Recenzie: “Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding

by | Oct 29, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA JURNALUL LUI BRIDGET JONES ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Jurnalul lui Bridget Jones (titlul original: Bridget Jones’s Diary) este un roman de Helen Fielding publicat în 1996. Cartea relatează viața lui Bridget Jones, o femeie de 30 de ani, necăsătorită, care trăiește în Londra și lucrează în publicitate. Este scrisă la persoana întâi. Bridget scrie în jurnalul ei despre grijile vieții sale amoroase, lupta cu kilogramele în plus, lupta cu dependența de alcool și țigări sau grijile de la locul de muncă.

Romanul are multe asemănări cu clasicul Mândrie și prejudecată al lui Jane Austen. De exemplu, numele de familie al lui Mark este Darcy, același cu numele de familie al personajului de care se îndrăgostește Elizabeth Bennet. Personalitatea lui Mark este comparabilă cu a domnului Darcy. Ambii sunt serioși, cinstiți, mândri. Pe de altă parte, dușmănia dintre Daniel Cleaver și Mark Darcy este similară cu cea dintre George Wickham și domnul Darcy. Daniel s-a culcat cu soția lui Mark, Wickham a încercat să o seducă pe sora domnului Darcy.

Mama lui Bridget este modernă, ancorată in timpul ei, dar i se potrivește perfect caracterizarea facută de Jane Austen doamnei Bennet:

Era o femeie cu o inteligenţă redusă, prea puţine cunoştinţe şi o dispoziţie instabilă. Cînd era nemulţumită, îşi închipuia că este nervoasă. Scopul vieţii sale era să -şi mărite fetele; plăcerea vieţii sale ― vizitele şi noutăţile.

Tatăl lui Bridget, asemenea domnului Bennet, este un amestec atât de ciudat de agerime, sarcasm, rezervă şi capriciu. 

Eroina lui Helen Fielding caută dragostea adevărată. Bridget Jones  se confruntă cu problemele femeilor cu vârsta de peste 30 din epoca contemporană. Aventurile romantice cu Daniel Cleaver, șeful ei, și apoi cu Mark Darcy, avocat pentru drepturile omului, sunt presărate cu momente amuzante. Suferințele lui Bridget veşnic ridiculizată, ca o femeie ciudată şi nemăritată sunt prezentate cu umor. De exemplu, infruntănd sarcasmul căsătoriţilor îngîmfaţi:

Cînd o să te vedem oare măritată?

sau

Bridget! Ce ne facem cu tine! a zis Una. Voi, fetele astea dedicate carierei! Zău aşa, nu poţi amâna o veşnicie treaba asta, mă-nţelegi. Ceasul merge înainte: tic-tac-tic-tac.

Jurnalul lui Bridget Jones de Helen Fielding s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. În 2001 a fost lansată comedia romantică Jurnalul lui Bridget Jones. În rolurile principale: Renée Zellweger în rolul lui Bridget, Hugh Grant în rolul lui Daniel Cleaver, și Colin Firth în rolul lui Mark Darcy.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții JURNALUL LUI BRIDGET JONES?

Vezi toată lista de cărți scrise de Helen Fielding sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA JURNALUL LUI BRIDGET JONES CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Jurnalul Lui Bridget Jones
Autor: Helen Fielding
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 29.10.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Sălbaticele” de Rory Power

Recenzie ”Sălbaticele” de Rory Power

Recent am avut o colaborare cu cei de la Books Express și mi-au oferit cartea Sălbaticele (Wilder Girls în engleză). Era pe lista mea de cărți de citit de când a apărut în străinătate și, să fiu sinceră, m-a atras coperta. Este minunată și atrăgătoare, iar culorile și...

Recenzie ”Despre Franța” de Emil Cioran

Recenzie ”Despre Franța” de Emil Cioran

Emil Cioran a fost un filozof și scriitor român care și-a petrecut cea mai mare parte din viață în Franța. Lucrările sale sunt cunoscute în întreaga lume, iar prima lui carte, apărută în 1934, se numește Pe culmile disperării.   ”Despre Franța” este o carte subțire ca...

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 557 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 13 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments