Legea iubirii de Jean-Marc Parisis este cartea care ilustrează cu exactitate contemplarea Avei – personajul feminin.
,,Ava avea un stil, Ava avea un suflet.”
Aventură petrecută în Paris, acţiunea este echivalentă cu sentimentele autorului.
Filă după filă numele iubitei este prezent, deşi cei doi trec de la prietenie la iubire şi viceversa. Cu precizarea că trăirile romancierului în legătură cu Ava rămân pe veşnicie.
Dragostea este declarată în fiecare rând şi în fiecare cuvânt, cu pasiune : ,,Orice viaţă este supusă legilor atracţiei. Ava o polarizase pe a mea foarte repede, la o dată când anumite corpuri sunt foarte sensibile la lumină.”
El îşi aminteşte de ea la fiecare pas: pe aleile pe care le străbăteau împreună o vede constant iar pe băncile goale îşi închipuie întâlnirea.
În viziunea lui, ei nu se despărţiseră, erau împreună şi o aştepta cu nerăbdare. Amândoi împărtăşesc aceeaşi pasiune: literatura. Ea amatoare de poezie, el ziarist care pregăteşte un roman. În realitate, el este însuşi autorul, Jean-Marc Parisis.
Legea iubirii este cel de-al şaptelea roman al acestuia, finalist la un premiu important în Franţa.
Titlul original Les Aimants (Magneţii) capturează încă de la început cititorii de romane bune de dragoste. Naratorul este un celebru jurnalist şi prozator, premiat pentru creaţiile sale. Scrie pe lângă romane şi proză însă şi o biografie.
Autorul consideră că Ava este singura femeie adevărată pe care a întâlnit-o şi vede perioada trăită alături de ea ca apogeul vieţii sale. Ava este persoana care i-a adus primăvara în cale, care l-a ridicat spre cer şi a uitat să îl mai aducă înapoi.
,, Ea m-a ridicat.[…] Astăzi, cerul este gol.”
Despărţirea de ea i se pare tragică, motiv pentru care o păstrează mereu în suflet:
,, Dispariţia Avei a sfâşiat fluxul necontenit. Ea a trasat o despăţire a apelor, a descoperit un deşert.”
O carte la superlativ.