Recenzie „Lux” (Lux #1) de Anna Godbersen

de | iul. 2, 2016 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

Lux, Anne GodbersenLux de Anna Godbersen este acea carte care, în ciuda aşteptărilor, la final îţi întipăreşte acel zâmbet tâmp şi te lasă să continui povestea personajelor după propria-ţi imaginaţie.

Lux este primul volum din seria cu acelaşi nume, serie din care în limba română au fost traduse şi volumele Suspiciune şi Invidie de Editura Nemira. Anna Godbersen reuşeşte să-mi capteze atenţia cu un roman unde tu nu ai nimic acţiune, nimic crime, nimic suspans… Deci cum a reuşit să mă prindă în mreje un roman care nu are nimic din ceea ce-mi place în general la o carte?

Lux este o lectură pentru cei ce adoră poveştile secolului XIX cu ale sale grade nobiliare şi servitori desconsideraţi, cu femei manierate şi proaspăt scoase din cutie, cu căsătorii din interes şi iubiri ascunse după paravan. Anna Godbersen narează poveştile secolului XIX ca şi cum ar fi propria ei poveste, propria ei viaţă în care a suferit, a iubit şi s-a comportat întocmai după regulile dictate de societate.

Spuma nobilimii din New York-ul anului 1899 îi are în prim-plan pe: Elizabeth Holland, o tânără de optsprezece ani, manierată, frumoasă, emblema tuturor lucrurilor cuviincioase, noră dorită de părinţii de fii, soţia dorită de toţi bărbaţii.

La polul opus se află însăşi sora lui Elizabeth, Diana Holland care, mai mică cu doi ani decât sora sa, este o rebelă ce nu suportă să se supună regulilor, urăşte snobismul şi etichetele după care ar trebui să se comporte şi caută constant palpitantul din viaţa ei.

Căuta ceva inefabil şi nu avea de gând să se lase descurajată de un biet sărut dezagreabil.

Ca o combinaţie între cele două se află Penelope Hayes, cea mai bună prietenă a lui Elizabeth, bogată, manierată şi frumoasă, dar cu acelaşi aer de fire sălbatică ca al Dianei.

Aparent cu vieţi paralele şi independente, destinul celor trei se împleteşte brusc datorită şarmantului Henry Schoonmaker, burlacul cel mai râvnit al tinerelor domnişoare, cu aerul său de rebel şi faima sa de mare petrecăreţ, al cărui tată este cel mai bogat din New York.

Penelope este îndrăgostită de şarmantul Henry şi are cu acesta o relaţie pe care o ţine secretă chiar şi de Elizabeth. Elizabeth, are o relaţie interzisă cu propriul vizitiu, Will Keller, de care este îndrăgostită. Diana caută primii fiori ai dragostei şi ignoră toate regulile din codul bunelor maniere.

Totul devine anapoda când Henry este obligat de tatăl său să o ceară în căsătorie pe Elizabeth, altfel îl dezmoşteneşte, iar Elizabeth este obligată să accepte cererea de căsătorie pentru că familia Holland este la un pas de sărăcie. Penelope în loc de o cerere în căsătorie, aşa cum se aştepta, îşi pierde nu numai iubitul ci şi prietena împotriva căreia se va întoarce din gelozie.

Pe principiul „când doi se ceartă, al treilea câştigă”, ironia sorţii face ca Diana să descopere fiorii dragostei în braţele lui Henry, un Henry care rămâne cucerit de frivolitatea şi naturaleţea rebelei Diana.

Elizabeth, împinsă, pe de o parte, de regulile clasei sociale, dar şi de propria mamă şi pe de altă parte, de dragostea pentru Will, se va vedea pusă în faţa celei mai mari provocări, o provocare ce o va duce spre pierzanie sau spre fericire.

Viaţa ei, şi-a dat seama brusc, avea tot atâta farmec cât o capcană de oţel.

Cum vor reuşi cele trei tinere să scape din iţele încurcate ale destinului? Cine va renunţa la marea dragoste de dragul unor reguli stupide instituite de oameni materialişti şi superficiali?

Lux de Anna Godbersen este o lectură pentru romantici incurabili, un roman pentru suflete veşnic îndrăgostite şi o carte despre şi cu poveşti de dragoste magice.

Titlu: LUX (LUX #1)
Autor: Anna Godbersen
An apariție : 2005
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2894

Alte recenzii de la Anna Godbersen:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

Pare interesanta 🙂