoperit finalul, m-a emoționat și m-a enervat.

Ți-a plăcut recenzia cărții INTIMIDARE?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Penelope Douglas

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA INTIMIDARE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Intimidare
Autor: Penelope Douglas
An apariție : 2014
Editura: EPICA
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 1.10.2021
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 33

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Frânturi din ea” de KARIN SLAUGHTER

Recenzie „Frânturi din ea” de KARIN SLAUGHTER

După o perioadă destul de urâtă, am reușit să îmi setez din nou prioritățile și să revin la zi cu cititul, pentru că aveam multe cărți începute, însă neterminate. Mi-am propus să nu las cărți neterminate, pentru că fiecare merită timpul nostru și aceasta este părerea...

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Vi s-a întâmplat vreodată să citiți o carte de care nu puteți să vă desprindeți? Și deși acea carte are unele pasaje care va enervează puțin, voi tot o citiți pentru că vă oferă un vibe addictive? Exact așa mi s-a întâmplat mie cu această serie, pe care am terminat-o...

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Buna cartea, cititori, oriunde v-aţi afla! Oameni la pescuit Nu asta suntem toţi la un moment dat? Oameni care pescuim. Vise. Dorinţe. Mici sau mari. Şi oameni. Îi pescuim pentru că îi vrem lânga noi. Îi pescuim conştient sau mai puţin conştient. Ce se întâmplă însă,...

0 0 votes
Article Rating
Mihaela Cojocaru este redactor Booknation.ro de 439 zile și a scris până acum 40 articole. Se află pe poziția 18 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Mihaela Cojocaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments