Recenzie: “Litera stacojie” de Nathaniel Hawthorne

de | mai 7, 2021 | Beletristică, Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA LITERA STACOJIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Litera stacojie este romanul scriitorului american Nathaniel Hawthorne. A fost publicat în 1850. Titlul original este The Scarlet Letter.

Litera stacojie este un roman psihologic. Autorul ne propune să analizăm împreună efectele păcatului asupra vieții personajelor.

Acțiunea are loc în secolul al XVII-lea, în orașul Boston din statul Massachusetts. Locuitorii orașului trebuiau să respecte regulile stricte ale societății puritane. Dar aceste reguli uniformizează membrii comunității, personalitatea lor este amputată.

Eroina principală, Hester Prynne, este condamnată la trei luni de închisoare. Apoi este ținută la stălpul infamiei timp de trei ore. Aceste pedeapse sunt considerate prea blânde pentru păcatul ei: Hester are un copil dintr-o aventură extraconjugală. Comunitatea o consideră o femeie depravată și cere să fie pedepsită exemplar.

 

Femeia asta ne-a acoperit de ruşine pe toate; trebuie să moară. Oare nu e o lege pentru asta?

Condamnată la umilință publică, Hester este obligată să poarte simbolul rușinii, litera stacojie „A” de la cuvântul adulter, pentru tot restul vieții. Autorul ne explică faptul că această pedeapsă era în acea perioadă mai grea decât moartea.

Pe de altă parte o penalitate care în zilele noastre n-ar atrage decât un anumit grad de batjocură şi de ridicol putea să fie învestită cu o demnitate aproape tot atât de austeră ca însăşi pedeapsa cu moartea.

Hester este o femeie frumoasă și mândră. Stigmatizănd-o cu semnul păcatului, societatea îi fură tinerei femei dreptul de a se bucura de viață, de vitalitatea și feminitatea ei. Hester croșetează litera stacojie cu fir de aur transformând-o într-o podoabă. În felul acesta eroina arată că nu este de acord cu pedeapsa și că nu se lăsa înfrântă de oprobriul public.

Umilită, alungată din societate, Hester reușește să supraviețuiască și să-și crească copilul, departe de oameni, în pădure. Natura se dovedește un loc primitor și îi dă putere să își înfrunte destinul.

Pe cât de severă era societatea puritană pe atât era de ipocrită. Nathaniel Hawthorne compară comportamentul cuplului adulter subliniind curajul lui Hester. Pe de altă parte ne arată lașitatea iubitului ei. Preotul Arthur Dimmesdale ocupă un loc important în societate. Dar el își ascunde păcatul continuând să predice cuvântul lui Dumnezeu. Pedepsele aspre încurajează membrii comunitații să-și ascundă păcatele și să pozeze în nevinovați.

De asemenea, scriitorul critică societatea puritană pentru unitatea de masură diferită cu care cântărește vina celor doi concubini. Hester este pedepsită să poarte simbolul rușinii pe piept  întreaga viață;  iubitul ei chiar și după ce și-a recunoscut vina este considerat nevinovat.

🟩 M-a impresionat Hester  care deși  înfierată de societate își păstrează respectul de sine și supraviețuiește pedepsei. Spiritul rebel, încrederea în sine, mintea ascuțită o ajută să schimbe sensul literei A. Odată cu trecerea timpului locuitorii orașului ajung să creadă că litera A, de pe pieptul ei, însemna capabil sau înger, able și angel în engleză. Aceasta pentru că Hester îi ajută pe cei necajiți, mintea și inima ei fiind capabile să înțeleagă cel mai bine ce înseamnă necazul.

🟩 Dacă vrei să citești și alte recenzii de pe site-ul nostru despre romanul Litera stacojie de Nathaniel Hawthorne le găsești aici.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții LITERA STACOJIE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Nathaniel Hawthorne sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LITERA STACOJIE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Litera Stacojie
Autor: Nathaniel Hawthorne
An apariție : 2015
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 7.05.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 683 zile și a scris până acum 50 articole. Se află pe poziția 14 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments