Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

by | Oct 26, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT PE edituraararat.ro

Nicolae Iorga afirma că “Un popor care nu-și cunoaşte istoria este ca un copil care nu-și cunoaşte părinţii!”. 

Pe acest principiu, autorul, din dorința de a informa opinia publică română asupra Genocidului din 1915, subiect încă prea puțin cunoscut populației din România, își dedică parte din viață pentru a aduce la lumină acest volum.

Carte este publicată la Editura Ararat, în ediția a cincea revăzută și adăugită.

Toată munca, implicarea, dorința autorului se simt pe fiecare pagină. Multă cercetare, fidelitate istorică, transparență în relatarea evenimentelor. 

“Concluzia comisiei, după audierea a 190 de martori oculari, a fost că „în perioada 12 august – 4 septembrie, armenii au fost vânați ca animalele sălbatice și uciși indiferent de vârstă sau de sex, oriunde se aflau. Dacă numărul victimelor nu este mai mare, asta se datorează faptului că mulți dintre ei au izbutit să se refugieze în munți.” (pag. 30)

Experiența armenilor cu perioada în care Genocidul le-a marcat existența este o lecție de care ar trebui să fie conștiente și alte popoare. 

De-a lungul timpului s-a încercat nerecunoașterea, ignorarea sau negarea Genocidului, iar Sergiu Selian prin lucrarea de față evidențiază importanța cunoașterii acestui eveniment la nivel internațional.

Prima ediție a acestei cărți a fost publicată de Editura Silex sub titlul Istoria unui genocid ignorat în 1994, când devenise posibil, în condițiile noii societăți democrate din România, ca subiectul să fie abordat în mod deschis. 

Precum clarifică autorul, versiunea de față, a cincea ediție, este riguros revizuită, minuțios detaliată și substanțial îmbogățită; ea conține mult mai numeroase modificări și completări decât edițiile anterioare, determinate de noile cercetări și studii făcute asupra Genocidului, mai ales în chestiunea negaționismului, căruia îi este consacrat un subcapitol nou. Au fost preluate, într-o Anexă, trei articole apărute între timp în presă, ca un punct de vedere clarificator. A fost adăugat, de asemenea, un Index de nume proprii, de toponime și de alte titulaturi de instituții, organizații, publicații etc., necesar ca instrument de lucru celor interesați de sondarea textului. 

Prima reparație datorată de Republica Turcă este recunoașterea Genocidului, pentru ca istoria să nu fie mutilată, și implicit se va produce regretul de a-l fi efectuat. (pag. 263)

Este o carte care mi-a stârnit curiozitatea filă cu filă, intrigarea m-a determinat să am nesaț în lectură, iar felul atent în care a fost scrisă mi-a câștigat încrederea de la început.

Am încercat să caut “paginile esență” în acest volum, dar am eșuat. Fiecare pagină, fidel și minuțios scrisă are importanța ei. Grija autorului față informații se simte pe tot parcursul lecturii.

Acum, că vine frigul și veți sta mai mult în casă, vă recomand lângă un ceai bun să lecturați această carte care vă va lăsa o amprentă memorabilă în suflet și în minte.

Într-adevăr, Genocidul a însemnat nu numai exterminarea fizică a armenilor, ci, în plus, pe baza acestei anihilări a fost clădită o nouă societate. Identitatea națională turcă s-a format în cursul procesului genocidar, având drept componentă majoră violența. (pag. 302)

Nu uitați să vă scrieți istoria vieții zilnic cu amintiri frumoase, printr-o experiență nouă, o carte bună sau o persoană dragă.

Vă îmbrățișez cu căldură.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT PE edituraararat.ro

Titlu: Istoria Unui Genocid Îndelung Ignorat
Autor: Sergiu Selian
An apariție : 2020
Editura: ARARAT
Nr. Pagini: 394
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 26.10.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Am citit câteva recenzii la cărțile lui Llosa prin online și m-am întărâtat nițel. Mi-a fost frică de o dezamăgire când am început Sărbătoarea Țapului, dar n-a fost cazul. Scrie în forță Llosa, scrie trivial și vulgar, e brutal și misogin, sfâșie inima, își bate joc...

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

0 0 vote
Article Rating
Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1468 zile și a scris până acum 740 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments