Recenzie: “Litera stacojie” de Nathaniel Hawthorne

de | mai 7, 2021 | Beletristică, Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

Litera stacojie este romanul scriitorului american Nathaniel Hawthorne. A fost publicat în 1850. Titlul original este The Scarlet Letter.

Litera stacojie este un roman psihologic. Autorul ne propune să analizăm împreună efectele păcatului asupra vieții personajelor.

Acțiunea are loc în secolul al XVII-lea, în orașul Boston din statul Massachusetts. Locuitorii orașului trebuiau să respecte regulile stricte ale societății puritane. Dar aceste reguli uniformizează membrii comunității, personalitatea lor este amputată.

Eroina principală, Hester Prynne, este condamnată la trei luni de închisoare. Apoi este ținută la stălpul infamiei timp de trei ore. Aceste pedeapse sunt considerate prea blânde pentru păcatul ei: Hester are un copil dintr-o aventură extraconjugală. Comunitatea o consideră o femeie depravată și cere să fie pedepsită exemplar.

 

Femeia asta ne-a acoperit de ruşine pe toate; trebuie să moară. Oare nu e o lege pentru asta?

Condamnată la umilință publică, Hester este obligată să poarte simbolul rușinii, litera stacojie „A” de la cuvântul adulter, pentru tot restul vieții. Autorul ne explică faptul că această pedeapsă era în acea perioadă mai grea decât moartea.

Pe de altă parte o penalitate care în zilele noastre n-ar atrage decât un anumit grad de batjocură şi de ridicol putea să fie învestită cu o demnitate aproape tot atât de austeră ca însăşi pedeapsa cu moartea.

Hester este o femeie frumoasă și mândră. Stigmatizănd-o cu semnul păcatului, societatea îi fură tinerei femei dreptul de a se bucura de viață, de vitalitatea și feminitatea ei. Hester croșetează litera stacojie cu fir de aur transformând-o într-o podoabă. În felul acesta eroina arată că nu este de acord cu pedeapsa și că nu se lăsa înfrântă de oprobriul public.

Umilită, alungată din societate, Hester reușește să supraviețuiască și să-și crească copilul, departe de oameni, în pădure. Natura se dovedește un loc primitor și îi dă putere să își înfrunte destinul.

Pe cât de severă era societatea puritană pe atât era de ipocrită. Nathaniel Hawthorne compară comportamentul cuplului adulter subliniind curajul lui Hester. Pe de altă parte ne arată lașitatea iubitului ei. Preotul Arthur Dimmesdale ocupă un loc important în societate. Dar el își ascunde păcatul continuând să predice cuvântul lui Dumnezeu. Pedepsele aspre încurajează membrii comunitații să-și ascundă păcatele și să pozeze în nevinovați.

De asemenea, scriitorul critică societatea puritană pentru unitatea de masură diferită cu care cântărește vina celor doi concubini. Hester este pedepsită să poarte simbolul rușinii pe piept  întreaga viață;  iubitul ei chiar și după ce și-a recunoscut vina este considerat nevinovat.

🟩 M-a impresionat Hester  care deși  înfierată de societate își păstrează respectul de sine și supraviețuiește pedepsei. Spiritul rebel, încrederea în sine, mintea ascuțită o ajută să schimbe sensul literei A. Odată cu trecerea timpului locuitorii orașului ajung să creadă că litera A, de pe pieptul ei, însemna capabil sau înger, able și angel în engleză. Aceasta pentru că Hester îi ajută pe cei necajiți, mintea și inima ei fiind capabile să înțeleagă cel mai bine ce înseamnă necazul.

🟩 Dacă vrei să citești și alte recenzii de pe site-ul nostru despre romanul Litera stacojie de Nathaniel Hawthorne le găsești aici.

Titlu: LITERA STACOJIE
Autor: Nathaniel Hawthorne
An apariție : 2015
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1290

Alte recenzii de la Nathaniel Hawthorne:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas
Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas

Așteptam de mult o carte scrisă de Penelope Douglas, dar care să fie diferită de seria ei de renume "Devil's Night", pentru că aveam nevoie de ceva mai soft și mai ales, ROMANTIC. "Punk 57" este o poveste pe care am citit-o acum mulți ani, dar pe care am recitit-o...

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments