Recenzie: “Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding

de | oct. 29, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA JURNALUL LUI BRIDGET JONES ARE REDUCERE PE:

Jurnalul lui Bridget Jones (titlul original: Bridget Jones’s Diary) este un roman de Helen Fielding publicat în 1996. Cartea relatează viața lui Bridget Jones, o femeie de 30 de ani, necăsătorită, care trăiește în Londra și lucrează în publicitate. Este scrisă la persoana întâi. Bridget scrie în jurnalul ei despre grijile vieții sale amoroase, lupta cu kilogramele în plus, lupta cu dependența de alcool și țigări sau grijile de la locul de muncă.

Romanul are multe asemănări cu clasicul Mândrie și prejudecată al lui Jane Austen. De exemplu, numele de familie al lui Mark este Darcy, același cu numele de familie al personajului de care se îndrăgostește Elizabeth Bennet. Personalitatea lui Mark este comparabilă cu a domnului Darcy. Ambii sunt serioși, cinstiți, mândri. Pe de altă parte, dușmănia dintre Daniel Cleaver și Mark Darcy este similară cu cea dintre George Wickham și domnul Darcy. Daniel s-a culcat cu soția lui Mark, Wickham a încercat să o seducă pe sora domnului Darcy.

Mama lui Bridget este modernă, ancorată in timpul ei, dar i se potrivește perfect caracterizarea facută de Jane Austen doamnei Bennet:

Era o femeie cu o inteligenţă redusă, prea puţine cunoştinţe şi o dispoziţie instabilă. Cînd era nemulţumită, îşi închipuia că este nervoasă. Scopul vieţii sale era să -şi mărite fetele; plăcerea vieţii sale ― vizitele şi noutăţile.

Tatăl lui Bridget, asemenea domnului Bennet, este un amestec atât de ciudat de agerime, sarcasm, rezervă şi capriciu. 

Dacă îți place recenzia cărții JURNALUL LUI BRIDGET JONES, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Helen Fielding

Eroina lui Helen Fielding caută dragostea adevărată. Bridget Jones  se confruntă cu problemele femeilor cu vârsta de peste 30 din epoca contemporană. Aventurile romantice cu Daniel Cleaver, șeful ei, și apoi cu Mark Darcy, avocat pentru drepturile omului, sunt presărate cu momente amuzante. Suferințele lui Bridget veşnic ridiculizată, ca o femeie ciudată şi nemăritată sunt prezentate cu umor. De exemplu, infruntănd sarcasmul căsătoriţilor îngîmfaţi:

Cînd o să te vedem oare măritată?

sau

Bridget! Ce ne facem cu tine! a zis Una. Voi, fetele astea dedicate carierei! Zău aşa, nu poţi amâna o veşnicie treaba asta, mă-nţelegi. Ceasul merge înainte: tic-tac-tic-tac.

Jurnalul lui Bridget Jones de Helen Fielding s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. În 2001 a fost lansată comedia romantică Jurnalul lui Bridget Jones. În rolurile principale: Renée Zellweger în rolul lui Bridget, Hugh Grant în rolul lui Daniel Cleaver, și Colin Firth în rolul lui Mark Darcy.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA JURNALUL LUI BRIDGET JONES CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Jurnalul Lui Bridget Jones
Autor: Helen Fielding
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 203

Alte recenzii de la Helen Fielding:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1024 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 14 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments