Recenzie: “Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding

by | Oct 29, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA JURNALUL LUI BRIDGET JONES ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Jurnalul lui Bridget Jones (titlul original: Bridget Jones’s Diary) este un roman de Helen Fielding publicat în 1996. Cartea relatează viața lui Bridget Jones, o femeie de 30 de ani, necăsătorită, care trăiește în Londra și lucrează în publicitate. Este scrisă la persoana întâi. Bridget scrie în jurnalul ei despre grijile vieții sale amoroase, lupta cu kilogramele în plus, lupta cu dependența de alcool și țigări sau grijile de la locul de muncă.

Romanul are multe asemănări cu clasicul Mândrie și prejudecată al lui Jane Austen. De exemplu, numele de familie al lui Mark este Darcy, același cu numele de familie al personajului de care se îndrăgostește Elizabeth Bennet. Personalitatea lui Mark este comparabilă cu a domnului Darcy. Ambii sunt serioși, cinstiți, mândri. Pe de altă parte, dușmănia dintre Daniel Cleaver și Mark Darcy este similară cu cea dintre George Wickham și domnul Darcy. Daniel s-a culcat cu soția lui Mark, Wickham a încercat să o seducă pe sora domnului Darcy.

Mama lui Bridget este modernă, ancorată in timpul ei, dar i se potrivește perfect caracterizarea facută de Jane Austen doamnei Bennet:

Era o femeie cu o inteligenţă redusă, prea puţine cunoştinţe şi o dispoziţie instabilă. Cînd era nemulţumită, îşi închipuia că este nervoasă. Scopul vieţii sale era să -şi mărite fetele; plăcerea vieţii sale ― vizitele şi noutăţile.

Tatăl lui Bridget, asemenea domnului Bennet, este un amestec atât de ciudat de agerime, sarcasm, rezervă şi capriciu. 

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Helen Fielding

Eroina lui Helen Fielding caută dragostea adevărată. Bridget Jones  se confruntă cu problemele femeilor cu vârsta de peste 30 din epoca contemporană. Aventurile romantice cu Daniel Cleaver, șeful ei, și apoi cu Mark Darcy, avocat pentru drepturile omului, sunt presărate cu momente amuzante. Suferințele lui Bridget veşnic ridiculizată, ca o femeie ciudată şi nemăritată sunt prezentate cu umor. De exemplu, infruntănd sarcasmul căsătoriţilor îngîmfaţi:

Cînd o să te vedem oare măritată?

sau

Bridget! Ce ne facem cu tine! a zis Una. Voi, fetele astea dedicate carierei! Zău aşa, nu poţi amâna o veşnicie treaba asta, mă-nţelegi. Ceasul merge înainte: tic-tac-tic-tac.

Jurnalul lui Bridget Jones de Helen Fielding s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. În 2001 a fost lansată comedia romantică Jurnalul lui Bridget Jones. În rolurile principale: Renée Zellweger în rolul lui Bridget, Hugh Grant în rolul lui Daniel Cleaver, și Colin Firth în rolul lui Mark Darcy.

Titlu: Jurnalul Lui Bridget Jones
Autor: Helen Fielding
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 29.10.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 361 zile și a scris până acum 36 articole. Se află pe poziția 31 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments